Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30

American Beauty (1999)

Originaltittel: American Beauty

Lester er en mann i sin beste alder, men opplever en 40-årskrise og begynner å begjære en venninne av sin tenåringsdatter. Lester lever i et forstadsmiljø, og hans kontrollerende kone hater ham, datteren forakter ham, og han opplever at sjefen på jobben utnytter ham. Den nyinnflyttede nabofamilien med en oberst som familieoverhode gjør ikke tilværelsen lettere. Lester trenger forandring, men han vil snart finne ut at jaget etter frihet og ny selvstendighet koster.

Omtale

American Beauty er filmen alle snakker om. Med sin intelligens, frekkhet og syndige komikk, har den fåt en klar plass i filmhistorien. Den er belønnet med 5 Oscar, plassert på over 275 ti-på-topp-lister over hele verden, og utnevnt til årets beste film av over 65 filmkritikere. Det er en film det er verdt å se flere ganger. Filmens hovedpersoner er den uutslettelige Lester (Kevin Spacey) og hans kone Carolyn Burnham (Annette Bening). Et tilsynelatende vanlig par i en forstads anonyme nabolag, med et ekteskap som sakte men sikkert er på tur il å sprekke. American Beauty er ikke bare en uforglemmelig filmopplevelse med utrolige skuespillerprestasjoner, men også en film som viser hvor viktig det er å se det vakre i livet før det er for sent.

Filmweb


Når du ikke har noe å tape, kan du like gjerne satse alt. Lester Burnhams kone Carolyn hater ham, datteren forakter ham og sjefen hans er i ferd med å ofre ham til løvene.

(Filmtilsynet)


Lester er en mann i sin beste alder, men opplever en 40-årskrise og begynner å begjære en venninne av sin tenåringsdatter. Lester lever i et forstadsmiljø, og hans kontrollerende kone hater ham, datteren forakter ham, og han opplever at sjefen på jobben utnytter ham. Den nyinnflyttede nabofamilien med en oberst som familieoverhode gjør ikke tilværelsen lettere. Lester trenger forandring, men han vil snart finne ut at jaget etter frihet og ny selvstendighet koster. Sam Mendes regidebuterer med denne filmen som har drag av svart komedie over seg, dog ikke så svart som fjorårets Happiness. Filmen har fått svært god mottagelse i USA, og tipses nå som en outsider til neste års Oscar-utdeling.

Film & Kino Nr. 5/6 - 1999


I denne svarte komedien møter vi ektemannen i midtlivskrise, sterkt mislikt av sjefen samt forhatt av både kone og datter. Den gode gamle lidenskapen er fordunstet, og et stykke personlighetsforvandling må til for å få mer futt i tilværelsen. Pumping av jern tar hånd om den utvendige prosessen, og flørting med datterens bestevenninne setter fart på blodsirkulasjonen. Resten av kjernefamilien ser imidlertid ikke helt sjarmen med den plutselige forandringen, og han begynner snart å gå dem på nervene med sine foryngelsesritualer og sysler som utpressing, ekstreme innkjøp, røyking av dop i tillegg til et svært merkelig karrierevalg. Kona legger etterhvert ut på egne eventyr, og ektemannen får erfare at friheten har sin pris.

Få med deg American Beauty, en sosial satire fra en typisk amerikansk forstad, et rop som sprenger vei langt utover husets fire tynne vegger!

UIP


Når du ikke har noe å tape, kan du like gjerne satse alt. Lester Burnhams (Kevin Spacey) kone Carolyn (Annette Bening), hater ham, datteren Jane (Thora Birch), forakter ham og sjefen hans er i ferd med ofre ham til løvene - et typisk forstads mareritt.

Lester bestemmer seg for å gjøre noen forandringer i livet sitt, forandringer som enten kan tyde på midtlivskrise eller et ønske om å gjenoppleve puberteten. Etter hvert som han finner tilbake til seg selv, går han kona og datteren mer og mer på nervene. Spesielt når han prøver seg på Janes skolevenninnne, den sensuelle Angela (Mena Suvari). Carolyn svarer med å rette sin oppmerksomhet mot eiendomsmeglerkollegaen Buddy Kane (Peter Gallagher).

Vi får også møte en nyinnflyttet nabofamilie; den strenge Fitts (Chris Cooper), oberst i marinen, hans fraværende kone Barbara (Allison Janney) samt småsløve sønn Ricky (Wes Bentley) som er betatt av Jane. Oberst Fitts er en smule ute av takt med den sivile verden, spesielt når han ser de homofile naboene Jim og Jim (Scott Bakula og Sam Robards) spionere på Lester som pumper jern i garasjen sin døgnet rundt.

Lester er på jakt etter den lidenskapen han en gang hadde i livet sitt. Men han er på vei til å finne ut at frihet koster!

Regissør Sam Mendes gjør sin filmregidebut med "American Beauty", en komedie skrevet av Alan Ball. Filmen er produsert av Dan Jinks og Bruce Cohen, med Stan Wlodowski som co-produsent. Mendes har tidligere gjort stor suksess som teaterregissør med blant annet produksjonene "The Blue Room" med Nicole Kidman, "Cabaret" på Broadway (vant fire Tony Awards) og den originale sceneoppsetningen av "Little Voice".

Oscar vinner Kevin Spacey ("The Usual Suspects") og Oscar( nominerte Annette Bening ("The Grifters") leder en rolleliste som også inkluderer Chris Cooper ("Lone Star", Peter Gallagher ("Mens du sov"), Thora Birch ("Clear and Present Danger"), Wes Bentley ("Elskede"), Mena Suvari ("The Slums of Beverly Hills"), Allison Janney ("The Ice Storm"), Scott Bakula ("Lord of Illusions") og Sam Robards ("Beautiful Girls").

Kevin Spacey (Lester Burnham) vant Oscar( i 1996 for beste birolle i "The Usual Suspects", og har blant annet medvirket i "The Negotiator", "La Confidential", "Midnight in the Garden of Good and Evil", "Seven", "A Time to Kill" og "Glengarry Glen Ross". Han gjorde sin filmregidebut med "Albino Alligator" i 1996 og vant en Tony for sitt arbeid med "Lost Yonkers" på Broadway i 1991. Han ble nylig Tony nominert for sin rolle i Broadway-stykket "The Iceman Cometh" som han også produserte.

Annette Bening (Carolyn Burnham) ble Oscar( nominert for sin rolle i "The Grifters" i 1990 og har ellers medvirket i blant annet "Tilfellet Henry", "Bugsy", "Richard III", "Den amerikanske presidenten", "Love Affair", "The Siege" og nå senest; DreamWorks "Forvarselet".

Peter Gallagher (Buddy Kane) medvirket nylig i TV-serien "The Secret Lives of Men" samt TV filmene "Brave New World" og "Virtual Obsession". Han har ellers medvirket i spillefilmer som "Sex, Lies and Videotape", "The Player", "Bob Roberts" og "Mens du sov".

UIP


Hva sa pressen?

Lester er mannen som er hatet av sin kone, foraktet av sin datter, mislikt av sjefen, og som gjør opprør. "American Beauty har en narrativ kompleksitet og en originalitet man skal lete lenge etter i amerikansk film i dag." (Ø.D.V. DN) "Alan Balls manus er skarpt, vittig og corny." (L.J. Dagbl. 5) "En kynisk og til tider svært morsom tragikomedie." (H.K. Dagsav.) "- rører… ved mange (ikkje berre) amerikanske tabu og er fordømt godt laga." (G.K. Klassek.)

Film & Kino


Når det amerikanske samfunnet skal kritiseres på film, får vi som regel dystre og mørke filmer om white trash amerikanere som bor i trailerparker, sniffer lim og har en haug med lausunger. Men så kommer American Beauty, en filmdebut som rokker ved det mest fundamentale i det amerikanske samfunn; forstadslivet. Familien Burnham bor i et flott hus med en velstelt hage. Fruen i huset er eiendomsmegler med rosedyrking som hobby. Mannen Lester har en typisk «dress og stresskoffert» jobb i et reklamebyrå. Deres søte datter Jane går på High School og er cheerleader. Går det an å bli mer perfekt i amerikanernes øyne? I følge Lester er alt bare en fasade. Hans ekteskap er dødt, hans datter hater ham og han holder på å få sparken fra jobben. Men hva skjedde egentig med Lester? Han som en gang var en kul kis, er blitt en kjip fyr. Lester har rett og slett bare blitt voksen, og han kjeder seg. Han føler seg bedøvet og nummen. Så dukker Angela opp, datteren Janes bestevenninne, og Lester skjønner igjen hva meningen med livet er. Mens hans verden faller i grus, smiler Lester; han har sett lyset. Og så skjer det et mord.

Denne mørke komedien forteller hvordan livets virkelighet kan innhente oss alle, forstad eller ikke forstad. En dag bare våkner vi opp og innser at vi har blitt våre foreldre. Regidebutanten Mendes har skapt et levende bilde av virkeligheten. Og han har gjort det på en svært elegant måte. Hvert bilde puster og lever av seg selv. Hver scene er viktig, og du vil nesten ikke lukke øynene i frykt for å gå glipp av noe. Dialogen sitter tett, og er rett humoristisk i all sin tragedie.

Kevin Spacey er utmerket som den livstrøtte Lester, han er rett og slett som skapt for rollen, spesielt er han dyktig i de scenene hvor Lesters forvandling er tydeligst.

Annette Bening, som spiller Lesters hysteriske og nervrotiske kone, er også fremragende. Og så er det selvsagt de tre unge skuespillerne, Birch, Suvari og Bentley. De er det perfekte bilde av dagens ungdom i en film som er en perfekt satire over hverdagslivet.

Linda Lorentzen

FilmMagasinet Nr. 1 - 2000


Handling: Kevin Spacey spiller den stadig mer mislykkede familiemannen Lester. Hans kone har alt det han ikke har, men en ting har de felles: De er begge dypt ulykkelige under fasaden. Dette er en tragikomisk satire på det amerikanske forstadssamfunn hvor de fleste illusjoner knuses. Trangen til å bryte ut av sin egen tvangstrøye og finne sin hylle her i livet, blir stadig viktigere for de fleste karakterene utover i filmen.

Lyd: Hovedsakelig atmosfærisk surround-lydbilde. Musikken av Thomas Newman er som filmen: Poetisk og vakker. Det tredje lydsporet (opprinnelig dts?) er lydløst med følgende OSD-info: "PCM 48kHz l6 bits". En liten bommert?

Bilde: Kort og godt en upåklagelig billedkvalitet! Ekstramateriale: Utgivelsen er nesten identisk med den amerikanske versjonen, men mangler dts 5. 1-lydsporet, «cast & crew»-biografier, produksjonsnotatene og alt av DVD-ROM-materialet. Vi får derimot en dokumentar (22 min.), dreiebok-presentasjon (62 min.!) (og i motsetning til sone 1 har disse engelsk tekst, valgfri sådan!), følgekommentar av regissør og manusforfatter, og 2 trailere. Bra med bonusmateriale m.a.o., men jeg velger nok å beholde begge versjonene jeg har... Presentasjon: Flott coverdesign med bare en skrivefeil (finnsk) Det følger sågar med noe så uvanlig (for norske forhold) som et 4-siders oversatt innleggshefte (som faktisk er bedre rent layoutmessig enn Sone 1!), med oversikt over de 28 kapitlene på baksiden. Til etterfølgelse av andre distributører! Det største minuset er at valg av kapitler på scenevalg-menyen (som ikke har bakgrunnsmusikk forøvrig) er gjort enda mer tungvint enn i sone 1! Det er dessuten vanskelig å se om man har valgt "neste side" eller "main menu" pga. av dårlig valgt markørfarge. Dette må bli bedre, Universal!

Totalvurdering: American Beauty dro i land 5 velfortjente Oscar i fjor. I motsetning til de mange storslåtte Oscar-vinnere gjør den seg også bra i hjemmekinoen, i hvert fall når presentasjonen yder denne allerede klassiker av en film en slik rettferdighet som her!

Nico Anmeldelser

Release Nr. 1 - 2001


Når du ikke har noe å tape, kan du like gjerne satse alt. Lester Burnhams kone Carolyn hater ham. Datteren Jane forakter ham og sjefen hans er i ferd med ofre ham til løvene. Et typisk forstads-mareritt. Lester bestemmer seg for å gjøre noen forandringer i livet sitt, forandringer som enten kan tyde på midtlivskrise eller et ønske om å gjenoppleve puberteten. Etter hvert som han finner tilbake til seg selv, går han kona og datteren mer og mer på nervene. Spesielt når han prøver seg på Janes skolevenninnne, den sensuelle Angela. Carolyn svarer med å rette sin oppmerksomhet mot eiendomsmeglerkollegaen Buddy Kane. Vi får også møte en nyinnflyttet nabofamilie; den strenge Fitts, oberst i marinen, hans fraværende kone Barbara, samt småsløve sønn Ricky som er besatt av Jane. Oberst Fitts er en smule ute av takt med den sivile verden, spesielt når han ser de homofile naboene Jim og Jim spionere på Lester som pumper jern i garasjen sin døgnet rundt.

TVN 2002


Bak fasaden Vi møter familien Burnham, eller rettere sagt familiens mørke side. Lester Burnham er en mann i 40-årene som gjennomgår en midtlivskrise. Forholdet til kona Carolyn er heller dårlig, og tenåringsdatteren Jane er full av komplekser og dårlig selvtillit.

Lester Burnham (Kevin Spacey) er blitt kynisk, og føler selv at livet ikke lenger har noen mening. Kona Carolyn (Annette Bening) later som hun har full kontroll på overflaten, men innvendig føler hun seg tom og desperat. Tenåringsdatteren Jane (Thora Birch) er konstant deprimert, mangler selvtillit og er overbevist om at hun er lite attraktiv.

Janes problemer blir ikke mindre av at bestevenninnen Angela (Mena Suvari) har en modellkarriere foran seg. Hun er svært vakker, og tror fullt og fast på at skjønnheten, og bare den, gjør henne til et verdifullt menneske.

Jane er imidlertid ikke den eneste som har sett at Angela er vakker: Lester begjærer henne, og begjæret fyller etter hvert hele livet hans. Han vil forandre både utseende og livsførsel.

Sykelig opptatt av skjønnhet Vi møter også naboen, oberst Fitts (Chris Cooper), som har tilbrakt et helt liv i Marinen, og som verken kan forstå eller tolerere noen annen måte å leve på. Dette gjør det vanskelig for sønnen Ricky (Wes Bentley), som gjerne vil bli filmregissør, men som også driver med dopsalg innimellom.

Ricky er sykelig opptatt av skjønnhet, hvor og i hvilken form den enn er.

NRK1 2004


Friheten og lidenskapens pris

Når du ikke har noe å tape, kan du like gjerne satse alt. Familien Burnham bor i et flott hus i forstaden. Lester jobber i et reklamebyrå og konen Carolyn er eiendomsmegler med rosedyrking som hobby. Deres søte datter Jane er cheerleader på high school og hele familien er definisjonen på det amerikanske 'Picture perfect.'

Men bak fasaden vet Lester at ekteskapet er dødt, sjefen hater ham, og Jane forakter ham. På ren impuls slutter Lester i jobben og endrer livsstil fullstendig. Han er på jakt etter den lidenskapen han en gang hadde i livet sitt. Dagene går nå med til å pumpe jern, røyke dop, drive utpressing og fantasere om datterens venninne, Angela. Konen svarer med å rette sin oppmerksomhet mot en kollega.

Samtidig foregår det mye dramatikk hos naboen, den ny-innflyttede militærfamilien Fitts, hvor faren i huset er en oberst ute av takt med resten av samfunnet. Sønnen Ricky blir betatt av Jane og begynner å filme henne døgnet rundt. Når Oberst Fitts gjør en sjokkerende oppdagelse, samtidig som Carolyn har fått nok av ektemannens nye liv, får Lester erfare at frihet har sin pris.

Regissør Sam Mendes regidebuterte med 'American Beauty,' en svart komedie som knuser de fleste illusjoner om det 'perfekte' amerikanske forstadssamfunn.

TV2 2006

Alle bilder av American Beauty

American Beauty (1999)

Produsent: Bruce Cohen
Regi: Sam Mendes
Manus: Alan Ball
Sjanger: komedie, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 2 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 6
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Kevin Spacey
Lester Burnham
Annette Bening
Caolyn Burnham
Thora Birch
Jane Burnham
Wes Bentley
Ricky Fitts
Mena Suvari
Angela Hays
Peter Gallagher
Buddy Kane
Allison Janney
Barbara Fitts
Scott Bakula
Jim Ohlmeyer
Sam Robards
Jim Berkley
Chris Cooper
Colonel Fitts
Andy Griffith
Andy Griffith
Jonathan Pryce
Jonathan Pryce
Marilyn Monroe
Marilyn Monroe
Melissa Sagemiller
Melissa Sagemiller
Morgan Freeman
Morgan Freeman
René Auberjonois
René Auberjonois