Logg inn | Opprett brukerkonto

Sleepy Hollow (1999)

Originaltittel: Sleepy Hollow

Produsent: Scott Rudin
Regi: Tim Burton
Manus: Andrew Kevin Walker
Sjanger: action, eventyr, grøsser, skrekk
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 45 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 3
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 3

Rollebesetning

Johnny Depp
Ichabod Crane
Christina Ricci
Katrina Van Tassel
Miranda Richardson
Lady Van Tassel/ Crone
Michael Gambon
Baltus Van Tassel
Casper Van Dien
Brom Van Brunt
Jeffrey Jones
Reverend Steenwyck
Christopher Lee
Burgomaster
Richard Griffiths
Magistrate Philipse
Ian McDiarmid
Doctor Lancaster
Michael Gough
Notary Hardenbrook
Vis alle roller

Den store fortelleren Tim Burton (Batman, Edvard Saksehånd) har laget en uhyggelig og forheksende versjon av denne klassiske skrekkhistorien. Ichabod Crane, en eksentrisk etterforsker som er fast bestemt på å stoppe den morderiske hodeløse rytteren.

Katrina Van Tassel, den vakre og mystiske piken som har hemmelige forbindelser med mørke krefter.

Omtale

En gotisk skrekkfilm der en hodeløs rytter sprer frykt og dreper for fote i den lille landsbyen Sleepy Hollow.

(Filmtilsynet)


Året er 1799. Ved overgangen til et nytt århundre befinner vi oss i den ellers så stille og rolige landsbyen Sleepy Hollow i New England. Nå henger en atmosfære av ondskap over byen. Lyden av galopperende hestehover skremmer vettet av innbyggerne, som aldri har glemt det grusomme sagnet om den hodeløse rytteren ute etter et nytt hode for å erstatte sitt eget.

Når tre personer blir funnet myrdet med hodene adskilt fra kroppen, blir politikonstabel Ichabod Crane (Johnny Depp) utsendt for å løse mysteriet. Den samvittighetsfulle, men eksentriske konstabelen benytter noe uortodokse metoder, og hans ekspertise blir satt på en stor prøve i jakten på morderen. Hele landsbyen er overbevist om at den hodeløse rytteren er den skyldige, men den mer rasjonelle Crane leter etter en gjerningsmann av kjøtt og blod.

Mens en morder er på frifot, en hel landsby er rystet av skrekk og en sjalu beiler kjemper sin kamp, forsøker den sjenerte Crane å kurtisere den vakre Katrina Van Tassel (Christina Ricci), datter av byens mest innflytelsesrike familie, som har bergtatt ham fra det sekund han først kastet sitt blikk på henne. Og hele tiden henger den onde trusselen over hodet på ham....

Johnny Depp (Ichabod Crane) ble etter sin rolle i Tim Burtons "Edward Saksehånd" etablert som en av Hollywoods mest etterspurte talenter. Han ble for samme film nominert til Golden Globe som beste skuespiller. Sin andre og tredje nominasjon til samme pris fikk han for sine roller i "Benny & Joon" og portrettfilmen "Ed Wood", sistnevnte også regissert av Tim Burton. Depp har i tillegg spilt i en rekke andre filmer, deriblant "Hva er galt med Gilbert Grape", den kritikerroste "Donnie Brasco" hvor han spilte mot Al Pacino, Jim Jarmuschs "Dead Man" og mot Marlon Brando i "Don Juan de Marco". I 1997 tok Depp et steg videre på filmen "The Brave" hvor han var både skuespiller, regissør og medforfatter på manus. Senere i år vil vi også se Depp i Roman Polanskis "The Ninth Gate" og Sally Potters "The Man Who Cried".

Christina Ricci (Katrina Van Tassel) er en av Hollywoods mest respekterte unge skuespillere. Hun ble nylig nominert til Golden Globe prisen, en American Comedy pris og en Independent Spirit pris som beste skuespiller for sin rolle i "Det motsatte av sex". Allerede ni år gammel hadde Ricci sin debut som filmskuespiller i "Mermaids" mot Cher, Bob Hoskins og Winona Ryder, før hun fikk en rolle som Wednesday Addams i "The Addams Family". Siden den gang har vi sett henne i mer voksne roller i blant annet "Buffalo 66", "Pecker" "Frykt og avsky i Las Vegas" hvor hun hadde en lite rolle mot Johnny Depp. Ricci blir også å se mot Johnny Depp i "The Man Who Cried".

Tim Burton (regissør) startet sin karriere i Disney som filmtegner, noe som senere har gitt hans filmer et tegneserieaktig uttrykk. Han har tidligere stått bak filmer som "Beetlejuice", "Mars attacks!" og de to første Batman-filmene. Burton er kjent for sine gotiske og mytiske uttrykk og for sine fantasiverdener noe vi ser tydelig i flere av hans filmer. Han regisserte også "Edward Saksehånd" og "Ed Wood" hvor Johnny Depp hadde hovedrollene.

UIP


Tim Burton har virkelig fått lekt seg i sin filmatisering av Ivring Washingtons novelle fra 1820. Igjen har fått med seg Johnny Depp i hovedrollen. Denne gangen som politimannen lchabod Crane, som blir sendt til en liten landsby utenfor New York for å oppklare tre mord. Likene er halshogd, og hodene er forsvunnet. Ryktene vil ha det til at drapene er gjort av et spøkelse - Den hodeløse rytter. Ichabod Crane er en mann som er opptatt av det rasjonelle og har ikke noen tro på historiene om - Den hodeløse rytter. Det må finnes en logisk forklaring på det hele. Det blir en besettelse for ham å løse mysteriet. Samtidig har han forelsket seg i datteren (Christina Ricci) til landsbyens mektigste mann. Ved å løse mysteriet regner han også med å vinne hennes hjerte. Tim Burton har en fantasi som overgår de flestes, og i Sleepy Hollow har han fått rikelig anledning til å leke seg. Her er effekter og så mange avkappede hoder at det ville gjøre hans gamle helt Ed Wood grønn av misunnelse. Stilistisk er det veldig mye tegneserie over filmen - både i handlingsoppbygging og tablåer. Tim Burton viser nok en gang at han er i stand til å få det beste ut av skuespillerne. Til tider blir det imidlertid så overdrevet og så mye hoderulling og effekter at publikum drukner i dem, men bevares -Sleepy Hollow er god underholdning.

4 Poeng Geir Kamsvåg

FilmMagasinet nr 2 - 2000


Hva sa pressen?

Bygget på boken ved samme navn om politimannen som prøver å løse gåten med drapsmannen kalt den hodeløse rytter. "- en lite skremmende grøsser, men spesialeffektene er forbløffende." (P.H. Aft.) "- Sleepy Hollow har sine ganske fornøyelige sider, en haltende historie til tross." (E.M.S. VG 3) "- storartet tidtrøyte." (L.J. Dagbl. 5) "Burton behersker nok en gang sin egen vidunderlige, rare verden til fulle." (O.K. Dagsav.)

Film & Kino Nr. 2 - 2000


Året er 1799. Ved overgangen til et nytt århundre befinner vi oss i den ellers så stille og rolige landsbyen Sleepy Hollow i New England. Nå henger en atmosfære av ondskap over byen. Lyden av galopperende hestehover skremmer vettet av innbyggerne, som aldri har glemt det grusomme sagnet om den hodeløse rytteren ute etter et nytt hode for å erstatte sitt eget. Når tre personer blir funnet myrdet med hodene adskilt fra kroppen, blir politikonstabel lchabod Crane (Johnny Depp) utsendt for å lose mysteriet. Den samvittighetsfulle, men eksentriske konstabelen benytter noe uortodokse metoder, og hans ekspertise blir satt på stor prøve i jakten på morderen. Hele landsbyen er overbevist om at den hodeløse rytteren er den skyldige, men den mer rasjonelle Crane leter etter en gjerningsmann av kjøtt og blod. Mens en morder er på frifot, en hel landsby er rystet av skrekk og en sjalu beiler kjemper sin kamp, forsøker den sjenerte Crane å kurtisere den vakre Katrina Van Tassel (Christina Ricci), datter av byens mest innflytelsesrike familie, som har bergtatt ham fra det sekund han først kastet sitt blikk på henne. Og hele tiden henger den onde trusselen over hodet på ham....

Release Nr. 6 - 2000


Johnny Depp i skrekkfilm Året er 1799. Politimannen lchabod Crane (Johnny Depp) blir sendt til en liten landsby utenfor New York for å oppklare tre mord. Likene er halshogd, og hodene er forsvunnet. Ryktene vil ha det til at drapene er gjort av et spøkelse - Den hodeløse rytter. Ved overgangen til et nytt århundre befinner vi oss i den ellers så stille og rolige landsbyen Sleepy Hollow i New England. Nå henger en atmosfære av ondskap over byen. Lyden av galopperende hestehover skremmer vettet av innbyggerne, som aldri har glemt det grusomme sagnet om den hodeløse rytteren ute etter et nytt hode for å erstatte sitt eget.

Når tre personer blir funnet myrdet med hodene atskilt fra kroppen, blir politikonstabel Ichabod Crane (Johnny Depp) utsendt for å løse mysteriet. Den samvittighetsfulle, men eksentriske konstabelen benytter noe uortodokse metoder, og hans ekspertise blir satt på en stor prøve i jakten på morderen. Hele landsbyen er overbevist om at den hodeløse rytteren er den skyldige, men den mer rasjonelle Crane leter etter en gjerningsmann av kjøtt og blod.

Mens en morder er på frifot, en hel landsby er rystet av skrekk og en sjalu beiler kjemper sin kamp, forsøker den sjenerte Crane å kurtisere den vakre Katrina Van Tassel (Christina Ricci), datter av byens mest innflytelsesrike familie, som har bergtatt ham fra det sekund han først kastet sitt blikk på henne. Og hele tiden henger den onde trusselen over hodet på ham.

TV2

Alle bilder av Sleepy Hollow

Trailer

Link til denne traileren
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon