Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

På TV i kveld: Dark Water (2005)

Med Oscar-vinneren Jennifer Connelly i hovedrollen.

Hele saken (63 ord)

På TV i kveld: One Hour Photo (2002)

Robin Williams i en rolle du garantert ikke er vant å se ham i. På TV i kveld.

Hele saken (16 ord)

På TV i kveld: Million Dollar Baby (2004)

Nominert til fem Golden Globe-priser inkl. beste film i 2005.

Hele saken (294 ord)

På TV i kveld: Faster Pussycat! Kill! Kill! (1966)

Myke bryster og knivskarpe kinnben – gjør deg klar til å bli forført!

Hele saken (449 ord)

The Boat That Rocked

Piratradioen spilte rock og pop fra havet 24 timer i døgnet, og 25 millioner lyttet til piratene hver eneste dag.

Hele saken (1321 ord)

The Faculty (1998)

Originaltittel: The Faculty

På Herrington High, en helt alminnelig skole i en en helt alminnelig by, begynner lærerne plutselig å oppføre seg temmelig merkelig. To elever, Casey og Delilah, gjemmer seg en dag i et skap på lærerværelset, og blir vitne til at to lærere kveler sykeplaier Harper. Men hun dør ikke. Hun blir bare merkelig, hun også. Hva er det som foregår? Hvem er det som tar bolig i menneskene? Og det er bare Casey og Delilah som kan se at noe er galt. Forferdelig galt...

Omtale

Lærerne på skolen oppfører seg underlig. Etterhvert begynner man å få mistanke om at vesner fra det ytre rom har overtatt kroppene deres. Elevene må rydde opp selv eller bli tillintetgjort...

(Filmtilsynet)


Elevene på Herrington ungdomsskole her alltid mistenkt lærerne sine for å komme fra en annen planet. De far res. Lærerne planlegger å crepe sine elever.

Filmtreff jan '99


Fem high-school studenter vender tilbake til skolen etter endt sommerferie. Uten andre forventninger enn at det nok en gang skal bli et kjedelig mareritt å slite skolebenken, møter de opp første dag. Og gjengen får sine anelser oppfylt, men ikke helt slik de hadde forventet. For denne gangen er noe virkelig mistenkelig rart, med både skolen og lærerne. Og livsfarlig er det også… I denne sci-fi thrilleren oppfordrer igjen manusforfatteren bak Skrik, Skrik 2, Fryktens sommer og regissør av Desperado til en grøssende kveld foran lerretet. Filmen har flere fellestrekk med 50-talls klassikeren Invasion of the Body Snatchers.

Film & Kino


Som så mange andre av dagens skoler har forfallet rammet Herrington High i Ohio. Veggene er tilgrisete, lærebøkene utgamle, lærerne utbrente. Det finnes ikke penger til skoleturer, nye datamaskiner eller dramaklassens planlagte musikal. Likevel vibrerer korridorene med Amerikas fremtid - einstøinger, ledertyper, trendsettere, sportsidioter og nerder om hverandre. Som tenåringer gjør overalt i verden, sliter også disse med foreldre som ikke forstår dem, lærere som aldri har kunnet forstå dem, og hormoner i konstant disharmoni. Men om alt er normalt på overflaten, skal elevene ved Herrington High tidsnok komme ansikt til ansikt med en utfordring større enn de noengang har drømt om...

Når skolens supernerd Casey en dag finner en merkelig liten organisme liggende på fotballbanen tar han den med til biologilæreren. Det viser seg å være et levende vesen som får næring og vokser av vann, men det likner ingenting verken han eller læreren noensinne har sett. Kan dette være det som har gjort at lærerne har oppført seg så merkelig og skremmede? Har de på et eller anet vis "tatt over" lærerne slik at de bokstavelig talt ikke lenger er seg selv? Som det seg hør og bør aner Casey ugler - eller kanskje aliens - i mosen. Han tror at romvesener i ferd med å infiltrere jorda. De begynner i det små, med å ta bolig i lærerne ved Herrington High, for derfra å gå videre til elevene, og deretter står resten av byen, landet og verden for tur. Sakte men sikkert vil romvesenene gjøre menneskeheten til medgjørlige nikkedokker uten vilje, uten meninger, uten individuelle særtrekk.

...og sannelig om det ikke viser seg at han har ubehagelig rett i disse ville teoriene...

Sammen med en skakkjørt ansamling medelever er det opp til ham å redde skolen, byen, ja kanskje hele verden fra vesenene. De aller fleste elevene og lærerne er "overtatt" når Casey og de andre virkelig skjønner hva som foregår. Det som så følger er en desperat kamp for å finne selve dronningen som styrer alle vesenene, og drepe henne. Men de aner ikke hvem dronningen har tatt bolig i, og for å finne det ut må de forsere alle sine tidligere lærere og medelever som kun har ett mål for øye, nemlig å "smitte" også våre seks helter....

The Faculty er resultatet av et samarbeid mellom manusforfatteren Kevin Williamson (Skrik-filmene og den første Fryktens sommer-filmen) og regissør Robert Rodriguez (Desperado, From Dusk Till Dawn), og en merkverdig hyllest til Invasion Of The Body Snatchers, en av Williamsons favorittfilmer. I god Skrik-ånd er filmen både en hyllest og en harselas over andre genrefilmer. Her er elementer fra og ikke minst referanser til nevnte Invasion Of The Body Snatchers, og andre filmer som The Thing, Forbidden Planet, The Puppet Masters, The Hidden og andre, rørt sammen med en dæsj The Breakfast Club og tilsvarende high school-filmer. Parodi eller hyllest? Det er opp til deg.

Regissør ROBERT RODRIGUEZ vakte berettiget oppsikt med sin absolutt lavbudsjetterte debutfilm El Mariachi, en film han brukte så lite som 7000 dollar på å lage og hevdet at finansieringen var resultat av at han solgte seg til medisinske forskningsprosjekter. Filmen ble straks plukket opp av Columbia Pictures som sørget for en bred kinolansering og ikke den videolanseringen Rodriguez opprinnelig så for seg. Med El Mariachi var Rodriguez´ lykke gjort, og hans neste film var en slags oppfølger til debuten, Desperado, med Antonio Banderas og Salma Hayek i hovedrollene. Deretter fulgte The Misbehavers, hans segment av samarbeidsfilmen Four Rooms, og etter den leverte Rodriguez den elleville From Dusk Till Dawn, dels actionfilm, dels vampyrfilm. Rodriguez neste film synes å bli en barnefilm, noe han alltid har hatt lyst til å lage

KEVIN WILLIAMSON er en av Hollywoods aller mest ettertraktede manusforfattere. Da han debuterte med Skrik revitaliserte han samtidig hele skrekkfilmgenren ved å både hylle og parodiere den på en og samme tid. Denne ble fulgt opp av manus til Fryktens sommer, Skrik 2 og Halloween H20: Twenty Years Later. Nå er han snart klar med sin regidebut, Killing Mrs. Tingle, basert på eget manus, og han har også skrevet manus til en tredje Skrik-film. I tillegg har han vært med å skape og produsere den populære TV-serien Dawson´s Creek.

ELIJAH WOOD spiller Casey, skolens nerd og fremste mobbeoffer. Wood er bare 17 år, men har rukket å spille i 20 filmer siden han debuterte foran et videospill i Tilbake til fremtiden II i 1989. Blant hans mest kjente filmer er Avalon, The War, The Ice Storm, Radio Flyer, Forever Young, Flipper, North og Deep Impact.

JORDANA BREWSTER spiller Delilah, vakker, populær, cheerleader og redaktør av skoleavisen. The Faculty er hennes debut på det store lerretet, men hun har tidligere spilt i TV-seriene As The World Turns og All My Children.

CLEA DUVALL er einstøingen Stokely. Til nå har hun spilt i fem andre filmer - Little Witches, Life During Wartime, Wild Flowers, How To Make The Cruelest Month og Can´t Hardly Wait, samt gjesteroller i Defenders, Akutten, Dangerous Minds og Crisis Center. Hun dukker opp i ytterligere fem filmer i løpet av 1999, blant dem The Astronaut´s Wife med Johnny Depp og Charlize Theron.

LAURA HARRIS spiller Marybeth, ny på skolen og innflytter fra Atlanta, Georgia med bred sørstatsaksent som sitt fremste kjennetegn. Harris har tidligere spilt i et lite knippe mindre kjente filmer, og vil snart bli å se sammen med Andy Garcia og Andie McDowell i Scalper og The Manor der hun spiller mot Peter O´Toole, Greta Scacchi og Gabrielle Anwar.

JOSH HARTNETT spiller den superkule Zeke, skolens fremste doplanger og for øvrig med mye annet til salgs fra bagasjerommet på bilen sin. Hartnett spillefilmdebuterte i Halloween H20: Twenty Years Later og har også spilt i TV-serien Cracker. Snart dukker han opp i Sophia Coppolas regidebut, Virgin Suicides, og Town And Country, der han spiller mot Warren Beatty, Diane Keaton og Goldie Hawn.

SHAWN HATOSY spiller fotballvidunderet Stan som går lei av idretten og heller vil bruke tiden sin til noe fornuftig, som for eksempel lese lekser. Hatosy debuterte på film i Home For The Holidays, og har siden den gang dukket opp i Inventing The Abbotts, In & Out, No Way Home, Postmannen og All Over Me. Han er også aktuell i Terence Malicks comeback-film The Thin Red Line og har tre andre filmer staket ut for 1999.

The Faculty kan også skilte med et imponerende antall kjente skuespillere i større og mindre biroller. SALMA HAYEK (Rodriguez-favoritt fra Desperado, From Dusk Till Dawn, Four Rooms), FAMKE JANSSEN (kjent som Xenia Onatop fra James Bond-filmen GoldenEye), PIPER LAURIE (Carrie, The Hustler, Twin Peaks), CHRISTOPHER McDONALD (Thelma And Louise, Quiz Show, Flubber, Veronicas verden), BEBE NEUWIRTH (Bugsy, Say Anything, Cheers), ROBERT PATRICK (Terminator 2: Judgment Day, Striptease, Copland, Die Hard 2) og selveste HARRY KNOWLES, Internett-guruen som står bak nettstedet Ain´t It Cool, i rollen som.....filmlæreren Mr. Knowles.

ECT


Grøsser med Elijah Wood og Josh Hartnett

Fem high-school studenter vender tilbake til skolen etter endt sommerferie, lite motivert for enda et kjedelig mareritt på skolebenken. Men denne gangen er ikke skolen helt slik de har forventet, og lærerne oppfører seg underlig. Etter hvert begynner de å få mistanke om at fremmede vesener har overtatt kroppene deres. Som så mange amerikanske skoler, har forfallet rammet Herrington High. Veggene er tilgrisete, lærebøkene utgamle, lærerne utbrente. I korridorene virrer Amerikas fremtid - einstøinger, ledertyper, trendsettere, sportsidioter og nerder om hverandre. Som tenåringer ellers i verden, sliter også disse med foreldre som ikke lenger forstår dem, lærere som aldri har kunnet forstå dem, og hormoner i konstant disharmoni.

Skrekkscenario

Men elevene ved Herrington High skal denne gangen stå ansikt til ansikt med en utfordring større enn de noen gang har drømt om. Skolens supernerd Casey (Elijah Wood) finner en dag en merkelig liten organisme liggende på fotballbanen. Er dette grunnen til at lærerne har oppført seg så merkelig og skremmede?

Casey får mistanke om at organismen på et eller annet vis har "tatt over" lærerne, slik at de bokstavelig talt ikke lenger er seg selv. Vesnene er i ferd med å spre seg, og sammen med en skakkjørt ansamling medelever er det opp til Casey å redde skolen - ellers vil de bli tilintetgjort.

TV2


The Faculty er en science fiction-thriller fylt av humor og spenning som er sterkt inspirert av kultklassikeren "Invasjon fra rommet", filmet i 1956, 1978 og i 1993. Filmen utspilles i en amerikansk småby der innbyggerne byttes ut én etter én til følelseskalde kopier fra det ytre verdensrom. På den nedslitte skolen, Herrington High, er lærerne bitre og utbrente og skolens eneste stolthet er fotballaget. Men så begynner det å skje saker. Lærerne blir plutselig engasjerte og skoletrøtte elever begynner å lese. Noen elever innser at det må være romvesener som har tatt over lærernes og kompisenes kropper og de beslutter å ta opp kampen mot inntrengerne.

Viasat

Alle bilder av The Faculty

Trailer

Link til denne traileren

The Faculty (1998)

Produsent: Elizabeth Avellan
Regi: Robert Rodriguez
Manus: Kevin Williamson
Sjanger: sci-fi, skrekk, thriller
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 45 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 2
Dagsavisen: Terningkast 3
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Jordana Brewster
Delilah
Clea DuVall
Stokely
Laura Harris
Marybeth
Josh Hartnett
Zeke
Shawn Hatosy
Stan
Salma Hayek
Nurse Harper
Famke Janssen
Miss Burke
Piper Laurie
Mrs. Olson
Christopher McDonald
Casey’s Dad
Bebe Neuwirth
Principal Drake
Vis alle roller
Andy Garcia
Andy Garcia
Claire Danes
Claire Danes
André Pollack
André Pollack
Ann Miller
Ann Miller
Lee H. Katzin
Lee H. Katzin
Lelio Luttazzi
Lelio Luttazzi
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid