Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31

TV-oversikt for fredag 19 desember

Oversikt på filmene som sendes på TV i kveld. utfyllende info og trailere.

Hele saken (1669 ord)

Kjøpmannen i Venedig (2004)

Mer om Shakespeare's Kjøpmannen i Venedig (2004).

Hele saken (513 ord)

Vanære

John Malkovich har hovedrollen i regissør Steve Jacobs nye film.

Hele saken (124 ord)

To verdener

Sara er medlem av Jehovas vitner. Hun møter Teis og forelsker seg i ham, og må ta det vanskelige valget mellom sekten og kjærligheten

Hele saken (300 ord)

Niko og veien til stjernene

Det kommer selvsagt flere animasjonsfilmer i disse høytider og den neste er fra Finland.

Hele saken (282 ord)

Kjøpmannen i Venedig (2004)

Publisert 2008-12-18

TV-jula kommer til å ble en maraton med gode gamle klassikere og forhåpentligvis sendes det også noen nye filmer. Filmgrid har utfyllende info og trailere på de fleste filmene som skal sendes på de typiske «norske» kanalene. Under TV-oversikt vil man se program for de kommende dagene. Så tiden fremover vil vi børste støv av en rekke gamle filmer som sendes på TV. Vi begynner med Shakespeare og Kjøpmannen i Venedig (2004). Sendes i kveld på SVT2 kl. 22.30

Shakespeare-entusiastene Joseph Fiennes, Al Pacino og Jeremy Irons danner trioen i denne medrivende og snedige historien om hodeløs forelskelse, intenst hat og grusomme hevnakter fra de ytterste avkroker av den menneskelige psykologi.

Shylock (Al Pacino) er en av de mest dramatiske og tragiske karakterer i Shakespeare-litteraturen. Shylock er en kompleks figur som blir sett på både som sympatisk og ufordragelig. Poeten W.H. Auden har uttalt følgende om Shylocks karakter; "Those to whom evil is done, do evil in return". Shylock har høy status som pengeutlåner i den jødiske gettoen i Venezia i 1594 og han er far til Jessica, en vakker, men opprørsk kvinne.

Bassanio (Joseph Fiennes) er prototypen på den elizabetanske elsker og aristokrat; ung, impulsiv og romantisk. Bassanios utsvevende livsstil har etterlatt ham i dyp gjeld og han er stormende forelsket i skjønne Portia. Han går til sin nære venn Antonio for å be om et lån som vil gjøre ham i stand til å dra til Portia. Portia venter på den rette mannen slik at hun kan oppfylle sin fars siste vilje.

Antonio (Jeremy Irons) er en suksessrik handelsmann fra Venezia. Han er høyt aktet og lever et liv i luksus. Han pleier et nært vennskap med Bassanio, og sjenerøs som han er, sier han seg villig til å hjelpe Bassanio med å skaffe et lån, slik at han kan beile til sin elskede Portia. Men Antonios penger er fastlåst i midler på skipene hans som alle befinner seg i fremmede havner. Den eneste muligheten er å oppsøke den jødiske pengeutlåneren Shylock som lar seg overtale til å gi han et lån, men dog på meget spesielle betingelser. Antonios sjenerøsitet og ære er udiskutabel, og han aksepterer Shylocks tilbud om null i rente, men i stedet et pund kjøtt fra sin egen kropp dersom lånet ikke overholdes.

Portia (Lynn Collins) er en av Shakespeares mest intelligente og betagende heltinner. Portia er en rik kvinne som lever på families gods i Belmont. På dødsleie setter hennes far opp sin siste vilje; Enhver beiler som ønsker å vinne hånden til hans kjære datter må gjennomgå en test. Han skal velge det rette skrinet med Portias portrett i, velger han feil må han gå og bli borte for all tid. Blant alle frierne har hun allerede falt for Bassanio, og klarer ikke skjule håpet om at han skal velge det rette skrinet. Antonios handelsflåte kommer ut for et forrykende uvær, noe som fører til at lånet ikke kan innfris på det avtalte tidspunkt. Shylock krever dermed et pund kjøtt fra Antonios kropp. Bassanio forsøker desperat å redde Antonio fra denne skjebne da mirakuløs hjelp kommer fra et uventet hold.

Kilde: Oslo Kinematografer

Trailer til Kjøpmannen i Venedig (2004)

John Hillerman
John Hillerman
Karen Moncrieff
Karen Moncrieff
Ann Richards
Ann Richards
Leny Marenbach
Leny Marenbach
Lissy Arna
Lissy Arna
Lowell Gilmore
Lowell Gilmore