Logg inn | Opprett brukerkonto

Neste filmer på TV i dag

Sjakalen (1997)
21:35 - Viasat 4
Anywhere But Here (1999)
01:30 - TV3
Alle sier "I Love You" (1996)
01:50 - SVT1

TV-program for de nærmeste dagene

Bursdager 13. april

Paul Sorvino
Rick Schroder
Ron Perlman
Jessie Wessel
Jonathan Brandis
Kai Rasch
Karin Lannby
Lester Wilson

Forum

De 5 nyeste trådene (se alle)

Brothers
Film generelt
Av: Montecristo, 13. april 07:21

The Last Station
Film generelt
Av: Montecristo, 12. april 08:24

The Book of Eli
Film generelt
Av: Montecristo, 9. april 08:14

Remember Me
Film generelt
Av: Montecristo, 8. april 08:24

Dogtooth
Film generelt
Av: Montecristo, 7. april 07:49

Mistanken (2001)

Originaltittel: The Pledge

Produsent: Michael Fitzgerald
Regi: Sean Penn
Manus: Jerzy Kromolowski
Sjanger: krim, thriller, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 4 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Dagsavisen: Terningkast 6
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Jack Nicholson
Jerry Black
Patricia Clarkson
Margaret Larsen
Benicio Del Toro
Toby Jay Wadenah
Dale Dickey
Strom
Aaron Eckhart
Stan Krolak
Costas Mandylor
Monash Deputy
Helen Mirren
Doctor
Tom Noonan
Gary Jackson
Michael O'Keefe
Duane Larson
Robin Wright Penn
Lori
Vis alle roller

I snødrevet et sted i Nevadas villmark blir drevne politimenn konfrontert med en brutal ugjerning: ei ung jente er voldtatt og drept. Jerry Black bestemmer seg for å bringe budskapet til foreldrene selv om han er timer unna pensjonistlivet og sorgløse fisketurer.

Jentas mor blir besatt av tanken på å få saken oppklart, og ber Jerry sverge "på sin sjels frelse" at han skal finne morderen.

En tilbakestående mann er sett på åstedet, og blir bragt inn til avhør. Han tilstår å ha drept ei jente, men Jerry tror mannen snakker om et annet overgrep. Pensjonisten begynner sin egen intense etterforskning. Han kjøper til og med en bensinstasjon bare for å være i området der flere overgrep er begått de siste årene.

Jerry møter serveringsdamen Lori, en alenemor som finner trygghet hos politimannen etter hard medfart de siste årene. Men familielivet blir bare en fasade for Jerry. Han må holde løftet sitt, uansett konsekvens...

Omtale

Basert på en roman av den sveitsiske forfatteren Friedrich Dürrenmatt. En politimann lover en kvinne å finne mannen som myrdet hennes datter. Mange år senere trues en annen jente av - etter det politiet tror - den samme morderen.


Et løfte om å finne en morder forandrer Jerry Blacks liv for alltid. Jerry Black skal pensjonere seg fra politiet idet han blir involvert i en grusom drapssak. Når han treffer moren til offeret, avgir Jerry et løfte som truer med å ødelegge ham fullstendig mens han gjenoppdager kjærligheten og familielivet. I snødrevet et sted i Nevadas villmark blir drevne politimenn konfrontert med en brutal ugjerning: ei ung jente er voldtatt og drept. Jerry Black bestemmer seg for å bringe budskapet til foreldrene selv om han er timer unna pensjonistlivet og sorgløse fisketurer.

Jentas mor blir besatt av tanken på å få saken oppklart, og ber Jerry sverge "på sin sjels frelse" at han skal finne morderen.

En tilbakestående mann er sett på åstedet, og blir bragt inn til avhør. Han tilstår å ha drept ei jente, men Jerry tror mannen snakker om et annet overgrep. Pensjonisten begynner sin egen intense etterforskning. Han kjøper til og med en bensinstasjon bare for å være i området der flere overgrep er begått de siste årene.

Jerry møter serveringsdamen Lori, en alenemor som finner trygghet hos politimannen etter hard medfart de siste årene. Men familielivet blir bare en fasade for Jerry. Han må holde løftet sitt, uansett konsekvens...

Sean Penn (regi/medprodusent) Sean Penn regnes som en av de beste skuespillerne i sin generasjon, med glitrende prestasjoner i filmer som Tim Robbins´ "Dead Man Walking" og Woody Allens "Tekkelig og tarvelig" (Oscar-nominert for begge).

Likevel har Penn hatt større dragning mot den andre siden av kameraet, noe som på 90-tallet resulterte i "The Indian Runner" og "The Crossing Guard". Da han leste Friedrich Duerrenmatts bok "The Pledge", skjønte Penn at han hadde råstoff til sin tredje film.

Jack Nicholson (Jerry Black) Jack Nicholson er en av de store skuespillerne i nyere tid. Merittlisten inneholder klassikere som "Gjøkeredet", "Chinatown", "Easy Rider", "Postmannen ringer alltid to ganger" og "Ondskapens hotell". Han har vunnet tre Oscar-priser og er i tillegg nominert åtte ganger.

