Logg inn | Opprett brukerkonto

Bursdager 9. januar

J.K. Simmons
Jimmy Page
Joan Baez
Joely Richardson
Anita Louise
Karin Meyer
Anne Vernon
Marion Eilertsen

Forum

De 5 nyeste trådene (se alle)

Up in the Air
Film generelt
Av: Montecristo, 6. januar 23:33

Menn som stirrer på geiter
Film generelt
Av: Montecristo, 5. januar 22:54

Tomme tønner
Film generelt
Av: Montecristo, 5. januar 10:11

Polytechnique
Film generelt
Av: Montecristo, 4. januar 10:25

Forførelsens kunst
Film generelt
Av: Montecristo, 23. desember 09:34

Menn som stirrer på geiter


Publisert: 2010-01-05

Produsent: Paul Lister
Regi: Grant Heslov
Manus: Peter Straughan
Sjanger: svart komedie
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 1 time, 33 minutter

Kritikk

Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 3
VG: Terningkast 3

Rollebesetning

George Clooney
Lyn Cassady
Jeff Bridges
Bill Django
Ewan McGregor
Bob Wilton
Kevin Spacey
Larry Hooper
Robert Patrick
Todd Nixon
Stephen Lang
Gen. Hopgood
Stephen Root
Gus Lacey
Glenn Morshower
Maj. Jim Holtz
Waleed Zuaiter
Mohammad Daash
Rebecca Mader
Debora

En journalist på nyhetsjakt snubler over et militært eksperiment av det bisarre slaget. En topphemmelig avdeling i det amerikanske forsvaret har funnet på noe som skal fungere bedre enn vanlige våpen, nemlig psykisk krigføring!

Premieredato: 08.01.10.

Journalist Bob Wilton fordriver dagene i Kuwait, utålmodig trippende i håp om å komme seg inn i Irak for å dekke Golfkrigen. En kveld mens han tar en drink på hotellet, kommer han i prat med mystiske Lyn Cassady, som hevder å være del av en eksperimentell militæravdeling i det amerikanske forsvaret.

Ifølge Cassady forandrer den såkalte New Earth-hæren måten kriger utkjempes på. "Krigermunker" med overlegne psykiske krefter kan lese fiendens tanker, gå gjennom tykke vegger, ja, til og med drepe geiter ved å stirre dem i senk! Mannen som startet avdelingen har forsvunnet, og Cassadys oppdrag er å finne sjefen sin.

Bob Wilton er fascinert av det Cassady forteller, og på impuls blir han med Cassady inn i Irak. De følger sporene etter sjefen til en fordekt treningsleir ledet av den egenrådige, synske Larry Hooper. Her kommer Wilton i skvis mellom New Earth-soldater og Hoopers egne supersoldater. For å komme levende fra dette ville eventyret, må Wilton overvinne en fiende han ikke engang kunne fantasert om.

Noen historier er som skapt for filmlerretet. Det utrolige er at premisset i "Menn som stirrer på geiter", er sant. Det amerikanske forsvaret hadde faktisk en avdeling som prøvde å finne nye metoder for krigføring med vekt på mentale teknikker. Journalist Jon Ronson skrev boken med samme navn om den såkalte First Earth-bataljonen.

Filmprodusent Paul Lister syntes historien var uimotståelig, og materialet kunne godt fylt et par filmer, men dramaturgien måtte bygges om til et filmvennlig format, et oppdrag som tilfalt manusforfatter Peter Straughan. Han forsikrer at alle de underlige innfallene som fikk plass i filmen, faktisk er sanne. Manuskriptet ble en blanding av skarp satire og rosenrød optimisme.

Kanskje er det slik den mektige amerikanske militærmaskinen ville sett ut hvis hippier hadde hatt kommandoen?

George Clooneys (Lyn Cassady) foreløpig største filmår var 2006, da han kunne motta Oscar-pris for beste mannlige birolle i den geopolitiske thrilleren "Syriana" (2005) og Oscar-nominasjon for beste regi med journalistdramaet "Good Night, and Good Luck" (2005). Hans regidebut, "Confessions of a Dangerous Mind" (2002), ble nominert til Gullbjørnen ved filmfestivalen i Berlin.

Clooney er kjent fra "Ocean's Eleven" (2001) og oppfølgerne "Ocean's Twelve" (2004) og "Ocean's Thirteen" (2007). Han har spilt mot Catherine Zeta-Jones i Coen-brødrenes "Intolerable Cruelty" (2003) og mot Mark Wahlberg i "Den perfekte stormen" (2000). Han er også kjent fra Coen-brødrenes "O Brother, Where Art Thou?" (2000), Golfkrigsatiren "Tre konger" (1999), Steven Soderberghs "Utenfor rekkevidde" (1998) og "Solaris" (2002), "Batman og Robin" (1997) og "Fredsmegleren" (1997). Clooneys har de siste årene spilt i Soderberghs "The Good German" (2006), en film noir-aktig fortelling fra Berlin like etter andre verdenskrig; den kritikerroste thrilleren "Michael Clayton" (2007), den nostalgiske fotballfilmen "Leatherheads" (2008) og Coen-brødrenes "Burn After Reading" (2008).

Ewan McGregor (Bob Wilton) er i dag en av de mest kjente skuespillere i verden. Det måtte bli slik etter rollen som kloke Obi-Wan Kenobi i den nyeste "Star Wars"-trilogien.

McGregors første filmrolle var langt mer jordnær, i Bill Forsyths "Being Human" (1993), men det var samarbeidet med regissør Danny Boyle som skulle gi den unge skotten varig plass i rampelyset. Den mørke thrilleren "Shallow Grave" (1994) var en forsmak. Så kom den urovekkende rusfilmen "Trainspotting" (1996). Den mottok en rekke internasjonale priser, og McGregor fikk sin del av hyllesten for tolkningen av narkomane Mark Renton.

McGregor og Boyle samarbeidet igjen året etter med "Et høyst uvanlig liv" (1997), en kidnappingshistorie der McGregor faller for Cameron Diaz. McGregor imponerte kritikere og fans med sangstemmen i Baz Luhrmanns musikal "Moulin Rouge" (2001), og samspillet med Nicole Kidman resulterte i flere nominasjoner og priser.

Samme året var McGregor en av de hardt pressede soldatene i Ridley Scotts versjon av USAs militære fiasko i Somalia på 90-tallet, "Black Hawk Down" (2001). McGregor er sist sett i storfilmen "Engler & Demoner" (2009), basert på Dan Browns konspiratoriske roman fra Vatikanet. Kilde: SMN

Les mer på filmens offisielle nettside.

Trailer til Men Who Stare at Goats (2009)

Kommentarer


Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon