Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Moulin Rouge (2001)

Originaltittel: Moulin Rouge

Paris, 1899. Can Can er mer populært enn noensinne. Christian, en ung, fattig forfatter blir virvlet inn i den dekadente og surrealistiske verdenen rundt Moulin Rouge.

Skjebnens lunefulle veier fører ham til hjertet av Moulin Rouge. Han møter og forelsker seg i den vakre Satin. Han får den mektige Hertugen som sin argeste rival og han blir hyret til å skrive det første bohem-stykke som vil bli vist.

Omtale

MOULIN ROUGE

Moulin Rouge. Regi: Baz Luhrmann. USA/Australia 2001. Manus: Baz Luhrmann og Craig Pearce. Foto: Donald M. McAlpine. Musikk: Craig Armstrong m.fl. Medv.: Ewan McGregor, Nicole Kidman, John Leguizamo, Jim Broadbent, Richard Roxburgh m.fl. Utleie: FOX. 35 mm, farger, 2 t 7 min.

Over toppen - langt

I reolen med klisjeer ligger "film er best på kino" på øverste hylle. Om det finnes situasjoner der uttrykket fortjener å tørkes støv av, må det være i tilfellet Moulin Rouge. Regissøren Luhrmann har selv aldri fryktet de største følelsene og klisjeene, noe som må sies å ha fått sitt endelige uttrykk i denne musikalen. Den gigantomane produksjonen varte i knappe fem år, og overdådige kostymer, scenografi og stjerner til tross: Det som skulle fange publikums oppmerksomhet framfor noe, var bruken av et vidt spekter av velkjente sanger fra musikkhistorien. Noen av disse var allerede for klisjeer å regne, slik som for eksempel Elton Johns "Your Song", og Luhrmanns hensikt er tydelig: I våre dager er folk lite trente i å se musikaler - de blir utilpasse av sangnumrene, heller enn å tolke deres mening i historien. Luhrmann bruker de kjente sangene til å skape en motsatt effekt - sangenes følelsesmessige innhold er allerede velkjent for publikum, som straks relaterer det til historien. En ting har Moulin Rouge i hvert fall gjort klart: Musikalen har aldri vært død, den har ventet på noen som kunne ta den inn i det nye århundret.

Kort: Musikalen har aldri vært død, den har ventet på noen som kunne ta den inn i det nye århundret. Denne gigant-produksjonen tok fire år. De som besøker begge våre visninger vil kunne oppdage en brøkdel av filmens lekne referanser til musikk, film og bildekunst.

Bergen filmklubb


Paris, 1899. Can Can er mer populært enn noen sinne. Christian, en ung, fattig forfatter blir virvlet inn i den dekadente og surrealistiske verdenen rundt Moulin Rouge. Skjebnens lunefulle veier fører ham til hjertet av Moulin Rouge. Han møter og forelsker seg i den vakre Satin. Han får den mektige Hertugen som sin argestee rival og han blir hyret til å skrive det første bohem-stykke som vil bli vist.

Fra regissør Baz Luhrman (Strictly Ballroom, Romeo + Juliet) kommer en fargesprakende virvelvind av en film. Mot et bakteppe av 1800-tallets burleske verden inneholder soundtracket sanger fra noen av det 20. århundredets mest kjente artister som Madonna, Elton John, The Beatles, Queen, T-Rex, David Bowie for å nevne noen.

Fox Films


En musikal med sanger av bl.a. Rodgers og Hammerstein, Elton John, David Bowie, Sting og Madonna lagt til Montmartre, Paris i 1900. Bare wonderboyen Baz Luhrmann kan lykkes med det. Og som han lykkes! Cancanklubben Moulin Rouge har de fleste et bilde av, men neppe et så overdådig som dette. Den unge idealistiske forfatteren Christian (McGregor) kastes inn i denne bohemverdenen der også skitne knep og list hører hjemme. Her treffer han cancan-danseren Satine (Kidman), en juvel til leie, en kurtisane fra fattigkvarterene. Han forelsker seg hodestups. Kjernen i historien er sangstrofen ”Alt du noen gang vil lære er å elske og bli elsket igjen”, men handlingen er ikke så vesentlig. Det er derimot filmens univers: det teatrale, fotografiske, scenografiske, rytmiske. Filmen er et utrolig frekt raid gjennom hele forrige århundre, ikke minst musikalsk.

Situated in Montmartre, Paris in 1900, Moulin Rouge is a musical with songs by Rodgers and Hammerstein, Elton John, David Bowie, Sting and Madonna. Wonder boy Baz Luhrmann most certainly succeeds in his portrayal of the decadent underworld of Paris. Everyone has an image of the legendary club Moulin Rouge on their mind. However, this picture is almost certainly not as sumptuous as the one presented in this movie. The young, idealistic writer Christian (McGregor) is thrown into a Bohemian world of dirty tricks. Encountering the cancan dancer Satine (Kidman), a jewel for hire and a courtesan of poor origins, he falls in love instantaneously. The universe presented by this movie, such as the rhythm, photography, and set decorations, is essential. All in all, this is an exceptionally daring raid through the entire last century, not at least musically. <>

Baz Luhrmann (f.1962)har opparbeidet seg en oppsiktsvekkende status i løpet av kun tre spillefilmer. Med bakgrunn fra dans, teater og opera debuterte han i 1992 med den spektakulære australske dansefilmen Strictly Ballroom, før han ble hentet til Hollywood for å lage nok en innspilling av Romeo og Julie (1996). Tro mot Shakespeares manus maktet australieren å flytte tragedien til dagens L.A., samtidig som han videreførte og videreutviklet den visuelt velkoreograferte stilen fra sin første film. Moulin Rouge er siste film i det som nå blir kalt Luhrmanns ”Red Curtain”-trilogi.

Haugesund 2001 (Hovedprogrammet)


Innhold: Can-can-musikal om sannhet, frihet, skjønnhet, men mest av alt kjærlighet. >> Grunn til å glede seg: Musikalsk fyrverkeri. >> Grunn til å grue seg: Kan bli for pompøs og kitchy.

FilmMagasinet nr. 5 - 2001


Dette er en film man enten kommer til å elske eller hate. Dette er ingen kjærlighetsfilm i vanlig forstand. Isteden er det et fyrverkeri av farger, musikk og can-can.

Baz Luhrmann har fått mye oppmerksomhet for sine to tidligere filmer; Strictly Ballroom og Romeo + Juliet. Ikke minst sistnevnte, som var en særdeles original innspilling av Shakespeareklassikeren, med moderne musikk, skinnende pistoler, hawaiiskjorter og sterke farger. Moulin Rouge fortsetter i samme spor, og har blitt en høyst original musikal.

Vi befinner oss i Paris på begynnelsen av forrige århundre. Christian har flyttet til metropolen for å bli poet på heltid. Han blir fort venn med Toulouse Lautrec og hans gjeng, som tar han med på byens hippeste utested; Moulin Rouge. Can-Can-damene er langbente, drinkene gode og klientellet celebert. Men best av alt er kurtisanen Satine som synger like flott som hun er vakker. Alle blir forelsket i Satine, deriblant Christian og greven av Monroth. Nå må Satine velge mellom å gifte seg for penger eller av kjærlighet.

Satine blir med glamour og eleganse spilt av Nicole Kidman, som synger selv og er overraskende god. Ewan McGregor spiller poeten Christian, og han har vel aldri vært mer strålende sjarmerende. Sammen lager de søt musikk, som blant annet Madonna, The Beatles og Fatboy Slim. Ingen musikk er for ny for Luhrmann.

Generelt sett har ikke musikaler hatt den helt store suksessen. Men Moulin Rouge, med sine overdådige kostymer og fantasifull scenografi, vil nok kanskje forandre manges oppfatning. Tro meg, du har sjelden sett en lignende film. Luhrmann har kreert en vakker atomsfære for en romantisk og sår handling. Den er både dekadent, sensuell og fantasifull og en eksplosjon av farger, musikk, lyd og bevegelse. Moulin Rouge er sirkus og tivoli. Den er lekker og pompøs. Og ikke minst, hypnotisk.

Linda Lorentzen

FilmMagasinet nr. 6 - 2001


Vi befinner oss i Paris på begynnelsen av forrige århundre. Christian har flyttet til metropolen for å bli poet på heltid. Han blir fort venn med Toulouse Lautrec og hans gjeng, som tar han med på byens hippeste utested; Moulin Rouge. Can-Can-damene er langbente, drinkene gode og klientellet celebert. Men best av alt er kurtisanen Satine som synger like flott som hun er vakker. Alle blir forelsket i Satine, deriblant Christian og greven av Monroth. Nå må Satine velge mellom å gifte seg for penger eller av kjærlighet. Filmen er et visuelt og musikalsk fyrverkeri som ble belønnet med to Oscar-priser.

Viasat 2004

Alle bilder av Moulin Rouge

Moulin Rouge (2001)

Produsent: Martin Brown
Regi: Baz Luhrmann
Manus: Baz Luhrmann
Sjanger: musikal, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 6 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Nicole Kidman
Satine
Ewan McGregor
Christian
John Leguizamo
Toulouse Lautrec
Jim Broadbent
Zidler
Richard Roxburgh
Duke of Worcester
Garry McDonald
The Doctor
Jacek Koman
The Unconscious Argentinean
Matthew Whittet
Satie
Kerry Walker
Marie
Caroline O'Connor
Nini Legs in the Air
Vis alle roller
Jimmy Lydon
Jimmy Lydon
Keir Dullea
Keir Dullea
Anna Proclemer
Anna Proclemer
Lawrence Roman
Lawrence Roman
Louis Daquin
Louis Daquin
Louise Campbell
Louise Campbell