Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31

Crazy in Alabama (1999)

Originaltittel: Crazy in Alabama

Det er sommeren 1965, og den 12 år gamle gutten Peejoe - Peter Joseph - lever et stille og kjedelig liv i den amerikanske sørstaten Alabama.

Brått og brutalt får Peejoe innblikk i en rå og rasistisk verden da han ser sheriffen på stedet drepe en farget gutt. Omtrent samtidig bestemmer tanten hans Lucille seg for å rømme fra sin koneplager av en mann. Hun vil prøve lykken i Hollywood.
Hun tar med seg en hatteeske - med ektemannens hode i...

Omtale

Premiere: 21/1-00. Colosseum.


Innhold: Nå er den snart her, regidebuten til Banderas med hans kone, Melanie Griffith, i hovedrollen. Filmen handler om unge Peejoe, som sommeren '65 får lære ett og annet om livet av sin eksentriske tante Lucile. • Grunn til å glede seg: Det skal bli spennende å se hvordan Banderas klarer seg bak kameraet. • Grunn til å grue seg: De siste filmene Griffith har medvirket i (Another Day in Paradise, Two Much og Now and Then) har ikke akkurat tatt verden med storm, og det sier litt om dine skuespillertalenter når den eneste som vil ansette deg er mannen du ga oppholdstillatelse til.

FilmMagasinet Nr. 6 - 1999


Filmen utspiller seg på to forskjellige steder. Den trauste landsbygda i Alabama og i det glamorøse Los Angeles. Året er 1965, og vi følger Peter Joseph, kalt Peejoe på terskelen inn i de voksenes verden, og hans lærer i disse tingene blir hans noe eksentriske tante, som har tatt mål av seg til å nå toppen i Hollywood.

(Filmtilsynet)


Antonio Banderas regidebuterer med dette humoristiske dramaet med mørke undertoner. Handlingen utspiller seg på 60-tallet. Ikke uventet er det Melanie Griffith som spiller hovedrollen.

ECT


"Da jeg var tolv år gammel, trodde jeg at jeg visste alt om liv og død... så raste tante Lucille inn i byen, og ingenting var lenger som før..." Det er sommeren 1965, og Alabama-gutten Peejoe står foran en rask utdannelse hva voksne temaer som personlig frihet, kvinners rettigheter og rasehat angår.

Katalysatoren skal bli den mest usannsynlige av alle; hans glamorøse og sterkt eksentriske tante Lucille, som drar til Hollywood for å virkeliggjøre sine drømmer om glitter, stas og berømmelse. Hele tiden med sin brutale manns hode i en boks bagasjen. Han har terrorisert sin kone for siste gang, og Lucille kan endelig forfølge sin drøm om å bli berømt. Veien frem er imidlertid ikke uten farer, siden hun er ettersøkt av politiet og ser ansiktet sitt på plakater hele veien gjennom Sørstatene på vei vestover.

To spesielle fortellinger møtes, krysses og sammenfattes i Crazy In Alabama. Mens Lucille er på sin ville flukt fra sitt gamle liv, er Peejoe igjen i småbyen i Alabama. Her kommer han ansikt til ansikt med rasehat og segregeringspolitikk, personifisert gjennom den lokale sheriffen John Doggett, en brutal og hatsk mann, som er overbevist om at Peejoe vet en hel del om drapet på Lucilles ektemann. Men en dag blir vondt verre, når Peejoe er vitne til at sheriffen uforvarende tar livet av en liten svart guttunge, hvis eneste forbrytelse var et ønske om å få bade i et svømmebasseng på lik linje med byens hvite befolkning. Peejoe er den eneste som så hva som skjedde, mens alle andre tror på sheriffen forklaring om at det hele var et uhell.

Peejoe er selvsagt dødelig forelsket i sin besnærende tante, og mens hun er på veien er han igjen hjemme med sine egne tanker og drømmer. Skjebnen vil det heldigvis slik at Peejoe og Lucille ikke har møtt hverandre for siste gang, og deres respektive historier flettes sammen i et varmt og nydelig lappeteppe av sterke følelser, opprivende hendelser og uoppnåelige drømmer.

Crazy In Alabama er ANTONIO BANDERAS´ debut som regissør. Den spanske skuespilleren har dermed tatt et dramatisk steg fra å være omtalt som filmverdenens førsteelsker til å vise frem hva han er god for også bak kamera. Banderas vakte internasjonal oppsikt gjennom sitt samarbeid med den spanske regissøren Pedro Almodovar og spilte bl.a. i Kvinner på randen av nervøst sammenbrudd og Bind meg, elsk meg. Spesielt Madonna falt pladask for Banderas´ spanske sjarm, noe som førte til at han var et sentralt navn i hennes dokumentarfilm Truth Or Dare. Deretter ble Antonio Banderas et internasjonalt stjernenavn og har vært å se i filmer som The Mambo Kings, Leiemordere, Desperado, Philadelphia, Åndenes hus, En vampyrs bekjennelser, Evita og Zorro. Han er også å se i den kommende vikingfilmen Den trettende krigeren, boksekomedien Play it to the Bone og har også påtatt seg flere produsentroller og skuespilleroppdrag.

MELANIE GRIFFITH tør være kjent for de fleste og ikke fordi hun er gift med Antonio Banderas. Hun har en lang og allsidig skuespillerkarriere bak seg og vært å se i filmer som Something Wild, Body Double, Working Girl, Milagro, Forfengelighetens fyrverkeri, Nobody´s Fool, Mulholland Falls og Lolita.

DAVID MORSE tilhører den typen ansikter du har sett tusen ganger, men ikke helt klarer å plassere. Han er en strålende skuespiller med en overvekt av biroller og mindre roller på samvittigheten, og har spilt i blant annet Desperate timer, The Indian Runner, nyinnspillingen av The Getaway, Terry Gilliams Twelve Monkeys, The Crossing Guard, The Rock, The Long Kiss Goodnight, Kontakt og Forhandleren.

LUCAS BLACK har sine 15 år til tross allerede rukket å gjøre seg betydelig bemerket som skuespiller, ikke minst etter sin innsats i Billy Bob Thorntons Sling Blade. Han var også stjernen i TV-serien American Gothic. Hans øvrige roller er i The War, Ghosts Of Mississippi, TV-filmen Flash og X-Files-filmen. Hans neste rolle blir i Billy Bob Thorntons filmatisering av Cormac McCarthy-romanen Alle de vakre hestene.

CATHY MORIARTY debuterte som 18-åring i Martin Scorseses klassiske Raging Bull. Siden den gang har hun gjort en rekke roller, blant annet i Barnehagepurk, The Mambo Kings, Spanerne 2, Møte i Paris, Casper, Cop Land og Digging To China.

MEAT LOAF (fødenavn Marvin Lee Aday) er selvfølgelig mest kjent som en av universets på alle måter største rockestjerner, ikke minst takket være debutalbumet Bat Out Of Hell som er blant verdens mestselgende plater gjennom alle tider. Men han har en etter hvert omfattende skuespillerkarriere bak seg, med roller i filmer som The Rocky Horror Picture Show, Out Of Bounds, Leap Of Faith, Wayne´s World, Sammen er vi mektige, Black Dog og den kommende Fight Club der han spiller mot blant annet Brad Pitt og Edward Norton.

ECT


Når den spanske førsteelskeren debuterer som regissør, spares det ikke på kruttet. Her er morbide mord, eksentriske kvinner, sinna sheriffer, søte smågutter, drømmen om frihet og ikke minst raseproblematikken i sørstatene midt på 1960-tallet. Fortalt av 13-årige Peejoe, som står midt oppe i det hele.

Det begynner med at Peejoes tante Lucille kapper av ektemannens hode og stikker av til Hollywood med hodet hans i en hatteeske. Mens Lucille lever livets glade dager, blir Peejoe igjen i den lille byen Industry i Alabama hvor raseopptøyene preger bybildet. Sørstatsbyen blir styrt med jernhånd av sheriff John Doggett (Meat Loaf)som helst vil se at "svartingene bare forsvant". Og når han kan, får han de til å forsvinne også. Noe Peejoe blir øyenvite til.

Tante Lucilles flukt til Hollywood og raseopptøyene er begge symboler på frihet, noe Peejoe under filmen lærer seg mye om. Det er tydelig at Banderas har hatt en klar visjon over hvordan filmen til slutt skulle se ut. Den er delikat og flott å se på, med mange vakre scener. Intensjonen hans er også god, og han lykkes nesten. Hans kone, Griffith blir viet for mye tid, og lille Peejoe, som er fortelleren av denne historien, blir skjøvet til side. Dessuten svekkes troverdigheten ved en latterlig rettsak. Griffith spiller for øvrig svært bra, til tross for en heller usexy trutmunn. Hun er en snill pike kledd ut som en femme fatale. Men vi skulle ha sett mer av sjarmøren Lucas Black, for han er virkelig god.

4 poeng Linda Lorentzen

FilmMagasinet (nettutgaven)


Hva sa pressen?

Lucille dreper sin koneplagende ektemann, og reiser forfulgt av politiet for å bli såpestjerne i California. "- det er farverikt, frekt, lekent og velment." (E.B. Aft.) "En sterk og underholdende film!" (J.S. VG 4) "- en fint sammenskrudd liten hjerteknuser av en sørstatsfilm." (B.B. Dagbl. 4) "Enda så klønete Banderas er noen ganger, klarer han å skape en frigjørende 'karnevalistisk' stemning i denne rare komedien." (H.K. Dagsav.)

Film & Kino


Det veksler hurtig mellom komedie og drama i Antonio Banderas debutfilm som regissør. Året er 1965. Peejoe (Lucas Black) bor i en liten by i Alabama. Han involverer seg med en gruppe svarte studenter som protesterer mot byens rasedelte svømmebasseng. Demonstrasjonen utvikler seg etterhvert til å bli voldelig. Men Peejoe lar seg ikke skremme. Han har nemlig fått en leksjon i hvordan man skal følge sin egen vilje av tante Lucille (Melanie Griffith). Lucille tar nemlig livet av sin voldelige ektemann og setter så kursen mot Hollywood, der hun er overbevist om at hun vil ta fatt på en lovende karriere som tv-stjerne. Historien er basert på en roman av Mark Childress. Melanie Griffith og regissør Antonio Banderas traff hverandre for første gang under innspillingen av den romantiske komedien “Two Much” i 1995. I dag er de gift. Melanie Griffiths døtre Dakota og Stella spiller døtrene hennes i “Crazy in Alabama” også. Lucas Black var bare 15-år gammel da han spilte inn denne filmen. Han har senere spilt mot blant andre Matt Damon og Penelope Cruz i filmen “Alle de vakre hestene”.

Viasat 2003


Året er 1965, og vi følger Peter Joseph, kalt Peejoe på terskelen inn i de voksenes verden, og hans lærer i disse tingene blir hans noe eksentriske tante, som har tatt mål av seg til å nå toppen i Hollywood.

TV2 Filmkanalen 2007

Alle bilder av Crazy in Alabama

Crazy in Alabama (1999)

Produsent: Meir Teper
Regi: Antonio Banderas
Manus: Mark Childress
Sjanger: komedie og drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 51 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 3
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 4

Rollebesetning

Melanie Griffith
Lucille
David Morse
Dove
Cathy Moriarty
Earlene
Lucas Black
Peejoe
Meat Loaf
Sheriff John Doggett
Rod Steiger
Judge Mead
Richard Schiff
Norman
John Beasley
Nehemiah
Robert Wagner
Harry Hall
Noah Emmerich
Sheriff Raymond
Vis alle roller