Robin Wright Penn (Lori) Robin Wright Penn ble internasjonalt kjent som Jenny i "Forrest Gump", og har siden hatt en rekke sterke karakterroller, deriblant i "She´ So Lovely" mot ektemann Sean og John Travolta, og i "Loved" mot William Hurt.

Sam Shepard (Eric Pollack) Sam Shepard er allsidig. Foruten roller på film, TV og scene, har han stått for flere prisbelønte manus og regissert to filmer. Som skuespiller er han kjent for "Paris, Texas", "Frances" og sin Oscar-nominerte innsats i "The Right Stuff".

Aaron Eckhart (Stan Krolak) Aaron Eckhart ble kjent som ufyselig mannssjåvinist i "Menn imellom". Adskillig hyggeligere var hans motorsykkelmann i "Erin Brockovich". Eckhart er også kjent for "Nurse Betty" og "Any Given Sunday".

Vanessa Redgrave (Annalise Hansen) Engelske Vanessa Redgrave debuterte på filmduken i 1957, og har etablert seg som en av de beste kvinnelige skuespillere i verden. Hun er nominert til Oscar flere ganger, og vant for innsatsen i "Julia" (1977).

Benicio Del Toro (Toby Jay Wadenah) Som hederlig meksikansk politimann i narkothrilleren "Traffic" kunne Benicio Del Toro motta sin første Oscar-statuett i år. Skuespilleren fra Puerto Rico har vært en stigende stjerne siden rollen som den mumlende tyven Fenster i "De mistenkte".

SMN


Jerry Black skal pensjonere seg fra politiet idet han blir involvert i en grusom drapsak. Når han treffer moren til offeret, avgir Jerry et løfte som truer med å ødelegge ham fullstendig. Under sin etterforskning gjennoppdager han kjærligheten og familielivet, men løftet til offerets mor må holdes uansett konsekvensene. Tanken på å se Jack Nicholson som pensjonert, snill politimann var skremmende. Pensjonistrollen kunne han godt gjennomføre, men snill politimann? Nicholson er en veldig god skuespiller, men på tross av alle sine ansiktsuttrykk har han ingen som tilsier at han er en av "the good guys". Det er her et av filmens svakeste trekk ligger, heldigvis skjer det en gradvis forandring med karakteren Jerry Black og han går over til en mer psykotisk tilstand som Nicholson fremstiller glimrende. Dessverre fokuseres det alt for mye på Nicholsons rolle i filmen, så de andre skuespillerne blir satt i bakgrunn selv om de har en viktig rolle i historien. Det at filmen er lagt til den nordamerikanske landsbygda og ikke i en storby gir filmen et spesielt preg. Man er ikke helt sikker på om man skal sitte å nyte de vakre natur bildene eller holde seg fast for nye grusomheter. For det er brukt mange vakre naturscener i denne filmen. Sean Penn har også valgt en nokså uvanlig nærbildeform. I steden for å fokusere på personen i forgrunn av bilde, har han fokusert på bakgrunnen slik at hovedpersonen i bilde blir uklar. I sin helhet er filmen både spennende og underholdene, men den blir litt for lang mellom hendelsene. Man mister litt av den røde tråden. Mot slutten er det også vanskelig å skille hva som er virkelighet i filmen og hva som foregår i hode på Nicholsons rollefigur. Dette både styrker og svekker filmen da du må konsentrere deg veldig om hva som foregår. En liten godbit er Benicio Del Toros lille rolle som mentalt tilbakestående indianer. Som avslutning kan man si at dette er en meget spesiell thriller og absolutt ikke for alle, men ønsker du å se en film som striller seg fra mainstreamen, se denne

Morten S. Ryden

FilmMagasinet nr. 5 - 2001


Den kvelden Jerry Black, spilt av Jack Nicholson, går av med pensjon som sheriff i Nevada, lover Jerry moren til en drept pike at han skal fakke morderen. Jerry tror ikke politiet har fakket rett mann, og oppdager at det er tredje gang i løpet av kort tid at unge, blonde at jenter som er små for alderen har blitt utsatt for det samme. For å løse saken kjøper han en gammel bensinstasjon i fjellene, nær området hvor mordene skjedde. Etter å funnet spor i en tegning den døde jenta laget, leter han etter en høyvokst mann som kjører en svart stasjonsvogn, gir lekepinnsvin i gave og kaller seg selv trollmann. Jerry blir etter hvert venn med en kvinne og hennes lille blonde datter. Men har Jerry oversett noe som kan bli en dødelig feil?

Viasat 2006


Politimannen Jerry Black (Jack Nicholson) blir involvert i en grusom drapssak. En liten jente blir funnet voldtatt og drept. Da Black treffer moren til offeret, avgir han et optimistisk løfte: Han sverger at han skal fakke morderen. Løftet viser seg å by på problemer, men gjennom den vanskelige etterforskningen gjenoppdager Black både kjærligheten og familielivets gleder.

NRK1 2008

Alle bilder av Mistanken

Trailer

Link til denne traileren
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon