Logg inn | Opprett brukerkonto

Neste filmer på TV i dag

Eyes Wide Shut (1999)
22:45 - SVT2
A Death in the Family (2000)
23:55 - TV2 Zebra

TV-program for de nærmeste dagene

Bursdager 3. juni

John Dykstra
Tony Curtis
Bill Paterson
Josephine Baker
Joy Shelton
Karl Fager
Knut Walle
Leo Gorcey

Forum

De 5 nyeste trådene (se alle)

Sex and the City 2
Film generelt
Av: Montecristo, 1. juni 08:23

Djevelens trekkspill
Film generelt
Av: Montecristo, 27. mai 08:02

På tide å feire Towel Day
Film generelt
Av: Montecristo, 25. mai 08:50

Youth in Revolt
Film generelt
Av: Montecristo, 25. mai 08:05

Prince of Persia - Intervjuer
Videoklipp
Av: Montecristo, 19. mai 23:19

South Park, større, lenger og usensurert (1999)

Originaltittel: South Park: Bigger, Longer & Uncut

Produsent: Trey Parker
Regi: Trey Parker
Manus: Trey Parker
Sjanger: komedie, animasjon, musikal, tegnefilm
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 20 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Trey Parker
Uspesifisert rolle
Matt Stone
Uspesifisert rolle
Mary Kay Bergman
Uspesifisert rolle
Isaac Hayes
Uspesifisert rolle
George Clooney
Uspesifisert rolle
Brent Spiner
Uspesifisert rolle
Minnie Driver
Uspesifisert rolle
Dave Foley
Uspesifisert rolle
Eric Idle
Uspesifisert rolle
Toddy E. Walters
Uspesifisert rolle
Vis alle roller

Stan, Kyle, Kenny og Cartman sniker seg inn på en voksenfilm, og snart følger resten av klassen etter. Foreldrene blir sjokkerte over filmens innvirkning på barna, som legger til seg det ufine språket fra filmen, og snart er idyllen i den søvnige byen South Park brutt. Filmheltene Terrance og Philip settes i arrest, og foreldrene erklærer krig mot hjemlandet deres Canada. Snart blir det opp til barna å redde verden og Terrance og Philip fra elendigheten

Vennene Cartman, Kyle, Stan, Kenny og Eric bor i den lille byen South Park. En dag ber de en alkoholiker om å kjøpe billetter for seg til den "R-ratede" kanadiske filmen "Terrance and Philip". R-rated vil si at underårige bare kan se filmen sammen med en voksen person. Barna blir så fascinert av filmen der hovedfigurene fosser over av sex-prat og prompehumor at de selv begynnner å snakke på samme måte.

Omtale

Stan, Kyle, Kenny og Cartman sniker seg inn på en voksenfilm, og snart følger resten av klassen deres eksempel. Foreldrene blir sjokkerte over filmens innvirkning på barna, som legger til seg det ufine språket fra filmen, og snart er idyllen i den søvnige byen South Park brutt. Filmheltene Terrance og Philip settes i arrest, og foreldrene erklærer krig mot hjemlandet deres Canada. Snart blir det opp til barna å redde verden og Terrance og Philip fra elendigheten. South Park: Bigger, Longer & Uncut, er nok et eksempel på en fjernsyns-suksess som overføres til lerretet. Serien har begynt sine visninger på norske tv-skjermer.

Film & Kino Nr. 5/6 - 1999


Stan, Kyle, Kenny og Cartman ljuger seg inn på en film med voksen aldersgrense for å se favorittene: kanadierne Terrance og Phillip, som er frekke i kjeften og løse i magen. Foreldrene i South Park blir forferdet over filmen som får barna deres til å banne så det lyser. Et moralsk korstog fører snart til krav om sensur og krig mot Canada. Før de vet ordet av det, er Stan, Kyle, Kenny og Cartman i livsfare som talsmenn for ytringsfriheten.

Når støvet legger seg på slagmarken, er skuespillerbrødrene Baldwin drept av bomber. Den moralske lærepengen er følgende: Barn og foreldre må lære å snakke sammen - og verden er et bedre sted å være uten Baldwin-brødrene.

Hva handler filmen om? Et svar på dette spørsmålet er vel lettest å finne hos South Park-skaperne - trodde vi.

Matt Stone: Du kunne si at " South Park: Større, lenger og usensurert" handler om kampen for grunnleggende, uinnskrenket frihet når undertrykkerne truer. I så fall høres du ut som en dust.

Trey Parker: Bare les "Moby Dick". Hver gang du støter på ordet "hval", kan du erstatte det med "kanadisk".

Parker: Den handler om det samme som alle store heltehistorier. Etter 20 års kamp vender helten hjem og finner ut at kona har slått seg på en annen fyr.

Stone: Filmen er som "Spartacus", bare med mer fising.

Parker: Det er den første animerte langfilmen som er lagt til Nova Scotia i forrige århundre.

Kritikerne jubler "Noen burde hoppe over ´South Park: Større, lenger og usensurert´ - de som ikke har en grenseløs toleranse for inspirert komisk frekkhet. ´South Park´ er nemlig en gledelig overraskelse. En idé som blir bedre når den utvides fra 20 minutter på tv til 80 minutter på film." (TIME)

"Dette uvørne angrepet på autoriteter, midt i en stadig mer surrealistisk debatt om mediepåvirkning, kunne ikke kommet på et bedre tidspunkt." (Newsweek)

"Jeg var målløs. Jeg var sjokkert. Jeg lo meg skakk hele veien. I tillegg sier filmen på hysterisk vis noe om den hykleriske filmsensuren." (Wall Street Journal)

Historien om en kultserie Etter en gammeldags budkrig hadde serien "South Park" premiere på kanalen Comedy Central 13. august 1997. Det er den mest sette egenproduserte serien i kanalens historie. "South Park" fikk en CableACE-pris og ble nominert til Emmy. Historien bak suksessen handler om to filmstudenter som ville gå sine egne, skrudde veier.

Trey Parker møtte sin medsammensvorne, Matt Stone, på universitetet i Colorado. Klassekameratene på filmlinjen ønsket å lage "film noir" og kunstneriske filmer. Parker og Stone lagde isteden komiske kortfilmer med et røft og uferdig uttrykk.

I 1994 skrev og regisserte Parker "Cannibal the Musical", en "Oklahoma"-aktig film om kannibalen Alfred Packer i Colorado. Brian Graden i FoxLab ble begeistret for filmen. Han ba Parker og Stone lage et videojulekort han kunne sende til vennene sine. Slik ble "The Spirit of Christmas" født. Det er en kortfilm som handler om Jesus og julenissen i kampen om rettighetene til julen. I bakgrunnen står de usensurerte "South Park"-barna.

Filmen ble obligatorisk titting i Hollywood og fikk pris som årets beste animasjon av kritikerne i Los Angeles. Neste kapittel i historien ble "South Park".

Parker og Stone samarbeider også som musikere i bandet DVDA. Titler som "I Am Chewbacca" og "#%& that Guy From Bush" sier vel sitt.

Trey Parkers andre film etter "Cannibal the Musical" er "Orgazmo". Den handler om en mormon som blir kjendis i pornoindustrien. Filmen er ikke basert på en sann historie.

Matt Stone har produsert et kutt på Primus´ nyeste plate, men husker ikke tittelen. Primus har for øvrig lagd kjenningsmelodien til "South Park"-serien. I sin knapt tilmålte fritid, spiller Stone basketball. Han håper å bli proff.

Sandrew Metronome


Vennene Cartman, Kyle, Stan, Kenny og Eric bor i den lille byen South Park. En dag ber de en alkoholiker om å kjøpe billetter for seg til den "R-ratede" kanadiske filmen "Terrance and Philip". R-rated vil si at underårige bare kan se filmen sammen med en voksen person. Barna blir så fascinert av filmen der hovedfigurene fosser over av sex-prat og prompehumor at de selv begynnner å snakke på samme måte. Dette skaper sterke reaksjoner hos deres mødre og etter hvert myndigheter i USA. Filmen er basert på en animasjonsfilm-serie med samme navn.

(Filmtilsynet)


Trey Parker og Matt Stones South Park-serie har gått sin seiersgang over hele verden. Nå har South Park blitt film, men frykt ikke, for dette er et South Park-produkt av klasse. Stan, Kyle, Kenny og Cartman går for å se sine canadiske tvhelter Terrance og Phillips nye kinofilm, Asses Of Fire.

T & P er kjent for sin firehumor, men det smårollingene og deres foreldre ikke er forberedt på er at siden Asses Of Fire er en kinofilm kan T & P i tillegg til fri flatulens nå også kan uhildet ytre de mest infame bannord. Dette er selvfølgelig en inspirasjonskilde for Stan, Kyle, Kenny og Cartman (som er i sin egen kinofilm og dermed kan banne så mye de vil). South Parks foreldre med Kyles mamma i front er i harnisk over Asses Of Fire og starter like så godt en kampanje mot Canada som de nå regner som roten til alt ondt. Canadierne er villig til å be om forlatelse for Bryan Adams, men går ikke med på å si unnskyld for Asses Of Fire. Terrance og Phillip blir arrestert under et Conan O'Brien show, Canada retalierer med å bombe Baldwin familien, samtidig som Satan og Saddam planlegger å regjere verden fra Helvete. Alt dette og mere til er fortalt i musikal format. Dette er en morsom film, ganske enkelt. Selvfølgelig krever det at du har sans for den typen satirisk, ironisk, grotesk og fornærmende humor South Park har å tilby.

Bisarre situasjoner og perfekt komisk timing blir levert med en smittsom energi og en frydefullt manglende respekt for det meste (åndsfrender av Kyles mamma bør hisse til krig mot USA etter denne). Man kan ikke annet en å bøye seg i støvet for regissør Trey Parkers innsats da han også (som vanlig) har skrevet mesteparten av musikken, manus (med Matt Stone og Pam Brady) og har stemmene til flere av karakterene. Man kan si hva man vil om ironi og satire som debattinnlegg, men i den stadig mer absurde medie debatten som foregår i den vestlige verden fortoner South Park-filmen seg som et av de mest edruelige og veloverveide innlegg.

Det er lite negativt å si om denne freske filmen. At animasjonen er enkel er bare slik det er med South Park, det kunne ikke blitt bedre på annet vis. Hvis man må pirke må det være at filmens ca. 82 minutters spilletid kunne vært strammet inn med et par minutter. Og da finpirker man. Å ja, Kenny dør.

Atle H. Boysen

FilmMagasinet Nr. 1 - 2000


Hva sa pressen?

Film bygget på tv-serien ved samme navn om barna i byen South Park som denne gangen kjemper for retten til å se usensurert prompehumor på kino. "Det er like genialt som det er enkelt." (K.N. Aft.) "- noe av det morsomste du kan se på kino akkurat nå." (E.W.A. Dagbl. 5) "Klipperytmen og den humoristiske "timingen" er dynamisk og upåklagelig." (G.O.A. Klassek.) "I enkelte sekvenser går det så langt at man ler av ren forskrekkelse… Uansett er det hysterisk morsomt." (Ø.D.V. DN)

Film & Kino Nr. 2 - 2000


Våre stutte, animerte venner

Stan, Kyle, Kenny og Cartman ljuger seg inn på en film med voksen aldersgrense for å se favorittene: kanadierne Terrance og Philip, som er frekke i kjeften og løse i magen. Foreldrene i South Park blir forferdet over filmen som får barna deres til å banne så det lyser. Noe må gjøres!

Et moralsk korstog fører snart til krav om sensur og krig mot Canada. Før de vet ordet av det er Stan, Kyle, Kenny og Cartman i livsfare som talsmenn for ytringsfriheten. Når støvet legger seg på slagmarken, er skuespillerbrødrene Baldwin drept av bomber. Den moralske lærepengen er følgende: barn og foreldre må lære å snakke sammen – og verden er et bedre sted å være uten Baldwin-brødrene.

Hva filmen egentlig handler om er kanskje South Park-skaperne Matt Stone og Trey Parker de nærmeste til å svare på?

Matt Stone: "Du kunne si at "South Park: Større, lenger og usensurert" handler om kampen for grunnleggende uinnskrenket frihet når undertrykkerne truer. I så fall høres du ut som en dust…"

Trey Parker: "Bare les "Moby Dick" . Hver gang du støter på ordet "hval", kan du erstatte det med "kanadisk"….Våre stutte, animerte venner

NRK2 2003


De fire guttene sniker seg inn på en voksenfilm med de kanadiske filmstjernene Terrance og Phillip, og blir svært påvirket av filmen. Foreldrene liker dette dårlig, og presser USA til å gå til krig mot Canada.

Viasat 2008

Alle bilder av South Park, større, lenger og usensurert

Trailer

Link til denne traileren
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon