Logg inn | Opprett brukerkonto

Bursdager 24. januar

John Belushi
Mischa Barton
Nastassja Kinski
Sharon Tate
Ernest Borgnine
André Barsacq
Ann Todd
Lasse Pöysti

Forum

De 5 nyeste trådene (se alle)

Til Huttetuenes land
Film generelt
Av: Montecristo, 14. januar 06:48

Casanegra
Film generelt
Av: Montecristo, 11. januar 08:17

Up in the Air
Film generelt
Av: Montecristo, 6. januar 23:33

Menn som stirrer på geiter
Film generelt
Av: Montecristo, 5. januar 22:54

Tomme tønner
Film generelt
Av: Montecristo, 5. januar 10:11

Til Huttetuenes land


Publisert: 2010-01-14

Produsent: Tom Hanks
Regi: Spike Jonze
Manus: Spike Jonze
Sjanger: eventyr, familiefilm, fantasy, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 40 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Dagsavisen: Terningkast 6
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 6

Rollebesetning

Max Records
Max
Catherine Keener
Mom
Mark Ruffalo
Boyfriend
Lauren Ambrose
KW
Chris Cooper
Douglas
James Gandolfini
Carol
Catherine O'Hara
Judith
Forest Whitaker
Ira
Paul Dano
Alexander

Enstøingen Max føler seg misforstått hjemme. Han flykter til "De villes" land, der han møter store skapninger som lengter etter lederskap. Max blir kongen deres, men han lærer at lykke er vanskelig å vedta- også i fantasien.

Premieredato: 22.01.10.

Max er en vilter og følsom gutt som føler seg misforstått hjemme hos mor og storesøster. Etter et raseriutbrudd blir moren sint og fortvilet og sender gutten til sengs uten middag. Max velger å flykte. Han havner hos "De Ville"; det er store, rare skapninger i et øde landskap. Først blir Max sett på som neste middag, men med fabulerende evner klarer han å overbevise huttetuene om at han er den nye kongen deres.

De har lengtet etter lederskap, og tror Max vil gi dem lykken og livsmotet tilbake. Det går storveis en stund, men Max finner ut at å regjere et kongedømme er en balansekunst. Forholdet til de andre blir komplisert. Deres forhold seg imellom er preget av gleder, sorger, styrker og svakheter som hos menneskene hjemme hos Max. Han innser at alle har sitt å stri med. Ingen kan vedta lykke. Det blir læring for livet - i fantasi som i virkelighet.

Klassiker fra bok til film Filmen er basert på Maurice Sendaks kjente barnebok "Where the Wild Things Are" fra 1963. Den illustrerte boken består av bare ti setninger, men er like fullt sett på som et mesterverk i amerikansk barnelitteratur. Boken er blitt både kortfilm og opera for barn på 70- og 80-tallet. Nå er turen kommet til langfilm, og det er eksentriske Spike Jonze ("Being John Malkovich", "Adaptation") som har begått regien.

Allerede tidlig på 90-tallet var det planer om å overføre Sendaks verk til lerretet, men forfatteren fikk ikke noe godt forhold til noen av regissørene som prøvde seg. Etter å ha sett "Being John Malkovich" ville Sendak la Spike Jonze få en sjanse. Komplikasjoner med filmstudioer og andre oppgaver forsinket oppgaven, men i 2005 hadde Jonze og manusforfatter Dave Eggers et manuskript på 111 sider klart, og året etter begynte filmstaben å lete etter en passende skuespiller til rollen som Max.

Flere tusen misforståtte og opprørske gutter i alderen 7 til 11 år fra hele verden møtte opp i hjemmelagde ulvekostymer for å få drømmerollen. Passende nok var det Max Records, en 12 år gammel amerikansk gutt fra Portland Oregon, som fikk napp.

Mye av filmen er spilt inn i Australia. "De Ville" er skapt av legendariske Jim Henson's Creature Shop, navngitt etter mannen som skapte The Muppet Show.

Spike Jonze (regi/manuskript) Spike Jonzes debut som spillefilmregissør fikk et samlet kritikerkorps til å slå stiften av glede. "Being John Malkovich" (1999) var en komedie ulikt alt annet, med John Malkovich i en stor birolle breddfull av selvironi. Samme året fikk Jonze sin ordentlige debut som skuespiller i Golfkrigsdramaet "Tre konger" (1999).

Jonze debuterte med en dokumentar om Blind Skateboarding Team. Filmen vakte interesse hos et skipsbyggeri, som hyret Jonze til å lage en rekke filmer om skipsindustrien. Musikkvideoen til Beastie Boys' "Sabotage" (1994) ga Jonze flere priser. Siden var videoene hans gjengangere ved MTVs årlige nominasjoner. Blant artistene han har festet til filmrullen er Björk, Daft Punk, Fat Boy Slim, Puff Daddy og REM.

Jonze har også satt spor etter seg i reklamebransjen. Blant oppdragsgiverne finner vi Nike, Coca-Cola, Lee Jeans, Sprite og Nissan. Jonze produserte og forfattet "Jackass" (2000) for MTV. Den fikk en filmavlegger i 2002: "Jackass: The Movie". Samme året regisserte han sin andre spillefilm, "Adaptation", som presenterte et like unikt univers som "Being John Malkovich".

Norske stemmer; MAX - Erlend Sem Hartgen, CAROL - Anders Baasmo Christiansen, KW - Lena Meieran, JUDITH - Unn Vibeke Hol, IRA - Trond Brænne, DOUGLAS - Per Skjølsvik, ALEXANDER - Per Chr. Ellefsen, MAMMA - Anja Garbarek.

Ellers medvirket også; Christina Høyaas. Hanne Dancke Arnesen. Sigbjørn Solheim. Harald Mæle Jr. Lars Berteig Andersen. Espen Reboli Bjerke. Christoffer Staib.

Kilde: SMN

Les mer på filmens offisielle nettside.

Trailer til I huttetuenes land (2009)

Kommentarer


Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon