Logg inn | Opprett brukerkonto

The Virgin Suicides (1999)

Originaltittel: The Virgin Suicides

Produsent: Francis Ford Coppola
Regi: Sofia Coppola
Manus: Sofia Coppola
Sjanger: komedie, drama
Nasjonalitet: CAN, USA
Spilletid: 1 time, 37 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 3

Rollebesetning

James Woods
Mr. Lisbon
Kathleen Turner
Mrs. Lisbon
Kirsten Dunst
Lux
Josh Hartnett
Trip Fontaine
Hannah Hall
Cecilia
Chelse Swain
Bonnie
A.J. Cook
Mary
Leslie Hayman
Therese
Danny DeVito
Dr. Hornicker
Scott Glenn
Father Moody
Vis alle roller

Vi er i en rolig og konservativ amerikansk by på 1970-tallet. Bare 13 år gammel forsøker Cecilia Lisbon å ta livet av seg. Hun er en av 5 vakre søstre og hendelsen gir oss innsyn i livet til denne familien. Historien blir fortalt gjennom øynene til guttene i nabolaget, som på sin side er besatt av de engleaktige og mystiske søstrene.
Litt etter litt begynner familien å lukke seg inne og fjerne seg fra venner og naboer og jentene blir snart nektet å gå utenfor døren av sine overbeskyttende og strenge foreldre.
Jentene selv blir mer og mer oppslukt av døden.

Omtale

Anslaget antyder utfallet da den yngste av de fem tenåringssøstrene Lisbon kutter pulsårene. Kort tid etter lykkes hun i sine selvmordsplaner. Det er tidlig på 70-tallet, stedet er en søvnig og konservativ forstad i Michigan. Faren i familien er en spak mann som lever mye i sin egen verden, mens moren er dominerende og kontrollerende. De gjenlevende fire søstrene har allerede liten frihet, og verre blir det etter at eldstejenta Lux er ute hele natten etter skolens avslutningsball. Foreldrene tar dem ut av skolen, og forbyr dem å forlate huset. De blir fullstendig isolert, forbindelsene til omverdenen kuttes, og de nektes impulsene fra en ny og frigjørende tid.

Nabolagets gutter følger jentenes skjebne fra en kikkert i et av gutterommene, og får stadig meldinger fra de innestengte. En kveld søstrene ber om å bli reddet ut av barndomshjemmet, møter guttene et syn som vil prege dem resten av sine liv. Sofia Coppola regidebuterer med eget manus etter Jeffrey Eugenides' roman med samme navn. Hennes sikre formsans og eminente blikk for tidsepoken er neppe upåvirket av faren Francis Ford Coppola (også en av filmens produsenter), som leverte sine kunstneriske høydepunkter nettopp på 70-tallet.

Festivalkatalogen Haugesund 2000


Hva sa pressen?

Basert på Jeffrey Eugenides roman med samme tittel om de fem vakre og utilnærmelige Lisbon-søstrene som på mystisk vis tar livet av seg. "Basert på "virkeligheten" er historien ikke. Det kan - ironisk nok - forklare dens mangler." (E.M.S. VG 3) "- en av de regidebuter fra de siste år som kan friste en kritiker til bruk av ordet 'sensasjonell'."(H.K. Dagsav.) "- en lavmælt betraktende, melankolsk beretning om ungdom i forsøket på å forme seg selv, med humoristiske observasjoner og gjenkjennelige situasjoner - langt fra den gjengse high school-komedie fra Hollywood." (L.J. Dagbl. 4) "- denne debuten hører avgjort hjemme på plussiden." (P.H. Aft.)

Film & Kino Nr. 5 2000


I en forstad til Michigan, USA, bor en middelklassefamilie med far som er mattelærer, mor som er dypt religiøs og fem vakre tenåringsdøtre som vekker oppsikt blant nabolagets unge gutter. Men, da 13 år gamle Cecilia tar selvmord, isolerer familien seg fullstendig fra sine omgivelser og de gjenlevende døtrene får ikke lov til å delta i sosiale sammenhenger av deres overbeskyttende mor. Strategien fører til at jentene blir enda mer spennende for de tilbedende beundrerne i nabolaget som lengter etter å få smake forbuden frukt... Sofia Coppola, datteren til Gudfaren-regissør Francis Ford Coppola, regidebuterer med denne filmen.

Film & Kino nr. 3 2000


VAKKER OG TRIST

Coppolas regidebut er et vakkert og trist innblikk i livet til de mystiske Lisbon-søstrene som er på vei til å bli voksne. Noe deres foreldre ser på med bekymring og gutta med beundring. I spissen står vakre Lux som får et hvert ungguttehode til å spinne. De tilsynelatende lykkelige jentene lever et tilsynelatende perfekt liv. Men sannheten er en annen, og de føler seg fanget av sine strenge foreldre. Så tar 13-årige Cecilia selvmord, og søstrene lover å følge etter. Filmens atmosfære og stemning, satt i 70-årene, med slengbukser og psykedeliske farger er et lystig gjensyn som er perfekt til minste lille detalj. Handlingen er intens og tragisk, og det er en spennende film Coppola har valgt som sin debut. Filmen er basert på en roman av Jeffrey Eugenidea, og lik filmen gir ikke boken endelige svar, men stiller en rekke spørsmålstegn som du også tar med deg ut av kinosalen.

På den måten er det vanskelig å gi slipp på filmen, den kryper under huden din og blir der. Lenge. Og det er godt gjort for en debutant. Men så har hun jo litt å slekte på. Ikke bare er faren Francis Ford Coppola, men fetteren hennes heter Nicolas Cage, og dessuten har Sofia vært sammen med superregissør Spike Jonze. Det skal bli spennende å følge Sofia videre. James Woods og Kathleen Turner er som vanlig svært dyktige, men jeg er nødt til å trekke fram Kirsten Dunst som spiller den forførende Lux ypperlig. Filmen er verdt å se bare på grunn av henne.

5 poeng Linda Lorentzen

FilmMagasinet Nr. 7 2000


Et psykologisk drama med mystiske undertoner om 5 vakre og utilnærmelige søstre. Sofia Coppola regidebuterer.

Vi er i en rolig og konservativ amerikansk by på 1970-tallet. Bare 13 år gammel forsøker Cecilia Lisbon å ta livet av seg. Hun er en av 5 vakre søstre og hendelsen gir oss innsyn i livet til denne familien. Historien blir fortalt gjennom øynene til guttene i nabolaget, som på sin side er besatt av de engleaktige og mystiske søstrene. Litt etter litt begynner familien å lukke seg inne og fjerne seg fra venner og naboer og jentene blir snart nektet å gå utenfor døren av sine overbeskyttende og strenge foreldre. Jentene selv blir mer og mer oppslukt av døden.

KF


Vakker storfilm

I en rolig og konservativ amerikansk småby på 1970-tallet bor de fem mystiske tenåringsøstrene Lisbon. Med Kirsten Dunst i spissen som vakre Lux, vekker søstrene oppsikt blant nabolagets unge gutter. Men da den yngste av dem tar livet av seg, blir de gjenlevende søstrene fullstendig isolert fra sine omgivelser. Lisbon-søstrene er på vei til å bli voksne, noe deres foreldre ser på med stor bekymring. Jentene, som får et hvert ungguttehode til å spinne, lever et tilsynelatende perfekt liv. Men sannheten er en annen - de føler seg fanget av sine strenge foreldre. Faren, mattelæreren Mr. Lisbon (James Woods), er en spak mann som lever mye i sin egen verden, mens Mrs. Lisbon (Kathleen Turner) er dypt religiøs og dominerende.

Isolerte søstre

Bare 13 år gammel forsøker den yngste søsteren å ta livet av seg, og kort tid etter lykkes hun i sine selvmordsplaner. De fire gjenlevende søstrene har allerede liten frihet, og verre blir det etter at eldstejenta Lux er ute med kjekkasen Trip Fontaine (Josh Hartnett) hele natten etter skolens avslutningsball. Foreldrene tar dem ut av skolen, og forbyr dem å forlate huset. Søstrene blir fullstendig isolerte og forbindelsene til omverdenen kuttes tvert.

Regidebut fra Coppolas datter

Guttene i nabolaget, som er besatt av de engleaktige og mystiske søstrene, følger jentenes skjebne fra en kikkert i et av gutterommene. De får stadig meldinger fra de innestengte søstrene, og en kveld ber søstrene om å bli reddet ut av barndomshjemmet.

Historien fortelles i tilbakeblikk av en av naboguttene, 25 år etter de opprivende hendelsene i den amerikanske småbyen. Sofia Coppola, datteren til Gudfaren-regissør Francis Ford Coppola, regidebuterer med eget manus etter Jeffrey Eugenides` roman med samme navn.

TV2

Alle bilder av The Virgin Suicides
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon