Logg inn | Opprett brukerkonto

Kampen om Citizen Kane (1999)

Originaltittel: RKO 281

Produsent: Ridley Scott
Regi: Benjamin Ross
Manus: John Logan
Sjanger: drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 27 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 3

Rollebesetning

Liev Schreiber
Orson Welles
James Cromwell
William Randolph Hearst
Melanie Griffith
Marion Davies
Brenda Blethyn
Louella Parsons
John Malkovich
Herman Mankiewicz
Liam Cunningham
Gregg Toland
Fiona Shaw
Hedda Hopper
Roy Scheider
George Schaefer
David Suchet
Louis B. Mayer
Anastasia Hille
Carole Lombard
Vis alle roller

RKO 281 var arbeidstittelen til "Citizen Kane", av mange kalt tidenes beste film. Filmens skaper, Orson Welles, var bare 24 år gammel da han kom til Hollywood.
Som 25-åring laget han sin første film, basert på historien om en av USAs mektigste menn.

Avismagnaten William Randolph Hearst var da en aldrende mann som kontrollerte sine fiender på sammen brutale måte som sin venner. I filmen ble hovedpersonen så lik den mektige Hearst, at Hearst selv ville gjøre hva som helst for ikke bare å stoppe filmen, men tilintetgjøre den. Kampen mellom Hearst og Welles om "Citizen Kane" er legendarisk, med historier om seksuell utpressing, bestikkelser og trusler bak lukkede dører. Nå blir disse dørene åpnet.

Omtale

Hva sa pressen?

Biografisk film om hvordan Orson Welles mesterverk Citizen Kane ble til. "- underholdende og dyktig regissert" (H.K. Dagsav.) "- nokså maniert og irriterende, som å stirre inn i en vaskemaskin når det eneste som virkelig interesserer, er rent tøy." (J.S. VG 3) "Sjelden er indre sjelelige motsetninger hos et utpreget maktmenneske skildret med større troverdighet." (F.W. Dagbl. 4) "Om Ross ikke når dypt ned i mytematerien, underholder han med en lang rekke skuespillere som i alle fall ser ut som sine modeller." (P.H. Aft.)

Film & Kino nr. 3 2000


HISTORIEN BAK FILMEN

RKO 281 var produksjonsnummeret på det som senere skulle bli en av Amerikas viktigste filmer; Citizen Kane. Dette er histories bak filmen. Da Orson Welles og hans drikkekompis Herman Mankiewicz skulle skrive manus sammen, bestemte de seg for å skrive en historie rundt avismannen William Hearst og hans forhold til Hollywoodstjernen Marion Davis og hennes "rosebud". Citizen Kane var ingen enkel film å lage, ikke minst fordi ingen filmselskaper torde å gi den ut, i frykt for søksmål av Hearst. Og de hadde all grunn til å frykte ham, filmen er svært personlig og rett og slett ærekrenkende. Det betyr ikke at historien ikke er sann.

Liev Schreiber (Skrik-filmene, The Hurricane) spiller Welles og gjør en svært god jobb. Han framstiller Welles som den arrogante drittsekken har visstnok var. I Schreiber er lik den berømte filmskaperen i både utseende og fakter. Han har en god framtid foran seg i filmbransjen. James Cromwell spiller mediamogulen Hearst og er som alltid dyktig, likeså John Malkovich som spiller den fordrukne manusforfatteren Herman. En virkelig slående vakker Melanie Griffith spiller filmlegenden Marion Davis slik hun sikkert var; vakker, trutmunnet og glad i en drink eller fire. Filmkulissene er også svært vakre, store deler av filmen er visstnok spilt inn på slottet til gamle Hearst. Du trenger ikke å ha sett Citizen Kane, eller vite særlig om bakgrunnen for den, før du ser denne filmen. Men det hjelper. RKO 281 er en temmelig tam affære som ikke tllfører histories noe nytt. Det virker som om regissør Ross ikke helt har tort å gå i dybden. Filmen kommer ikke med noen nye avsløringer og forteller ingen ny historie, til tross for at det finnes en enorm mengde fakta (som sikkert aldri har blitt publisert) angående Citizen Kane. Det du ser i RKO 281 kan du like gjerne lese i en historiebok. Og hva er da poenget? 3 poeng

Linda Lorentzen

FilmMagasinet Nr. 4 2000


Innhold: Schreiber spiller Orson Welles, og filmen handler om innspillingen av Citizen Kane. • Grunn til å glede seg: Dette er filmhistorie, folkens! Dessuten får du en gang for alle vite hva Welles egentlig mente med «Rosebud». • Grunn til å grue seg: Hvis du ikke aner hva jeg snakker om.

FilmMagasinet Nr. 3 - 2000


Tidlig på 40-tallet var Orson Welles vidunderbarnet som alle ventet skulle lage en fantastisk film, når han en gang fikk bestemt seg hva sen skulle handle om. Under arbeidstittelen RKO281 gikk han i gang med det som senere ble det 20. århundrets mest kritikerroste film: Citizen Kane

Europafilm


Orson Welles har fått gjennomslag hos RKO. De vil satse på den unge debutanten og produsere hans filmer. Hans første film, Citizen Kane, har klare likhetstrekk med livet til mediemogul William Randolph Hearst. Han var intetanende til at Welles´ første film handlet om ham. Da han fikk vite dette forsøkte han med alle midler å hindre at den ble satt opp på amerianske kinoer.

"Kampen om Citizen Kane" handler om Orson Welles´(Liev Schreiber) og Herman Mankiewicz´ (John Malkovich) kamp om å få Citizen Kane satt opp på amerikanske kinoer Orson Welles var det unge geniet alle hadde hørt om, han hadde satt opp mange kritikerroste teaterstykker i New York og hadde dessuten klart å skremme hele USAs befolkning. Hans radiohørespill om invasjon fra Mars var så levende at folk trodde at det var en virkelig invasjon. Han ble selvsagt oppdaget av Hollywood, og sikret seg en kontrakt med RKO. Lenge grunnet han på hva filmen skulle handle om, inntil han ble bedt på fest til mediemogul William Randolph Hearst på hans storslåtte palass, San Simeon.

Han bestemte seg for å lage en film bygget på en maktsyk manns liv, nemlig Hearsts liv. Orson Welles satte mye spill med denne ideen. Da Hearst fikk vite dette ville han umiddelbart stoppe filmen og ødelegge alle negativene. Filmen la ikke skjul på noenting om Hearsts liv, han ble totalt blottlagt, man fikk til og med vite hva han kalte sin kones kjønnsorgan.

Filmen fikk premiere til kritikernes jubel, men desverre ikke publikums. "Kampen om Citizen Kane" er en film om den dramatiske innspillingen av verdens beste film. Filmen er bygget på dokumentarfilmen "Battleship over Citizen Kane" som igjen er bygget på en bok med samme navn. Har du hørt om Citizen Kane er denne filmen noe man bør få med seg.

Euorpafilm


RKO 281 var produksjonsnummeret på det som senere skulle bli en av Amerikas viktigste filmer; Citizen Kane. Dette er histories bak filmen, og handler om Orson Welles (Liev Schreiber) og Herman Mankiewicz (John Malkovich) sin kamp om å få Citizen Kane satt opp på amerikanske kinoer.

TV2

Alle bilder av Kampen om Citizen Kane
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon