Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Red Cliff

John Woo får etter 20 år endelig realisert sin drøm og får filmatisert det berømte slaget. Premieredato: 24.04.09

Hele saken (529 ord)

Knowing

Nicolas Cage spiller hovedrollen i Knowing, en actionthriller om en professor som snubler over fryktelige spådommer.

Hele saken (444 ord)

Iron Maiden: Flight 666

Filmen om Iron Maidens verdensturné i 2008 skal vises én kveld på kinoer over hele verden

Hele saken (292 ord)

På TV i kveld: Terminator 3: Rise of the Machines (2003)

Vi avrunder påsken med litt god gammeldags Arnold.

Hele saken (68 ord)

Minority Report (2002)

Originaltittel: Minority Report

Washington D.C, USA, 2054. Tom Cruise er politibetjent John Anderton som jobber i en forebggende divisjon i kriminaldepartementet som fengsler drapsmenn før de har begått selve mordet. En spesiell synsk framtidsteknologi gjør det mulig for tre "seere", såkalte "Pre-Cogs" å se mord før de blir begått. Deres visjoner har aldri slått feil - systemet er vanntett. Anderton opplever sitt livs mareritt når han blir fengslet for et mord han kommer til å begå. Nå må han finne ut hvem som er hans offer og sørge for at han ikke begår drapet.

John Anderton er avdelingens overhode og er en første til å se bildene som avslører at han kommer til å begå et mord innen 36 timer. Settingen er ukjent og alle ansiktene totalt ukjente for Anderton. Hans eneste ledetråd er at det er han selv som vil begå drapene. Mens han egen avdeling, ledet av rivalen Danny Witwer (Colin Farrell) følger hans minste steg, tvinges Anderton til å innfiltrere den overvåkende byen han lever i. En by hvor hvert steg du tar blir overvåket, hver bil du kjører han kontrolleres av andre og dine egne øyne avslører for resten av verden hvor du befinner deg, hva du vil og hvor du er på vei. Fordi en ikke kan gjemme seg - løper alle... Med ingen mulighet til å forsvare seg overfor sine egne arbeidsgivere, må John etterforske de han aldri har trodd var mulig - kan de tre "Pre-Crogs" ta feil?

Omtale

Futuristisk fremtidsthriller signert Steven Spielberg med Tom Cruise i hovedrollen samt Colin Farell, Max Von Sydow og Samantha Norton. Minority Report er basert på novellen til den legendariske science fiction forfatteren Philip K. Dick (Blade Runner, Total Recall).

Washington D.C, USA, 2054. Tom Cruise er politibetjent John Anderton som jobber i en divisjon i politiet som fengsler drapsmenn før de har begått selve mordet. En spesiell synsk framtidsteknologi gjør det mulig for en spesiell gruppe "seere" å se mord før de blir begått.

Anderton opplever sitt livs mareritt når han blir fengslet for et mord han skal begå. Nå må han finne ut hvem som er hans offer og sørge for at han ikke begår drapet.

Fox


Big Brother i futuristisk thriller hvor man er skyldig inntil det motsatte er bevist. >> Grunn til å glede seg: Cruise og Spielberg. Dette kan da ikke gå galt? >> Grunn til å grue seg: Men det kan bli for glætt og for mye action.

FilmMagsinet nr. 3 - 2002


WHAT WOULD YOU DO IF YOU WERE ACCUSED OF A MURDER YOU HAD NOT COMMITED...YET?

Futuristisk fremtidsthriller signert Steven Spielberg med Tom Cruise i hovedrollen samt Colin Farell, Max Von Sydow og Samantha Norton.

Minority Report er basert på novellen til den legendariske science fiction forfatteren Philip K. Dick (Blade Runner, Total Recall).

Washington D.C, USA, 2054. Tom Cruise er politibetjent John Anderton som jobber i en forebggende divisjon i kriminaldepartementet som fengsler drapsmenn før de har begått selve mordet. En spesiell synsk framtidsteknologi gjør det mulig for tre "seere", såkalte "Pre-Cogs" å se mord før de blir begått. Deres syn har aldri slått feil - systemet er vanntett.

Anderton opplever sitt livs mareritt når han blir fengslet for et mord han skal begå. Nå må han finne ut hvem som er hans offer og sørge for at han ikke begår drapet.

John Anderton er avdelingens overhode og er en første til å se bildene som avslører at han kommer til å begå et mord innen 36 timer. Settingen er ukjent og alle ansiktene totalt ukjente for Anderton. Hans eneste ledetråd er at det er han selv som vil begå drapene.

Mens han egen avdeling, ledet av rivalen Danny Witwer (Colin Farrell) følger hans minste steg, tvinges Anderton til å innfiltrere den overvåkende byen han lever i. En by hvor hvert steg du tar blir overvåket, hver bil du kjører han kontrolleres av andre og dine egne øyne avslører for resten av verden hvor du befinner deg, hva du vil og hvor du er på vei. Fordi du ikke kan gjemme deg - løper alle...

Med ingen mulighet til å forsvare seg overfor sine egne arbeidsgivere, må John etterforske de han aldri har trodd var mulig - kan de tre "Pre-Crogs" ta feil?

Gå inn på filmens offisielle hjemmeside for å se de aktuelle trailerne og registrere deg som mottaker av løpende informasjon om filmen. På DreamWorks fansite kan du se bl.a. flere tøffe bilder fra filmen.

Fox Films


I året 2054 er det mulig å forutse forbrytelser før de finner sted. Men hva ville du gjort om du ble tiltalt for et mord som ennå ikke er begått, og ikke har noen anelse om hvem offeret vil være?

En spesielt utviklet teknologi gjør det mulig for tre seere, kalt Pre-Cogs, å oppdage mord før de finner sted. Hittil har metoden aldri feilet. John Anderton er betjent i en avdeling som jobber med å sette denne typen kriminelle bak lås og slå, helt til en dag han selv blir et offer for Pre-Cog'enes observasjoner. Ut fra videobilder ser han seg selv utføre et drap 36 timer frem i tid. Drapsofferet og menneskene på stedet er totalt ukjente for ham. Plutselig er Johns egne kolleger etter ham, og hans tro på systemet får en brå knekk.

John Anderton må infiltrere samfunnet rundt ham, som han i kraft av sin posisjon egentlig er skjermet fra. Menneskene her lever under konstant overvåkning, og har ingen sted å gjemme seg. Derfor løper alle. John må finne sitt offer, og annullere drapet, mens han bærer på en stadig sterkere tvil: Kan en eller flere Pre-Cogs ta feil?

Forfatteren Philip K. Dick står bak det litterære grunnlaget for filmer som Blade Runner og Total Recall. Minority Report baserer seg på en av hans fremtidsnoveller.

Oslo Kinematografer


Steven Spielberg har uttalt at han er lei av å lage kommersielle underholdningsfilmer, og heller vil prøve litt mørkere, mer voksne filmer. Hans første forsøk var A.I., et prosjekt han overtok etter avdøde Stanley Kubrick. Hans andre forsøk er Minority Report og beviser at Spielberg har mer mellom ørene enn duringen av klingende mynter og barnelatter.

Minority Report er som en blanding av The Matrix (uten kampscenene) og Mission Impossible (med actionscenene), med et snev av film noir.

Vi befinner oss i 2054, hvor romskipslignende biler går i baner nedover skyskrapere og over enorme broer, helikopterne ser ut som flyvende fossiler, reklameplakater er tredimensjonale og henvender seg til deg personlig, hvor man styrer store dataskjermer som en dirigent i lær, hvor alle blir identifisert via øyets iris.

John Anderton jobber i Precrime, en prøveordning som ved hjelp av tre mennesker med prekognitivt syn har klart å forhindre alle drap i Washington DC de siste årene. Problemet er at Anderton og hans team arresterer mennesker før de har begått drapene, og fengsler dem, noe som har skapt debatt. Anderton mener systemet er perfekt, helt til en av prekogene, som de blir kalt, framviser et syn hvor Anderton selv vil drepe en mann om 36 timer. Sikker på at han er blitt lurt i en felle, stikker han av med en av prekogene for bevise sin uskyld.

Som du sikkert forstår, er handlingen for kompleks til å gå nærmere innpå her. Minority Report handler ikke bare om en teknologisk, overvåket framtid hvor uskyldige blir fengslet for drap de kanskje kommer til å begå. Filmen handler like mye om ensomhet, savn, sjebnen og menneskeverd.

Visuellt er Minority Report en fryd for øyet. Filmfotograf Janusz Kaminski (Schindlers liste) bør nevnes, han blekblå og grålige toner understreker paranoiaen og ensomheten som råder. Bruk av CGI-animasjon har blitt svært populær i det siste, men få mestrer det så godt som Spieiberg. Her er spesialeffektene mer integrert i historien, enn å virke som sterile fremmedelementer (som i Star Wars; klonene angriper). Og Spielberg vet at spesialeffekter alene ikke kan bære en film, han er nødt for å ha et godt manus og drivende karakterer. Med en detaljrikdom så stor at maner nødt til å se filmen flere ganger for å få med seg alt, er Minority Report virkelig en storslagen film.

Tom Cruise har de siste årene gått fra å være bare et pent fles, til å bli en virkelig karakterskuespiller. Her behersker han det meste; savnet etter en tapt sønn, dopmisbruk, å gå fra jegeren til den jagede og ikke minst en troverdig actionhelt. En virkelig sterk Oscar-kandidat. Et lite problem er det dog. Jo bedre filmroller Cruise får, jo bedre forretningsavtaler gjør han. Det gjør at Minority Report er proppfull av produkplassering av Lexus, Pepsi og Bvulgari.

Samantha Morton spiller prekogen Agatha som har tilbragt sitt liv i vann, festet til software via elektroder. Når Anderton tar henne med seg, er hun selvsagt svak og sårbar, og blir det perfekte motstykke til tøffe Anderton.

Minority Reporter full av dyktige skuespillere, og festlig nok er en del av dem svenske. Max von Sydow spiller Andertons sjef Burgess, mens Peter Stormare har en herlig rolle som øyelege som babler på svensk mens hans assistent synger «små grodorna». En festlig scene som er en hyllest til Kubricks A Clockwork Orange. Små humoristiske elementer som letter den paranoide stemningen, og fører Minority Report inn på listen over klassiske science fiction-filmer. Jeg tror Kubrick smiler fra sin grav nå.

5 Linda Lorentzen

FilmMagasinet nr. 5 - 2002


I året 2054 er det mulig å forutse forbrytelser før de finner sted. Politibetjent John Anderton (Tom Cruise) jobber i en divisjon i politiet som fengsler drapsmenn før de har begått selve mordet. Så opplever Anderton sitt livs mareritt da han selv blir fengslet for et mord han skal begå. Han må finne ut hvem som er hans offer og sørge for at han ikke begår ugjerningen!

TVN 2005


Storebror ser deg

Politibetjent John Anderton hindrer mord før de blir begått ved hjelp av visjoner og teknologi. Men så blir han selv anklaget for et drap han ennå ikke har utført. Hvem er offeret hans? Og hva kan han gjøre for å avverge mordet?

Søndagens film tar oss med til USAs hovedstad Washington D.C. og år 2054. En forebyggende divisjon i kriminaldepartementet har tatt i bruk en slags synsk framtidsteknologi: Tre ”seere” kan se mord før de blir begått, og så langt har de aldri tatt feil.

Er selv morderen John Anderton (Tom Cruise) er sjef på avdelingen, og den første som ser bildene av seg selv som morder. Nå har han 36 timer på seg før mordet begås til å finne ut hvem som er offeret hans, og ikke minst hvorfor. Både omgivelsene og ansiktene i visjonen er helt ukjente for ham, og den eneste ledetråden er at han selv er morderen.

Overvåket Mens hans egen avdeling, ledet av rivalen Danny Witwer (Colin Farrell), følger hans minste steg, må Anderton infiltrere byen han lever i. Her blir hvert minste steg overvåket, bilene blir kontrollert av andre enn sjåføren og øynene dine avslører hvor du er, hva du vil og hvor du er på vei.

Filmen er basert på en roman av science fiction-forfatteren Philip K. Dick, og Tom Cruise spiller hovedrollen som John Anderton. Steven Speilberg har regien, og filmen fikk svært gode kritikker både i Norge og USA.

NRK1 2006

Alle bilder av Minority Report

Trailer

Link til denne traileren

Minority Report (2002)

Produsent: Gerald R. Molen
Regi: Steven Spielberg
Manus: Scott Frank
Sjanger: action, sci-fi
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 24 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Dagsavisen: Terningkast 6
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Tom Cruise
Detective John Anderton
Max von Sydow
Director Lamar Burgess
Steve Harris
Jad
Neal McDonough
Officer Fletcher
Patrick Kilpatrick
Knott
Jessica Capshaw
Evanna
Richard Coca
Pre-Crime Cop
Kirk B.R. Woller
Pre-Crime Cop (Ross)
Klea Scott
Pre-Crime Cop
Frank Grillo
Pre-Crime Cop
Vis alle roller
Olivia Hussey
Olivia Hussey
Sean Bean
Sean Bean
William Holden
William Holden
Jennifer Garner
Jennifer Garner
Josef Rovensky
Josef Rovensky
Kaare Knudsen
Kaare Knudsen
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid