Logg inn | Opprett brukerkonto

Historien om oss (1999)

Originaltittel: The Story of Us

Produsent: Jeffrey Stott
Regi: Rob Reiner
Manus: Alan Zweibel
Sjanger: komedie
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 37 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 3
Dagsavisen: Terningkast 3
Dagbladet: Terningkast 3
VG: Terningkast 3

Rollebesetning

Bruce Willis
Ben Jordan
Michelle Pfeiffer
Katie Jordan
Tim Matheson
Marty
Rob Reiner
Stan
Rita Wilson
Rachel
Paul Reiser
Dave
Julie Hagerty
Liza
Colleen Rennison
Erin at 10
Jake Sandvig
Josh at 12
Jayne Meadows
Dot
Vis alle roller

Ben og Katie Jordan ble en gang hodestups forelsket. De giftet seg, fikk to flotte barn og skulle leve lykkelig alle sine dager.
Etter 15 år kan paret nesten ikke se på hverandre uten å krangle seg opp i fistel. Av hensyn til barna viser de en harmonisk fasade. Når Josh og Erin drar på sommerleir, separeres ekteparet på prøve. Hverdagen preges snart av anspente telefonsamtaler og velmente råd fra vennekretsen.

Da de møttes, var det motsetningene som fikk gnistene til å fly. Katie var kryssordforfatteren med sterk ordenssans. Ben var den rotete, romantiske og spontane manusforfatteren som fikk henne til å le. Et sted langs veien gikk disse egenskapene fra pluss til minus. Katie ble firkantet, Ben ble ansvarsløs. Hvordan kan slike karaktertrekk bli så irriterende at de skygger fullstendig for det viktigste av alt: Uten den andre halvdelen er du ikke komplett?

Spørsmålet blir om Ben og Katie makter å finne igjen kjærligheten før hindringene blir for store.

Omtale

Hva sa pressen?

Da han møtte henne-regissør forsøker å lage romantisk komedie av ekteskapelige problemer. "Det kommer lag på lag, mil på mil med beskrivelser på hvor forjævlig et ekteskap kan utvikle seg i retning av det store intet." (J.S. VG 3) "Vaklevoren skildring av ekteskap i krise." (L.J. Dagbl. 3) "- viser ikke bare hvor banalt et ekteskap kan være, den eier ingen kvaliteter som kan sette banalitetene i perspektiv." (I.Ø. Aft.) "- til tider mangler den bare studiolatteren for å minne oss på å le." (A.G. Dagsav.)

Film & kino nr. 3 2000


PFEIFFER vs. WILLIS

Før denne filmen hadde jeg all mulig respekt for Rob Relner som regissør. Han debuterte med Spinal Tap, fulgte opp med Stand 8y Me og har senere levert publikumstreffere som When Harry Met Sally og A Few Good Men. Men det var før Historien om oss.

Oss er Michelle Pfeiffer og Bruce Willis, et ektepar som har glidd fra hverandre. På tomannshånd veksler de knapt et ord. Men når barna på 10 og 12 år er til stede, spiller de teater og later som om alt er fryd og gammen. Legg til et ikke-eksisterende sexliv, et komisk vennepar og sporadiske tllbakeblikk på "hvor lykkelig vi pleide å være", og du har hele tegninga.

Reiners kardinalsynd er at han stjeler rått fra andre og hundre ganger bedre "samlivsfilmer". Både egne og andres. Mistanken vekkes bare etter noen få sekunder når vi møter Michelle Pfeiffer sittende i en sofa, stirrende inn i kamera og hører henne lekse opp detaljer fra et femten år langt ekteskap i dokumentarstil. Allerede da mistenker jeg Reiner for å gjøre When Harry Met Sally part 2. Enda verre bllr det når Reiner tjuvkopierer den klassiske scenen fra Annie Hall hvor Woody Allen og Diane Keaton krangler i senga. Når så foreldrene "dukker opp" i den samme senga, blir det direkte kvalmt. Herregud, vet ikke Reiner at vi kan leie gamle filmer på video hvis vi ønsker å se dem om igjen?

Selv trodde jeg at den nye bølgen av ungdomsfilmer var det mest naive som finnes når det gjelder forelskelse og kjærlighet, men det var også før Histories om oss. Når budskapet fra den 53-årige Reiner synes å være at "Love is just lust in disguise" begynner man virkelig å lure. Reiners egen karakter i filmen filosoferer seg også frem til at siden hans egen rompe bare er en illusjon, så er også kjærligheten det samme...

Kanskje hadde denne filmen fortjent absolutt bunnkarakter, men når den havner på hakket over er det utelukkende på grunn av skuespillerne. Både Pfeiffer og Willis leverer solid håndverk, om enn i håpløse roller. Bare så synd at de ikke feiret den obligatoriske gjenforeningen på slutten med en saftig kalkun. Det hadde nemlig gitt oss en perfekt punchline! 2 poeng

Stein Botilsrud

FilmMagasinet Nr. 4 2000


Ben og Katie Jordan ble en gang hodestups forelsket. De giftet seg, fikk to flotte barn og skulle leve lykkelig alle sine dager. Etter 15 år kan paret nesten ikke se på hverandre uten å krangle seg opp i fistel. Av hensyn til barna viser de en harmonisk fasade. Når Josh og Erin drar på sommerleir, separeres ekteparet på prøve. Hverdagen preges snart av anspente telefonsamtaler og velmente råd fra vennekretsen.

Da de møttes, var det motsetningene som fikk gnistene til å fly. Katie var kryssordforfatteren med sterk ordenssans. Ben var den rotete, romantiske og spontane manusforfatteren som fikk henne til å le. Et sted langs veien gikk disse egenskapene fra pluss til minus. Katie ble firkantet, Ben ble ansvarsløs. Hvordan kan slike karaktertrekk bli så irriterende at de skygger fullstendig for det viktigste av alt: Uten den andre halvdelen er du ikke komplett?

Spørsmålet blir om Ben og Katie makter å finne igjen kjærligheten før hindringene blir for store.

Egne erfaringer "Historien om oss" begynte som en diskusjon mellom regissør Rob Reiner og produsent/manusforfatter Alan Zweibel da de arbeidet med filmen "North" (1994). Reiner mener det lages mange filmer om opprivende skilsmisser, men få om perioden før ekteskapet ender med brudd.

Alan Zweibel sier at mange scener i "Historien om oss" er basert på hans egne erfaringer. Ofte visste han ikke hvordan flere av scenene i filmen skulle ende før han gjennomgikk dem selv. Da han og medforfatter Jessie Nelson møttes mandag morgen for å skrive, ble det rene terapien.

Bruce Willis (Ben Jordan) Bruce Willis er en av de mest kjente skuespillere i verden, særlig på grunn av "Die Hard"-trilogien. Men Willis har et register som omfatter langt mer enn å løse problemer med pistolen. Andre sider av actionhelten kan du se i Quentin Tarantins "Pulp Fiction" (1994), "Nobody´s Fool" (1994) mot Paul Newman, Terry Gilliams "12 Monkeys" (1995) og grøsseren "Den sjette sansen" (1999).

Willis startet med teater og tv-reklame før han ble valgt blant 3.000 håpefulle til å spille privatdetektiv David Addison i tv-serien "Bøllen og blondinen". Serien førte med seg både Emmy- og Golden Globe-pris, og Willis fikk sjansen i komedien "Blind Date" (1987) mot Kim Basinger. Deretter fulgte "Die Hard" (1988) og stjernestatus.

Michelle Pfeiffer (Katie Jordan) Michelle Pfeiffer gjorde seg først bemerket som Al Pacinos kone i gangsterklassikeren "Scarface" (1983). Siden har hun fått en solid posisjon i Hollywood med storfilmer som "The Fabulous Baker Boys" (1989), "Frankie og Johnny" (1991) og "Batman vender tilbake" (1992). For førstnevnte ble hun nominert til en Oscar-pris. Det ble hun også for innsatsen i kostymedramaet "Farlige forbindelser" (1988, mot Glenn Close og John Malkovich) og "Love Field" (1992).

Sist vi så henne på norske kinoer var hun alvedronningen Titania i Shakespeare-filmatiseringen "En midsommernatts drøm" (1999).

Rob Reiner (regi/Stan) Rob Reiner har stått for noen av Hollywoods mest populære filmer de siste 15 årene. Han begynte som skuespiller før han stilte seg bak kamera og lagde "rockumentaren" "Hjelp, vi er i popbransjen" (1984). Historien om det selvhøytidelige rockebandet Spinal Tap på comeback-turné i USA har fått kultstatus - ikke minst blant musikere.

Reiner har siden gjort varme komedier til sin spesialitet. Mange vil regne "Da han møtte henne..." (1989) som høydepunktet. Andre kjente produksjoner fra Reiners hånd er "Misery" (1990), "Et spørsmål om ære" (1992), "Den amerikanske presidenten" (1995) og "Ghosts of Mississippi" (1996). Han har også fortsatt som skuespiller, både i egne og andres filmer.

Sandrew Metronome


Da Ben og Katie møttes, var det motsetningene som fikk det til å gnistre. Katie var kryssordforfatteren med sterk ordenssans. Ben var den rotete, romantiske og spontane manusforfatteren som fikk henne til å le. Etter 15 år kan paret nesten ikke se på hverandre uten å ende i krangel, men av hensyn til barna viser de en harmonisk fasade. Når Josh og Erin drar på sommerleir, separeres ekteparet på prøve. Hverdagen preges snart av anspente telefonsamtaler og velmente råd fra vennekretsen. Klarer Ben og Katie å finne tilbake til kjærligheten før hindringene blir for store?

TVN 2003


Ben og Katie Jordan ble en gang hodestups forelsket. De giftet seg, fikk to flotte barn og skulle leve lykkelig alle sine dager. Etter 15 år kan paret nesten ikke se på hverandre uten å krangle seg opp i fistel. Av hensyn til barna viser de en harmonisk fasade. Når Josh og Erin drar på sommerleir, separeres ekteparet på prøve. Hverdagen preges snart av anspente telefonsamtaler og velmente råd fra vennekretsen. Da de møttes, var det motsetningene som fikk gnistene til å fly. Katie var kryssordforfatteren med sterk ordenssans. Ben var den rotete, romantiske og spontane manusforfatteren som fikk henne til å le. Et sted langs veien gikk disse egenskapene fra pluss til minus. Katie ble firkantet, Ben ble ansvarsløs. Hvordan kan slike karaktertrekk bli så irriterende at de skygger fullstendig for det viktigste av alt: Uten den andre halvdelen er du ikke komplett? Spørsmålet blir om Ben og Katie makter å finne igjen kjærligheten før hindringene blir for store.

Viasat 2004


Til døden skiller oss ad…?

Ben (Bruce Willis) og Katie Jordan (Michelle Pfeiffer) har vært gift i 15 år, og gnisten er ikke den samme som før. De bestemmer seg for å ta ekteskapet opp til ny vurdering.

De lever et komfortabelt liv og har to flotte unger, men elsker de hverandre fortsatt? Det er dette de må finne ut av.

Ben og Katie må finne ut av om de virkelig vil redde ekteskapet eller om det er på tide å gå sine egne veier

NRK2 2005

Alle bilder av Historien om oss
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon