Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

På TV i kveld: Babel (2006)

Cate Blanchett og Brad Pitt har hovedrollene i det storslåtte dramaet Babel fra 2006.

Hele saken (53 ord)

På TV i kveld: Dark Water (2005)

Med Oscar-vinneren Jennifer Connelly i hovedrollen.

Hele saken (63 ord)

På TV i kveld: One Hour Photo (2002)

Robin Williams i en rolle du garantert ikke er vant å se ham i. På TV i kveld.

Hele saken (16 ord)

På TV i kveld: Million Dollar Baby (2004)

Nominert til fem Golden Globe-priser inkl. beste film i 2005.

Hele saken (294 ord)

På TV i kveld: Faster Pussycat! Kill! Kill! (1966)

Myke bryster og knivskarpe kinnben – gjør deg klar til å bli forført!

Hele saken (449 ord)

Magnolia (1999)

Originaltittel: Magnolia

En døende far, en ung hustru, en mannlig sykepleier, en berømt sønn, en forelsket politimann, et tidligere vidunderbarn, en game-show vert og en misbrukt datter tar alle del i den mosaikken av handlinger som utgjør Magnolia. På forskjellige måter er de knyttet mot game-showet "What Do Kids Know?"

Gjennom stemningsfulle portretter av deres skjebner får vi innblikk i savn, kjærlighet, råskap, personlige kriser og tilgivelse.

I løpet av en dag flettes så livene deres sammen gjennom tilfeldigheter som bygger seg opp mot et felles klimaks.

Omtale

MAGNOLIA

Magnolia. Regi og manus: Paul Thomas Anderson. USA 1999. Foto: Robert Elswit. Musikk: Aimee Mann. Medv.: Julianne Moore, Tom Cruise, Philip Seymour Hoffman, John C. Reilly, William H. Macy m.fl. Utleie: SF Norge. 35 mm, farger, 3 t 8 min.

"Vi er kanskje ferdige med fortiden, men fortiden er ikke ferdig med oss" Magnolia er utvilsomt en av de beste filmene fra USA på slutten av 90-tallet. Den unge regissøren Paul Thomas Anderson hadde to år tidligere gitt oss Boogie Nights (1997), et fascinerende portrett av pornoindustriens vekst og fall i USA på 70- og 80-tallet. Filmen ble 27 år gamle Andersons internasjonale gjennombrudd. Han ble nominert til Oscar for beste originalmanus, og ble av mange trukket frem som den unge arvtageren til regissørmestrene Martin Scorsese og Robert Altman. Magnolia er et stort anlagt skjebnedrama med mange sammenknyttede historier, og handlingen utspiller seg i Los Angeles i løpet av en dag. Filmen har ingen sentral hovedperson og ingen utpregede helter eller skurker. Vi møter en døende far, en ung hustru, en forelsket politimann, et ensomt vidunderbarn, et tidligere vidunderbarn, en bitter sønn, en dødssyk gameshow-vert og en datter. Stemningen preges av uforløste, innestengte følelser, som enten mangler retning eller er i ferd med å miste den. Mange av filmens sammenvevde sub-plot handler om forsoning og tilgivelse mellom barn og deres kjødelige opphav. Musikken spiller en meget sentral rolle i Magnolia. Vanligvis danner bildene grunnlaget for filmmusikken, men i dette tilfellet er det stikk motsatt, og musikken har en bærende funksjon. Sensommeren 1997 hørte Anderson på den melodiøse popmusikken til Aimee Mann om og om igjen. Det slo ham at de to åpenbart hadde samme tanker, men at hun som regel greide å uttrykke seg bedre. Noen av tekstlinjene hennes er klippet rett inn i manus. Anderson skrev faktisk hele filmen med utgangspunkt i setningen som åpner Manns sang "Deathly": "Now that I've met you, would you object to never seeing each other again?" Han mener at denne linjen oppsummerer Claudias historie - og derigjennom hele ideen om Magnolia. Både i Magnolia og Boogie Nights er det som om musikken kommer fra en radio i bakgrunnen. Magnolia er storslagen, men samtidig hemmelighetsfull, som når den i avslutningen tyr til Bibelen og en av dens landeplager. Da regner det bokstavelig talt digre frosker fra himmelen over Los Angeles, og de fleste får noe mer håndgripelig å slåss mot enn fortidens spøkelser. Dessuten er det viktig å komme presis til Magnolia. Filmens begynnelse er nemlig en av de beste oppsummeringer noensinne av hvordan bisarre usannsynligheter faktisk inntreffer hele tiden i vår verden.

Kort: Magnolia er et stort anlagt skjebnedrama med mange sammenknyttede historier, og med Tom Cruise i en uforglemmelig rolle som sex-guruen Frank Mackey. Filmen er utvilsomt en av de beste fra USA på slutten av 90-tallet. Den unge regissøren Paul Thomas Anderson blir av mange trukket frem som arvtageren til regissørmestrene Martin Scorsese og Robert Altman.

Bergen filmklubb


Filmen skildrer en rekke sammenvevde skjebner og dreier seg rundt tema som svik, skyld og soning.

(Filmtilsynet)


En regnfull dag i San Fernando Valley kan det godt komme til å regne frosker. En far, hans unge kone, hans bortkomne sønn, Game Show-verten, datteren, moren, den forelskede politimannen og flere gjennomlever dagen, og historier rulles opp. Mange har ventet på en ny film fra regissør Paul Thomas Anderson (Hard Eight, Boogie Nights). En sterk rolleliste med blant andre Tom Cruise, Julianne Moore og William H. Macy er med på å skru opp forventningene til hans nyeste, over tre timer lange Robert Altman-inspirerte film.

Film & Kino


Magnolia vant den gjeveste prisen, Gullbjørnen, under årets filmfestival i Berlin. Filmen er nominert til tre OSACR, i tillegg til en OSCAR- nominasjon har Tom Cruise fått en Golden Globe for sin glimrende rolletolkning som den mannsjåvinistiske Frank Mackey i filmen.

En døende far, en ung kone, en mannlig sykepleier, en berømt sønn, en forelsket politimann, et tidligere vidunderbarn, en game-show vert og en misbrukt datter tar alle del i den mosaikken av handlinger som utgjør Magnolia.

På forskjellige måter er de knyttet opp mot game-showet What Do Kids Know?. Gjennom stemningsfulle portretter av karakterenes skjebner får vi innblikk i deres savn, kjærlighet, kriser og tilgivelse. I løpet av en dag flettes så livene deres sammen gjennom tilfeldigheter og sammentreff som bygger seg opp mot et felles klimaks Ifølge regissør Paul Thomas Anderson, som tidligere er kjent for å ha laget Boogie Nights er Magnolia en adapsjon av Aimee Mann sin musikk. Han lyttet til hennes musikk da han skrev manuset og han har også hentet noen av replikkene fra hennes sangtekster. Tom Cruise vant Golden Globe for sin glimrende rolletolkning i Magnolia Han spiller den usympatiske Frank Mackey som er kjent for sin mannssjåvinistiske filosofi som han også holder kurs i. Etter hvert som hans kompliserte forholdet til faren avsløres får vi imidlertid innblikk i hans følelser. Tom Cruise gjorde sitt store gjennombrudd med Top Gun i 1986. Han vant Oscar for sin rolle i Rain Man i 1988, og senere har vi sett ham spille store roller i blant annet Oliver Stones Født 4. juli (1989), Mission Impossible (1996), og nå sist i Stanley Kubricks Eyes Wide Shut (1999).

SF


Magnolia er en ambisiøs film, som vil formidle sorg og glede, forhold mellom foreldre og barn, sinne og tilgivelse, lengsel og tap, tv og virkelighet, solskinn og regnvær. Alt på én gang. Men stort sett handler filmen om tilfeldigheter. Tv-produsenten Earl Partidge holder på å dø mens hans langt yngre kone begynner å innse at hun faktisk elsker sin mann. Earl overtaler sin pleier til å finne sønnen han forlot for mange år siden. Sønnen er blitt sex-guru og byens nye helt. Samtidig holder en annen tv-mann på å dø. Jimmy Gator leder spørreshowet What Do Kids Know?, men begynner å få problemer når kreften innhenter ham. Det er for øvrig ikke bare der han har problemer. Hans datter nekter å snakke med ham, og vier sitt liv til narkotika isteden. Samtidig følger vi også historiene til to deltagere på spørreshowet, en tidligere quiz-kid, og en nåværende. Alt dette skjer på en spesielt værskiftende dag i San Fernando Valley. Det er umulig å ikke nevne Short Cuts i denne sammenhengen, og Andersons versjon av Altmans film er svært god. Disse ni historiene filmen spinner rundt, har mer til felles med hverandre enn historiene i Short Cuts. Det virker mer som om menneskene i Magnolia lever i parallelle verdener, hvor alt går i sirkler. Denne filmen er også mer lavmælt og kanskje litt for langsom i handlingen. Rollelista i filmen er enorm, og det hadde vært umulig å si noe om alle. Isteden vil jeg trekke fram Tom Cruise, som er helt fantastisk som sex-guruen T.J.MacKey. Hvor i all verden har han gjort research for denne rollen? Phillip Seymore Hoffman og John C. Reilly, som begge medvirket i Andersons Boogie Nights, er to andre ypperlige skuespillere. Men selv om Magnolia er en god film, blir det rett og slett for mye av det gode. Og tre timer føles til slutt for lenge.

5 Poeng Linda Lorentzen

FilmMagasinet 2 - 2000


Hva sa pressen?

Vinner av årets Gullbjørn i Berlin om menneskeskjebner som i løpet av en dag knyttes i hverandre. "Cruise er verd inngangspengene alene." (P.H. Aft.) "- det vanskelig tilgjengelige, men helstøpte filmverket hales fint i land." (J.S. VG 5) "Det er et under at Anderson får sitt ambisiøse verk til å henge sammen, men det gjør han." (L.J. Dagbl. 5) "- et mareritt av 'talking heads' og psykodramatisk overspill." (H.K. Dagsav.) "- en film som eksploderer i en idérikdom som ikke synes å ha noen ende." (K.L. Morgenbl.) "- ein glitrande film med mange flotte skodespelarar, og mykje bra musikk." (C.B. Dag og Tid)

Film & Kino Nr. 2 - 2000


En døende far, en ung hustru, en mannlig sykepleier, en berømt sønn, en forelsket politimann, et tidligere vidunderbarn, en gameshow vert og en misbrukt datter tar alle del i den mosaikken av handlinger som utgjør Magnolia. På forskjellige måter er de knyttet opp mot game-showet "What Do Kids Know?". Gjennom stemningsfulle portretter av deres skjebner får vi innblikk i savn, kjærlighet, råskap, personlige kriser og tilgivelse. I løpet av en dag flettes så livene deres sammen gjennom tilfeldigheter som bygger seg opp mot et felles klimaks. Filmmusikk av Aimee Mann. Regissør Paul Thomas Anderson (Boogie Nights) lyttet til hennes musikk da han skrev manuset og bygget det to opp rundt sangene. Flere av replikkene er hentet direkte fra hennes sangtekster.

Release Nr. 6 - 2000


En døende far, en ung hustru, en mannlig sykepleier, en berømt sønn, en forelsket politimann, et tidligere vidunderbarn, en gameshow-vert og en misbrukt datter tar alle del i den mosaikken av handlinger som utgjør Magnolia. Filmen ble nominert til tre Oscar og vant Gullbjørnen i Berlin. Tom Cruise vant Golden Globe for sin glimrende rolletolkning av den mannssjåvinistiske Frank Mackey i filmen.

TVN


Livets puslespill

"Magnolia" handler om hvordan små tilfeldigheter kan endre livene våre dramatisk, på godt og vondt. Alle de ni hovedpersonene står overfor situasjoner som er vanskelige å takle.

En mann ligger på dødsleie, mens hans fortvilede unge kone vurderer selvmord og en politimann forelsker seg i en kokainavhengig kvinne. Disse og flere andre personer blir alle koblet sammen via små tilfeldigheter og familieforhold.

På dødsleiet Mannen på dødsleiet, Earl Partridge (Jason Robards), er først en vellykket tv-producer som forlot sin kone da hun fikk kreft, og giftet seg med den yngre og vakre Linda (Julianne Moore). Nå har Earl kreft selv, og Linda tilbringer dagene med å hente medisiner samtidig som hun sliter med tanken på ektemannens død.

Earl ber den mannlige sykepleieren sin, Phil (Philip Seymour Hoffman), om å ordne et møte med sønnen, Frank Mackay (Tom Cruise) som er kjent for sitt selvhjelpsprogram for menn "Seduce and Destroy", hvor han presiserer viktigheten av mannlig seksuell dominans. Frank har vært nært knyttet til sin mor etter at faren forlot henne, og han har aldri hatt noe ønske om å treffe faren igjen.

Intelligente voksne og oppvakte barn Earls mest kjente tv-show har Jimmy Gator (Philip Baker Hall) som programleder, og også han får vite at Earl ligger for døden. Jimmys program er et quiz-show som har intelligente voksne og uvanlig oppvakte barn som konkurrenter. En av Jimmys barnedeltakere, Stanley (Jeremy Blackman), kommer for sent til opptak fordi han er blitt forlatt av faren Rick (Michael Bowen).

I mellomtiden viser det seg at Donnie Smith (William H. Macy), som var en vinner i Jimmys show som barn, ikke gjør det så godt som voksen. Han har nettopp mistet jobben og har en dyr tannlegeregning å betale. Jimmy ønsker å gjøre opp med sin fjerne og følelsesmessig skjøre datter Claudia (Melora Walters), men hun forakter ham og involverer seg i den velmenende politimannen Jim Kurring (John C. Reilly), som har vært svært ensom siden skilsmissen for tre år siden.

Om filmen "Magnolia" er kanskje en av de beste filmene fra USA på slutten av 90-tallet. To år før han regisserte "Magnolia" hadde Paul Thomas Anderson laget "Boogie Nights", et fascinerende portrett av pornoindustriens vekst og fall i USA på 70- og 80-tallet. Filmen ble den 27 år gamle Andersons internasjonale gjennombrudd, og han ble nominert til Oscar for beste originalmanus.

I ”Magnolia” har han samlet mange av folkene som var med i ”Boogie Nights”. I tillegg ser vi Tom Cruise og Jason Robards som viktige støttespillere. De som husker Tom Cruise i filmen ”Eyes Wide Shut”, kan glede seg til å se ham som sex guru i ”Magnolia”. Cruise ble belønnet med en Golden Globe-pris og en Oscar-nominasjon for beste birolle. Og nok en gang ble regissøren Paul Thomas Anderson Oscar-nominert for sitt intrikate filmmanus.

NRK2

Alle bilder av Magnolia

Trailer

Link til denne traileren

Magnolia (1999)

Produsent: Joanne Sellar
Regi: Paul Thomas Anderson
Manus: Paul Thomas Anderson
Sjanger: drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 3 timer, 8 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 6
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Tom Cruise
Frank Mackey
Jason Robards Jr.
Earl Partridge
Julianne Moore
Linda Partridge
Philip Seymour Hoffman
Phil Parma
John C. Reilly
Officer Jim Kurring
Melora Walters
Claudia Gator
Jeremy Blackman
Stanley Spector
Michael Bowen
Rick Spector
William H. Macy
Donnie Smith
Philip Baker Hall
Jimmy Gator
Melinda Dillon
Rose Gator
Emmanuel Johnson
Dixon
Paul Sorvino
Paul Sorvino
Rick Schroder
Rick Schroder
Ron Perlman
Ron Perlman
Jessie Wessel
Jessie Wessel
Jonathan Brandis
Jonathan Brandis
Kai Rasch
Kai Rasch
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid