Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

The Uninvited

Basert på den koreanske horror-filmen "A Tale of Two Sisters". Premieredato: 24.04.09.

Hele saken (364 ord)

Red Cliff

John Woo får etter 20 år endelig realisert sin drøm og får filmatisert det berømte slaget. Premieredato: 24.04.09

Hele saken (529 ord)

Knowing

Nicolas Cage spiller hovedrollen i Knowing, en actionthriller om en professor som snubler over fryktelige spådommer.

Hele saken (444 ord)

Georgias dagbok - Bekjennelser om gutter, katter og klining

Georgia Nicolson er 14 år og strever med gutter, kyssing, venner og familie.

Hele saken (394 ord)

Iron Maiden: Flight 666

Filmen om Iron Maidens verdensturné i 2008 skal vises én kveld på kinoer over hele verden

Hele saken (292 ord)

Rushmore (1998)

Originaltittel: Rushmore

Max er elev ved den prestisjefylte privatskolen Rushmore. han elsker skolen sin, men han har litt for mange baller i luften! Han er redaktør for skoleavisa, president i franskklubben, tyskklubben, sjakk-klubben og astronomiklubben.

Samtidig leder han fektelaget og sitt eget teaterselskap. Til tross for at han er sikker på å komme inn på Oxford, er han også en av skolens verste elever og lever under konstant fare for å bli utvist.

Omtale

Rushmore is the story of a gifted, rebellious teenager named Max Fischer (Jason Schwartzman), a 10th grader at elite Rushmore Academy. Editor of the school newspaper,captain or president of innumerable clubs and societies, Max is also one of the worst students in the school, and the threat of expulsion hangs permanently over his head. Max’s world is rocked when he falls for elegant 1st grade teacher Miss Cross (Olivia Williams), and he plans to erect an aquarium in her honor - then finds himself competing for her affections with his friend, steel tycoon Mr. Blume (Bill Murray), the wealthy father of two of his classmates.

Buena Vista


Hva sa pressen?

Nerden Max forelsker seg i en lærerinne og klekker ut en plan for å få hennes oppmerksomhet. "En forfriskende annerledes ungdomskomedie, vittig og vis." (P.H. Aft.) "Som en god komedie skal, evner også denne å gi et dypere perspektiv utover det rent underholdende, ikke minst i karaktertegningen." (B.M. VG Terningkast 5) "Jason Schwartzman, med sitt usannsynlige nesegrev og sitt 'hvilken klode er dette'-blikk, er forbløffende i hovedrollen…" (H.K. Dagsav.)

Film & Kino


Max Fischer er elev ved den prestisjefylte skolen RUSHMORE. Max elsker skolen sin, men han har litt for mange baller i luften på en gang! Max er redaktør for skoleavisa og årboken, president i skolens Fransk-klubb, Tysk-klubb, Sjakk-klubb og Astronomi-klubb. Samtidig leder han fektelaget og sitt eget teaterselskap, the Max Fischer Players, hvor han setter opp stykker om politikorrupsjon, gatevold, krig og lignende. Til tross for at han er sikker på å komme inn på Oxford (Harvard er reserveplan), er han også en av skolens verste elever. Dersom Max ikke forbedrer karakterene, blir han utvist fra skolen.

Kan livet bli mer komplisert? På toppen av det hele, forelsker Max seg i barneskolelæreren Miss Cox. Han bestemmer seg for å bygge et akvarium på skolens baseballbane til hennes ære. Dette gjør selvfølgelig at Max blir kastet ut og må slutte på Rushmore Highschool. I tillegg blir Max uvenner med den mektige stålmagnaten Mr. Blume som også elsker Miss Cox. Det er duket for en krig hvor Max må mobilisere all sin fantasi for å ødelegge sin tidligere venn og rival.

OM FILMEN

RUSHMORE er Wes Andersons andre spillefilm. Akkurat som hans kritiker-roste debutfilm, BOTTLE ROCKET fra 1996, er RUSHMORE skrevet av Anderson selv i samarbeid med Owen Wilson. Noen av Max Fischers karaktertrekk har Wes Anderson tatt fra seg selv, og også hans karriere begynte med å skrive teaterstykker på skolen: Foreldrene mine skilte seg da jeg var ti år, og jeg tok det ikke særlig bra. Jeg var i konstant trøbbel inntil en lærer ga meg sjansen til å sette opp mine egne skuespill, så lenge jeg ikke lagde bråk. Det var sånn det begynte. På den annen side, jeg reserverte alltid de beste rollene til meg selv. Det var sikkert grunnen til at jeg skrev stykkene i det hele tatt.

I følge Owen Wilson er Max Fischers infløkte og komplekse personlighet nøkkelen til hele filmen: "Jeg liker mennesker som blir oppslukt av noe. Disse menneskene er ikke selv bevisste på hvordan andre ser dem og hvor rare de egentlig er. Max Fischer er slik: Han vil være en ekspert på alt han foretar seg. Personlig er jeg ikke særlig interessert i sjakk, men jeg er interessert i Max Fischer fordi han er besatt av sjakk. Det bekymrer han ikke at han er udugelig, og motgang kan ikke få entusiasmen hans til å forsvinne. I virkeligheten er det vel egentlig noe galt med han, men uansett, det er en egenskap jeg har tendens til å beundre."

Nykommeren Jason Schwartzman spiller Max Fischer og bærer i følge Wes Anderson en stor del av filmen på sine unge skuldre. Fordi det tok ni måneder å finne rette person til å besette rollen, så det en tid mørkt ut for hele produksjonen. Til sammen 1800 kandidater ble testet før Anderson til slutt fant Jason Schwartzman: "Jason hadde masse nye ideer og utrolig mye energi. Han er veldig intelligent, han er morsom og han er rar. Han hadde alle de rette egenskapene til rollen."

Wes Anderson visste at Bill Murray ville være en perfekt Mr. Blume men "vi hadde egentlig ikke tenkt å tilby han rollen, fordi vi trodde ikke det ville være realistisk at vi kunne få ham. Da han allikevel takket ja, var vi overlykkelige. Han er perfekt." Bill Murray er tidligere kjent fra komediene GHOSTBUSTERS, TOOTSIE og den populære julefortellingen SCROOGED. Andre kjente filmer han har vært med på er WHAT ABOUT BOB?, SPACE JAM, ED WOOD og adapsjonen av W.S. Maughams THE RAZOR´S EDGE. Nylig høstet han kritikernes ros for sin forestilling i MAD DOG AND GLORY hvor han spilt mot Robert De Niro.

Om rollen som Mr.Blume i RUSHMORE, har Murray dette å si: Blume er en type som han mye penger, men etter å ha tilbrakt tid sammen med Max ser han at livet ikke trenger å være så komplisert. Han husker hvordan det var å være ung og forelsket, og han innser at han ikke har hatt det slik på lenge. Filmen handler om det å aldri være redd for å prøve noe nytt.

Musikken til RUSHMORE er satt sammen av Mark Mothersbaugh. Soundtracket inkluderer artister som Rolling Stones, John Lennon og Cat Stevens, og passer således sammen med Max´ anglofili. I følge Wes Anderson: "Vi brukte artister fra den britiske musikkinvasjonen på 60-tallet fordi det får frem den andre siden av Max. Utad prøver han å være veldig sofistikert med jakke og slips, men egentlig er han en typisk tenåring, og derfor passer musikken fra den såkalte "Sint Ung Mann" perioden med Max´ følelser og energi."

Kommunenes Filmcentral


Nerden Max er tenåring, med alt det innebærer, og elev ved Rushmore - en privatskole for priviligerte. Max er mer opptatt av å delta i alle fritidsaktivitetene ved skolen enn å konsentrere seg om studiene. De dårlige karakterene gjør at skoleplassen hans henger i en tynn tråd. Og da Max forelsker seg i en ung, og vakker lærerinne og klekker ut en plan for å få hennes oppmerksomhet (som involverer en rik forretningsmann) tar livet hans en ny og komplisert vending. Wes Anderson debuterte i 1996 med filmen Bottle Rocket.

Film & Kino


Max er elev ved den prestisjefylte privatskolen Rushmore. Han elsker skolen sin, men han har litt for mange baller i luften! Han er redaktør for skoleavisa, president i franskklubben, tyskklubben, sjakkklubben og astronomiklubben. Samtidig leder han fektelaget og sitt eget teaterselskap. Til tross for at han er sikker på å komme inn på Oxford, er han også en av skolens verste elever og lever under konstant fare for å bli utvist.

Videonett


Max Fischer (Jason Schwartzman) er en rebelsk tenåring med stort talent. Takket være et stipend går han i tiende klasse på den fornemme privatskolen Rushmore Academy. Han er ikke akkurat noen mønsterelev – snarere en av skolens heller vanskelige elever - men til tross for dette er han redaktør for skoleavisen og ordfører i flere klubber og foreninger. Max blir kjent med den deprimerte og velstående fabrikkeieren Herman Blume (Bill Murray), og blir også forelsket i lærerinnen og enken Rosemary Cross (Olivia Williams). Men det oppstår problemer når Max blir utestengt fra skolen og kjører samme stil i den kommunale skolen.

Viasat


Den evige student

15 år gamle, og svært veslevoksne, Max Fischer (Jason Schwartzman) har bestemt seg for at mens andre blir leger og advokater, skal han gå på Rushmore privatskole resten av livet.

Selv om han stryker i alt som er av fag, har han likevel funnet seg godt til rette på stedet. Han er nemlig sjef og leder for skolens debatt-klubb, sjakk-klubb, birøkter-klubb og teatergruppe, bare for å nevne noe. Han bruker all tid og energi på skolen – det vil si alt annet enn det som faktisk har med lekselesing å gjøre.

Dette året derimot, kommer til å forandre alt drastisk. Det hele begynner med vennskapet til den lokale millionæren Herman Blume (Bill Murray), skolens viktigste støttespiller, og en ung, pen skolelærerinne, Miss Cross (Olivia Williams).

Max går inn for å imponere Miss Cross skikkelig. Etter å ha reddet latin fra å bli strøket fra læreplanen, allierer han seg med millionæren Herman Blume for virkelig å slå på stortromma. Aberet er at han samtidig skaffer seg en konkurrent om Miss Cross’ gunst.

Denne kjærlighetstrekanten tilspisser seg når Max nekter å innse at hans unge alder har noe å gjøre med Miss Cross’ negative respons på hans romantiske innspill. Max opplever også at hans dårlige karakterer til slutt har som konsekvens at han må slutte på skolen. Livet raser sammen rundt ham, og han blir tvunget til akseptere følgene av både handlingene og løgnene sine. Max kaster seg over sine interesser utenfor skolearbeidet, og bestemmer seg for å rette opp inntrykket ved å sette opp det mest ambisiøse skoleteaterstykke noensinne.

Om filmen Max Fischer blir spilt av 18-årige Jason Schwartzman, sønn av Gudfaren-skuespillerinnen Talia Shire og 007-produsent Jack Schwartzman. 18-åringen virker voksen for alderen og gjør en imponerende filmdebut. Onkelen hans er Francis Ford Coppola og fetteren er Nicolas Cage, så kanskje talent er arvelig?

Likevel klarer han ikke å stjele oppmerksomheten fra en komikerveteran som er et kapitel for seg: Bill Murray. Murray gjør en av sine beste roller som millionæren som finner en sjelefrende i den veslevoksne, bebrillede Max – og som er oppriktig lei seg over å konkurrere med 15-åringen om Miss Cross’ gunst.

NRK2 2005

Alle bilder av Rushmore

Rushmore (1998)

Produsent: Barry Mendel
Regi: Wes Anderson
Manus: Wes Anderson
Sjanger: komedie, romantikk
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 29 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Jason Schwartzman
Max Fischer
Bill Murray
Herman Blume
Olivia Williams
Rosemary Cross
Seymour Cassel
Bert Fischer
Brian Cox
Dr. Guggenheim
Mason Gamble
Dirk Calloway
Sara Tanaka
Margaret Yang
Stephen McCole
Magnus Buchan
Ronnie McCawley
Ronny Blume
Keith McCawley
Donny Blume
Connie Nielsen
Mrs. Calloway
Kim Terry
Mrs. Blume
Anthony Quinn
Anthony Quinn
Shannen Doherty
Shannen Doherty
Andie MacDowell
Andie MacDowell
John Cameron Mitchell
John Cameron Mitchell
Josef Meinrad
Josef Meinrad
Lillian Walker
Lillian Walker
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid