Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

På TV i kveld: Faster Pussycat! Kill! Kill! (1966)

Myke bryster og knivskarpe kinnben – gjør deg klar til å bli forført!

Hele saken (449 ord)

The Boat That Rocked

Piratradioen spilte rock og pop fra havet 24 timer i døgnet, og 25 millioner lyttet til piratene hver eneste dag.

Hele saken (1321 ord)

På TV i kveld: Dark Horse (2005)

Off-beat komedie om døgenikten Daniel.

Hele saken (226 ord)

På TV i kveld: Confessions Of A Dangerous Mind

TV-produsent om dagen, snikmorder for CIA om natten!

Hele saken (927 ord)

På TV i kveld: Troja (2004)

En sivilisasjon skal gå til grunne for kjærlighet. Sendes i kveld 21:45 på SVT1.

Hele saken (746 ord)

The Cell (2000)

Originaltittel: The Cell

Møt Carl Stargher, en mann så plaget av demoner at han dreper unge kvinner ved å drukne dem langsomt i The Cell. Dette morbide kammeret i en bortgjemt låve skal snart avsløres av FBI.

Når Stargher blir tatt, er han mentalt forsvunnet i sin egen verden. Uten kontakt med seriemorderen blir det umulig for FBI å spore opp hans siste offer, som ikke aner at en langsom og pinefull død venter om få timer.

Barneterapeuten Catherine Deane er politiets eneste håp. Hun er spesialist i å hjelpe pasienter ved å "møte dem" i underbevisstheten. Motvillig begynner hun reisen inn i Carl Starghers vridde verden. Der møter hun sinnbilder som kan merke henne for livet. Men hun har ikke noe valg. Snart står vannet høyt i The Cell...

Omtale

Hva sa pressen?

Psykologisk thriller om en schizofren seriemorder. "- en film man hater eller elsker. Gjerne begge deler." (E.M.S. VG 4) "I det hele tatt er overlessede metaforer, fantasirik dekor og futuristiske spesialeffekter hva denne filmen dreier seg om." (P.H. Aft.) "I blant minner filmen om et miniseminar om avantgardefilm og moderne kunst fra de siste 30-40 årene." (K.L. Morgenbl.) "En film har et problem når den utelukkende hviler på formen, eller når det åpenbart hadde vært best for alle parter om dialogen hadde vært helt fraværende." (L.J. Dagbl. 2) "- en stinkende miks av de mest makabre elementene i Nattsvermeren og Seven; en sterkt betent 'psykothriller' regissert som en to timer lang MTV-video." (H.K. Dagsav.)

Film & Kino Nr. 7-8 2000


GRUSOMT OG STERILT

Seriemorderen Carl (D´Onofrio) liker å la sine ofre drukne langsomt mens han ser på. Nå er FBI etter ham, men det kommer for sent. De finner Carl i koma, mens hans siste offer ennå ikke er funnet, og kan være i live. FBI-agenten Peter Novak (Vaughn) må ty til psykologen Cathrine (Lopez) for hjelp. Hun og et team av psykologer har utviklet et høyteknologisk virkemiddel som lar Cathrine komme inn i underbevisstheten til folk. Nå må hun dykke ned i den ekle underbevisstheten til Carl for å redde en ung jente.

The Cell er i utgangspunktet en god film. Den baserer seg på en interessant idé om å lese andre folks tanker, eller "besøke" dem slik det blir gjort i filmen. Men regissør Singh viser for mye. Det blir for mye blod, gørr, møkk og perversiteter. Har man først sett Nattsvermeren, så trenger man ikke en som er enda verre. Men det er ikke alt; filmen er fryktelig kald og steril. Vi blir ikke kjent med noen av rollefigurene og føler ikke sympati for noen av dem. Med unntak kanskje av massemorderen selv. En fyr med så mange grusomme tanker, må ha opplevd mye fælt. Ikke engang offeret, som alle prøver å redde, blir man særlig kjent med.

Jennifer Lopez er ok, Vaughn også. Men man hadde forventet så mye mer. Ikke for det, Singh har en rekke lekre scener, men det drukner i all den umotiverte lidelsen og elendigheten.

3 poeng Linda Lorentzen

FilmMagasinet Nr. 8 2000


Sommerens mest omdiskuterte film i USA dreier seg om Stargher, en sadistisk seriemorder, som holder til på en forlatt gård på landsbygda. Der har han bygget 'The Cell', et kammer dekket av glass som han bruker til å drukne sine uskyldige kvinnelige ofre i før han utfører sadistiske post-mortem ritualer med kroppene deres. FBI klarer å fange morderen, men en kvinne befinner seg fortsatt i cellen og har bare førti timer igjen å leve. En barneterapeut blir tilkalt og hun vandrer rundt i underbevisstheten til seriemorderen for å finne ut av hans tenkemåte og for å finne igjen kvinnen. Den trendsettende reklame- og musikkvideoregissøren Tarsem Singh har laget en oppsiktsvekkende debutfilm med The Cell. I dag er han en av Hollywoods heteste navn, kjent for å blande sammen et vidt spekter av inspirasjonskilder. På hans merittliste står blant annet musikkvideoen til REMs "Losing my religion" som ble hans store gjennombrudd.

Film & Kino Nr. 5 2000


Møt Carl Stargher, en mann så plaget av demoner at han dreper unge kvinner ved å drukne dem langsomt i The Cell. Dette morbide kammeret i en bortgjemt låve skal snart avsløres av FBI. Når Stargher blir tatt, er han mentalt forsvunnet i sin egen verden. Uten kontakt med seriemorderen blir det umulig for FBI å spore opp hans siste offer, som ikke aner at en langsom og pinefull død venter om få timer. Barneterapeuten Catherine Deane (Jennifer Lopez) er politiets eneste håp. Hun er spesialist i å hjelpe pasienter ved å "møte dem" i underbevisstheten. Motvillig begynner hun reisen inn i Carl Starghers vridde verden. Der møter hun sinnbilder som kan merke henne for livet. Men hun har ikke noe valg. Snart står vannet høyt i The Cell...

Fra R.E.M. til Odd Nerdrum Den prisbelønte reklame- og musikkvideoregissøren Tarsem Singh har fått mer oppmerksomhet for sin debutfilm enn han kunne forvente. "The Cell" har vakt debatt i USA med sin rystende reise inn i sinnet til en seriemorder. Det er heller ikke tilfeldig hvis du tenker på Odd Nerdrum når du ser Tarsems grusomme, men slående vakre bilder. Den norske maleren var en av inspirasjonskildene da Tarsem skulle skape sin visjon om hvilke syner som dannes i et sykt sinn. - Jeg fikk ideen av et maleri som jeg så hjemme hos David Bowie, sa Tarsem til Dagsavisen under Venezia-festivalen i høst. Han er imidlertid redd for å definere alle referansene sine. Da er ikke tyveri langt unna. Tarsem velger å se på alle inspirasjonskildene som en eneste stor floke.

Det var musikkvideoen "Losing My Religion" for R.E.M. som ga Tarsem opprykk til førstedivisjon blant verdens reklame- og musikkvideoregissører. Han har en mengde prestisjetunge reklameoppdrag bak seg, og erfaringen stemmer godt med hva Hollywood ønsker seg i dag. Det er fordi reklameregissører har "erfaring fra store produksjoner og kan bruke høye pengesummer på en ansvarlig måte," sa Tarsem til Dagsavisen.

Jennifer Lopez (Catherine Deane) Karrieren til Jennifer Lopez har vært en stor opptur de siste årene. Tittelrollen som latinpopstjernen "Selina" (1997) høstet ros blant kritikerne. Lopez overbeviste også mot George Clooney i "Utenfor rekkevidde" (1998), Steven Soderberghs filmatisering av Elmore Leonards roman. Parallelt med innsatsen på lerretet har hun hatt suksess som popartist. Debutalbumet "On the 6" (1999) har solgt mer enn tre millioner eksemplarer og blitt nominert til en Grammy-pris.

SF


Akkurat da du trodde det ikke var flere seriemordere igjen... Ti i stil og noe mindre i innhold, en velfortalt og underholdende psykothriller med science fiction-elementer og en overordentlig lekker visuell design. Lopez spiller legen som ved hjelp av en hi-tech rigg kan besøke andres drømmeverden. D'Onofrio er multifetish massemorderen med sans for dukker, drukning og å henge seg selv opp på kroker. Han har nettopp bortført en kvinne og stengt henne inne i et tidsinnstilt drukningskammer. Men så vil skjebnen at han går i koma. FBI er desperate, og hyrer Lopez til å gå inn i det syke Sinn for å finne ut hvor den innestengte kvinne befinner seg.

Absolutt en smule overdrevet, men like fremt en spennende film. I mange tilfeller er dessverre importversjoner av nyere amerikanske filmer å foretrekke grunnet mer komplett tilleggsmateriale. Det faktum at de europeiske fellesutgivelsene ofte er strengere sensurert har også vært en grunn til å holde seg til importene, selv om det ser ut til at dette problemet er avtagende. Men når det gjelder The Cell er det ingen tvil at den lokale utgivelse er langt å foretrekke. Grunnen er at en av filmens vesentligste scener, hvor morderen utfører sitt bisarre rituale, er seriøst nedklippet i den amerikanske versjonen. Fullversjon er å finne blant tilleggsmaterialets «Deleted Scenes».

I tilleggsmaterialet påstås det at denne scenen ble kortet ned av «kunstneriske hensyn» og at filmen har blitt bedre av dette. Dette er nok å ta det litt langt da den europeiske versjonen av scenen utvilsomt er den mest filmatisk fullendte. Ellers er det proppfullt av ekstramateriale av alle slag og dette er det samme på begge utgivelsene, med et pussig unntak når det gjelder ekstrascenene. I den amerikanske versjonen er disse scenene vist med samme billedkvalitet som selve filmen. I den europeiske utgaven er kvaliteten på disse scenene sterkt forringet og bildet er fylt med telleverk og tekster om rettigheter. Dette er nok for at skumle europirater ikke skal sette scenene inn i filmen og utgi en uautorisert director's cut, eller noe i den dur. Betyr dette at rettighetsinnehaverne har det for seg at sone 1 (amerikanske) innbyggere er mer redelige?

Men tross dette, det er den komplette film som gjelder, og derfor er det ingen tvil om hvilken utgivelse man bør velge. Sone 1 (3)/Sone 2 (5)

DVD-omtale

FilmMagasinet Nr. 3 - 2001


Catherine Deane er en psykoterapeut som ved hjelp av en revolusjonær behandling kan gå inn i pasientenes sinn. På grunn av denne ekspertisen kontakter FBI henne for å hjelpe dem med å redde en ung kvinnes liv. De har fakket den notoriske seriemorderen Carl Stargher som dreper ofrene sine ved å sperre dem inne i et kammer hvor vannet stiger i 40 timer og kvinnene til slutt drukner. Dessverre har Stargher falt i koma, og det er umulig for FBI å forhøre ham om hvor han holder det siste offeret sitt fanget. Nå er Catherine FBIs eneste håp, men kan hun nå inn til hans psykotiske sinn for å redde jentas liv?

Viasat 2005

Alle bilder av The Cell

Trailer

Link til denne traileren

The Cell (2000)

Produsent: Julio Caro
Regi: Tarsem Singh
Manus: Mark Protosevich
Sjanger: thriller
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 47 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 2
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Jennifer Lopez
Catherine Deane
Vince Vaughn
Peter Novak
Vincent D'Onofrio
Carl Stargher
Jake Weber
Gordon Ramsey
Dylan Baker
Henry West
Marianne Jean-Baptiste
Dr. Miriam Kent
James Gammon
Teddy Lee
Tara Subkoff
Julia Hickson
Colton James
Edward Baines
Patrick Bauchau
Lucien Baines
Gareth Williams
Stargher's Father
Paulina Porizkova
Paulina Porizkova
Cynthia Nixon
Cynthia Nixon
Dennis Quaid
Dennis Quaid
Jim Bannon
Jim Bannon
John Raymond
John Raymond
Keshia Knight Pulliam
Keshia Knight Pulliam
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid