Logg inn | Opprett brukerkonto

Limbo (1999)

Originaltittel: Limbo

Produsent: Maggie Renzi
Regi: John Sayles
Manus: John Sayles
Sjanger: drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 6 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 3

Rollebesetning

Mary Elizabeth Mastrantonio
Donna De Angelo
David Strathairn
Joe Gastineau
Vanessa Martinez
Noelle De Angelo
Kris Kristofferson
Smilin’ Jack
Casey Siemaszko
Bobby Gastineau
Kathryn Grody
Frankie
Rita Taggart
Lou
Leo Burmester
Harmon King
Michael Laskin
Albright

Joe er en kar som stadig minnes en båtulykke for 25 år siden. Da han møter Donna, en enslig mor med datter i tenårene, begynner livet hans så smått å komme på rett kjøl igjen. Men under en båtflukt begynner fatale ting å skje.

Omtale

Joe er en kar som stadig minnes en båtulykke for 25 år siden. Da han møter Donna, en enslig mor med datter i tenårene, begynner livet hans så smått å komme på rett kjøl igjen. Men under en båtflukt begynner fatale ting å skje.

(Filmtilsynet)


Innhold: Folk valfarter til fredfylte Alaska for å «finne seg sjøl». Det gjelder også countrysangeren Donna (Mary Elizabeth Mastrantonio) og hennes datter Noelle. De møter fiskeren Joe (David Straithairn), som prøver å komme over en stygg ulykke han hadde på sjøen. Livet deres blir forandret da Joes halvbror Bobby kommer for å be om en tjeneste. • Grunn til å glede seg: Filmen er blitt kategorisert som drama, og Sayles (Apollo 13, Mimic) lover oss at slutten er ganske overraskende. • Grunn til å grue seg: Hvis slutten ikke er overraskende.

FilmMagasinet Nr. 4 - 1999 ---


Hva sa pressen?

Med karrige Alaska som bakteppe, må en fisker som lever med skyldfølelsen etter at to kolleger druknet, en rotløs barsangerinne og hennes datter overleve i villmarken. "- filmen fanger. Og slutten er ekstra poengrik." (P.H. Aft.) "Filmen når nesten fram til noe interessant." (J.S. VG Terningkast 3) "Det er smart og nennsomt bygd opp..." (L.J. Dagbl. Terningkast 4) "- de godt tegnede personenes skjebne angår oss og går innpå oss." (T.O.S. Dagsav.)

Film & Kino Nr. 5/6 - 1999 ---


Et skjulested for glemte sjeler... En tilstand av glemsel eller forsømmelse... Et sted eller en tilstand av begrensede muligheter... En tilstand av uro og frykt... En tilstand med uvisst utfall...

Limbo, et ord med mange betydninger, som den prisbelønte regissøren John Sayles utforsker i sin nye film, gjennom tre personer som møtes for å konfrontere sin egen fortid og lære risikoens sanne natur å kjenne.

Vi befinner oss i Alaska, Amerikas siste villmark, et land fullt av løfter om eventyr og mulighet for befrielse. Dette enorme landområdet med uberørt natur er både åsted for handlingen og hovedmotstander i Limbo. Først og sist handler filmen om å risikere å møte elementene, både de fysiske og de psykiske, en form for risiko som drar både rollefigurene og seerne inn i tittelens limbo - en tilstand med uvisst utfall.

Vi befinner oss i en liten by i Alaska der både fiske- og treindustrien står for fall. Utenlandsk valuta og turisme er fremtidens Alaska, og det lille samfunnet står på dørterskelen til en ny tid. Vi møter den pensjonerte fiskeren Joe Gastineau og countrysangerinnen Donna de Angelo som sammen med sin datter Noelle har endt opp der som resultat av atter et håpløst forhold.

Deres respektive livssituasjoner er temmelig triste, i likhet med den sosiale strukturen i det lille samfunnet, men når de møtes er Joe og Donna i stand til å gi hverandre nytt håp i en ellers miserabel tilværelse. Men når Joes halvbror Bobby en dag dukker opp, tar forandringens vinder atter tak i situasjonen med uante følger.

JOHN SAYLES er blant USAs mest kompromissløse regissører. Et tydelig kjennetegn hos ham er at han lager filmer om virkelige mennesker, ikke hule figurer som er så fremtredende i mange filmer. Limbo er hans tolvte film, og hans forrige, den i hovedsak spanskspråklige Men With Guns, ble ansett som en for vanskelig film å selge med påfølgende mangelfull distribusjon. Det stoppet ikke Sayles. Hans første film var Return Of The Secaucus Seven i 1980, en film som han i likhet med sine øvrige filmer også har skrevet manus til. Blant disse er Matewan, Lone Star, Eight Men Out, Passion Fish og The Secret Of Roan Inish. Han har også for vane å selv klippe filmene sine, og han har gitt seg selv roller i mange av dem. Sayles har også skrevet en rekke andre filmmanus, i tillegg til et antall noveller og romaner.

MARY ELIZABETH MASTRANTONIO åpner en ny karrieredør i Limbo der hun viser seg å være en svært dyktig countrysangerinne. Til nå har hun imidlertid vært kjent som en dyktig skuespillerinne med bakgrunn fra filmer som Abyss, Robin Hood: Tyvenes prins, Het sand, Scarface, The King Of Comedy, The Color Of Money og The January Man.

DAVID STRATHAIRN er med Limbo med i sin syvende John Sayles-film. De har tidligere jobbet sammen på Return Of The Secaucus Seven, Brother From Another Planet, Matewan, Eight Men Out, City Of Hope og Passion Fish. Blant Strathairns andre filmer kan vi nevne River Wild, Sneakers, Dolores Claiborne, Losing Isaiah, Firmaets mann, Lost In Yonkers, A League Of Their Own, Silkwood, Bob Roberts og Memphis Belle.

VANNESA MARTINEZ har også spilt for John Sayles før, i Lone Star, der hun hadde rollen som den unge Pilar. Hun hadde en sentral rolle i TV-serien Streets Of Laredo, basert på Larry McMurtrys oppfølger til Lonesome Dove, og har hatt en gjesterolle i Walker, Texas Ranger.

KRIS KRISTOFFERSON spilte også i Lone Star og er kjent som en av verdens fremste countryartister og låtskrivere ved siden av sin omfattende skuespillerkarriere. Blant filmene hans kan vi nevne de nylige Blade, En soldats datter gråter aldri, Payback og Dans med meg, og han har spilt i klassikere som Pat Garrett & Billy The Kid, A Star Is Born, Alice Doesn´t Live Here Anymore, Convoy og Heaven´s Gate. Blant hans mest kjente låter er "Me And Bobby McGee", "Help Me Make It Through The Night" og "Sunday Mornin´ Comin´ Down".

ECT


Fiskeren Joe lever et stille liv i Alaska. Når han møter sangerinnen Donna og hennes tenåringsdatter forsøker de å bygge opp en tilværelse sammen. Men så dukker Joes halvbror opp og den uunnværlige fortiden innhenter dem.

Viasat


Joe er en kar som stadig lever med skyldfølelse etter en båtulykke for 25 år siden der to av hans kolleger druknet. Når han møter Donna, en rotløs barsangerinne med datter i tenårene, begynner livet hans så smått å komme på rett kjøl igjen. Men under en båtflukt begynner fatale ting å skje.

TV2 Filmkanalen 2006

Alle bilder av Limbo
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon