Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Livstegn (2000)

Originaltittel: Proof of Life

Peter Bowman er ingeniør med verden som arbeidsplass. Nå er han i Sør-Amerika for å gjøre ferdig et gedigent damprosjekt.
Han sliter med både arbeidsgiveren og ekteskapet. Forholdet til Alice har vært spent siden de opplevde en personlig krise i Afrika.

En bilkø blir opptakten til den verste opplevelsen i Peters liv. Han blir kidnappet av en opprørsgerilja som har fått mer sans for store sedler enn politikk.

Alice er villig til å gjøre alt for å få Peter hjem i live, men mestrer ikke det psykologiske spillet. Dermed kommer Terry Thorne inn i bildet, ekspert på kidnapping og tidligere soldat i de engelske spesialstyrkene.

Terry er kald og profesjonell, men vakler i møtet med vakre Alice. Hun merker også dragningen, men klarer ikke å uttrykke følelsene i den desperate situasjonen. Terrys dialog med kidnapperne står i stampe. Det er duket for en livsfarlig plan ...

Omtale

Over 25 000 mennesker blir kidnappet hvert år, og å bringe dem tilbake i sikkerhet er big business. Filmen tar for seg både sorgen og raseriet til de pårørende, lidelsene til ofrene og arbeidsmetodene til de profesjonelle forhandlerne. Ingen av disse tingene er dog så viktig her som det velpubliserte forholdet mellom Russell Crowe og Meg Ryan. Filmen starter og avslutter med heftige actionsekvenser, men derimellom bruker Rusell og Meg litt for mye av spilletiden på å sende hverandre lidenskapelige blikk.

Joda, paret har kjemi, men de beholder klærne på hele veien (en del sexscener ble filmet, men klippet bort i etterkant). Og i Proof of Life er romansen deres det minst interessante i en historie som ikke riktig vet hva den ønsker å fortelle...

Den idealistiske ingeniøren Peter Bowmann (Morse, i en rolle som skapt for Dennis Quaid) blir kidnappet av en latinamerikansk geriljagruppe, like etter en real krangel med kona Alice (Ryan). Terroristene håper på et millionbeløp i løsepenger, men konsernet Peter jobber for står på konkursens rand. Så kommer kidnappings- og løsepenger-eksperten Terry Thorne (Crowe) to the rescue. Alice må velge mellom å: A) sette seg opp i enorm gjeld for å betale løsepengene selv, og stole på at Thorne bringer tilbake ektemannen i én del. Eller: B) Dumpe sin bedre halvdel og innlede et hett forhold som trolig kommer til å være over i løpet av noen måneder.

Vi vet alle hva Meg gjorde i virkeligheten, men hennes karakter i filmen har større integritet...

Jeg finner lite å utsette på Proof of Life, men det er heller ikke noe her som jeg klarer å være entusiastisk over. Rent bortsett fra at tv-rømlingen David Caruso har en livlig birolle som leiesoldat. Hackford har gjort en karriere på å regissere denne typen filmer; pålitelige, store produksjoner uten et snev av særpreg. Etter alt oppstyret rundt privatlivet til Crowe og Ryan får man unektelig en følelse av at det mest spennende dramaet foregikk bak kamera... Helt grei, midt på treet - og ganske ordinær, denne.

Espen Svenningsen Rambøl

FilmMagasinet Nr. 1 - 2001


Peter Bowman (David Morse) er ingeniør med verden som arbeidsplass. Nå er han i Sør-Amerika for å gjøre ferdig et gedigent damprosjekt. Han sliter med både arbeidsgiveren og ekteskapet. Forholdet til Alice (Meg Ryan) har vært spent siden de opplevde en personlig krise i Afrika.

En bilkø blir opptakten til den verste opplevelsen i Peters liv. Han blir kidnappet av en opprørsgerilja som har fått mer sans for store sedler enn politikk.

Alice er villig til å gjøre alt for å få Peter hjem i live, men mestrer ikke det psykologiske spillet. Dermed kommer Terry Thorne (Russell Crowe) inn i bildet, ekspert på kidnapping og tidligere soldat i de engelske spesialstyrkene.

Terry er kald og profesjonell, men vakler i møtet med vakre Alice. Hun merker også dragningen, men klarer ikke å uttrykke følelsene i den desperate situasjonen. Terrys dialog med kidnapperne står i stampe. Det er duket for en livsfarlig plan ...

Fra fakta til fantasi Russell Crowes rollefigur arbeider for et såkalt K&R-firma (Kidnapping and Ransom), og bransjen er høyst reell. Mange internasjonale firmaer forsikrer medarbeidere som arbeider i risikoutsatte områder, og en avtale med et K&R-firma er gjerne en del av sikkerhetsnettet.

Journalist William Prochnau kom i kontakt med en K&R-mann på fest, og ble fascinert av denne lukkede bransjen. Nysgjerrigheten endte med en omfattende reportasje i magasinet Vanity Fair, og denne la mye av grunnlaget for filmen.

Også Thomas Hargroves bok "Long March to Freedom: Tom Hargrove´s Own Story of His Kidnapping by Colombian Narco-Guerrillas", ga inspirasjon for filmskaperne.

Taylor Hackford (regissør, medprodusent) Taylor Hackford begynte karrieren i TV som regissør og journalist. Han fikk to Emmy-priser for sine reportasjer i kanalen KCET. I 1979 vant han Oscar for beste kortfilm, "Teenage Father".

Sin første langfilm lagde Hackford året etter, "The Idolmaker". Hans hittil største suksess kom i 1982 med "En offiser og en gentleman". Den ble nominert til fem Oscar-priser og vant for beste mannlige birolle og beste originalmelodi.

Meg Ryan (Alice Bowman) Meg Ryan har fått stjernestatus med sine sjarmerende roller i en rekke romantiske komedier: "Da han møtte henne..." (1989), "Søvnløs i Seattle" (1993), "Du har [email protected]" (1998) og mange flere.

Hun har også vist talent i dramatiske roller, deriblant som alkoholiker i Rob Reiners "When A Man Loves a Woman" (1994) og som soldat i Golfkrigdramaet "Courage Under Fire" (1996).

Russell Crowe (Terry Thorne) Australske Russell Crowe er det mannlige midtpunktet i Hollywood etter Oscar-nominasjon for tobakksthrilleren "The Insider" (1999) og som sverdsvinger i den storslåtte "Gladiatoren" (2000). Crowe har ikke kommet i blitslyset over natten. Han gjorde på hele 90-tallet solide roller både i Australia og USA.

Mange husker sikkert kontroversielle "Romper Stomper" (1992), med Crowe som nynazist. En ganske annen rolle hadde han i sin første amerikanske film, som revolvermann i "The Quick and the Dead" (1995). Så kom krimdramaet "L.A. Konfidensielt" (1997), og dermed fikk Crowe plass på Hollywoods A-lag.

David Morse (Peter Bowman) Morse har en variert bakgrunn fra film, TV og teater. Han har gjestet norske kinolerreter de siste årene med Cannes-vinner "Dancer in the Dark" (2000) og Oscar-nominerte "Den grønne mil" (1999).

Morse er også kjent fra "Contact" (1997) med Jodie Foster, Renny Harlins "The Long Kiss Goodnight" (1996) og Terry Gilliams "Twelve Monkeys" (1995).

SMN


Kidnappet av geriljaen

Livet til Alice blir alt annet enn enkelt når ektemannen blir kidnappet, og hun forelsker seg i ham som skal prøve å få Peter frigitt av gisseltakerne.

Peter Bowman (David Morse) og hans kone Alice (Meg Ryan) har flyttet til en liten latin-amerikansk nasjon, Tecala. Peter arbeider for et konstruksjonsfirma, og han har fått i oppdrag å bygge en dam som skal bringe kraft til det lille utviklingslandet.

ELT er en marxistisk fraksjon som planlegger revolusjon i Tecala. Organisasjonen trenger penger, og satser på kidnapping for å skaffe kapital. På vei hjem fra jobben sitter Peter fast i en bilkø på grunn av en veisperring. Det viser seg at ELT er ute etter Peter, og geriljagruppen fører ham med seg inn i jungelen.

Peters firma setter Terry Thorn (Russell Crowe), en tidligere australsk etterretningsoffiser som nå arbeider som privat ”kidnappings- og løsepenger”-forhandler, på saken. Alice blir fortalt at Terry er den absolutt beste på markedet, men etter hvert viser det seg at Terrys overordnede har det tøft økonomisk og må se bort fra den spesielle forsikringen de har for slike saker. Alice må hyre Terry for egen regning. Hun har ingen mulighet til å betale løsepengene på tre millioner dollar.

Terry og partneren hans Dino (David Caruso) setter i gang med å utarbeide en redningsplan, og Terry og Alice oppdager at de er svært tiltrukket av hverandre. Alice og Peters ekteskap var i krise da kidnappingen skjedde, og nå må Alice veie frykten for Peters liv opp mot følelsene for Terry.

NRK1 2005


Den amerikanske forretningsmannen Peter Bowman reiser rundt i et latinamerikansk land, da en gruppe kriminelle kidnapper ham for å kreve løsepenger. Bowman jobber for et stort, internasjonalt selskap, som sender forhandlingseksperten Terry Thorne for å bli enige med kidnapperne om vilkårene for løslatelse. Thorne vinner tillit hos Bowmans kone, Alice, og han starter etter hvert forhandlingene for å få løslatt Bowman. En konflikt med Bowmans arbeidsgivere, et feiltrinn med kidnapperne og hans gryende interesse for Alice, gjør imidlertid at Thorne føler han holder på miste kontroll over saken.

Viasat 2005


Peter Bowmann jobber som ingeniør i Sør-Amerika når han blir kidnappet av en latinamerikansk geriljagruppe. Kidnappingseksperten Terry Thorne blir fløyet inn for å løse situasjonen, men får et litt for nært forhold til Peters kone, Alice. Thorne er ekspert på kidnapping og tidligere soldat i de engelske spesialstyrkene. Men denne saken kan bli vanskeligere enn han hadde trodd. Terroristene som har kidnappet Peter håper på et millionbeløp i løsepenger, men det de ikke vet er at konsernet han jobber for står på konkursens rand. I tillegg henger Peters ekteskap i en tynn tråd. Det er duket for en livsfarlig plan...

TVN 2006

Alle bilder av Livstegn

Livstegn (2000)

Produsent: Taylor Hackford
Regi: Taylor Hackford
Manus: Tony Gilroy
Sjanger: action, thriller, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 15 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 2
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 3
VG: Terningkast 3

Rollebesetning

Meg Ryan
Alice Bowman
Russell Crowe
Terry Thorne
David Morse
Peter Bowman
Pamela Reed
Janis Goodman
David Caruso
Dino
Anthony Heald
Ted Fellner
Stanley Anderson
Jerry
Gottfried John
Eric Kessler
Alun Armstrong
Wyatt
Michael Kitchen
Ian Havery
Vis alle roller
Judy Campbell
Judy Campbell
Lea Thompson
Lea Thompson
Sharon Gless
Sharon Gless
Tom Berenger
Tom Berenger
Brooke Shields
Brooke Shields
Clint Eastwood
Clint Eastwood