Logg inn | Opprett brukerkonto

Bursdager 25. juli

Matt LeBlanc
Brad Renfro
Jimmy Rogers
André Lefaur
Joseph Sargent
Julian Rivero
Leslie Hiscott
Lewis Collins

Forum

De 5 nyeste trådene (se alle)

Public Enemies
Film generelt
Av: Montecristo, 22. juli 09:36

Jeg har elsket deg så lenge
Film generelt
Av: Montecristo, 20. juli 09:51

Nådeløse menn (1992)
Klassikere
Av: Montecristo, 17. juli 17:39

Cinema Paradiso (1989)
Klassikere
Av: Montecristo, 13. juli 09:09

The Twilight Samurai (2002)
Filmtips
Av: Montecristo, 12. juli 16:54

Public Enemies


Publisert: 2009-07-22

Produsent: Kevin Misher
Regi: Michael Mann og Michael Waxman
Manus: Ronan Bennett
Sjanger: krim, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 20 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 5
Dagsavisen: Terningkast 5
Dagbladet: Terningkast 4
VG: Terningkast 5

Rollebesetning

Johnny Depp
John Dillinger
Christian Bale
Melvin Purvis
Marion Cotillard
Billie Frechette
Jason Clarke
"Red" Hamilton
Rory Cochrane
Agent Carter Baum
Billy Crudup
J. Edgar Hoover
Stephen Dorff
Homer Van Meter
Stephen Lang
Charles Winstead
John Ortiz
Uspesifisert rolle
Giovanni Ribisi
Uspesifisert rolle
Vis alle roller

I action-thrilleren Public Enemies har den anerkjente filmskaperen Michael Mann regissert Johnny Depp, Christian Bale og Oscar-vinner Marion Cotillard. Filmen handler om historien til den legendariske lovløse John Dillinger (Depp) under depresjonstiden i USA.

Premieredato: 24.07.09.

Dillinger var en karismatisk bankraner hvis lynraske ran gjorde ham til den mest ettersøkte av J. Edgar Hoovers ferske FBI og hans toppagent Melvin Purvis (Bale), men også en folkehelt blant mange i den undertrykte befolkningen.

Ingen klarte å stoppe Dillinger og gjengen hans. Intet fengsel klarte å holde ham innsperret. Hans sjarm og frekke fengselsrømninger gjør han til en favoritt hos nesten alle - fra sin egen kjæreste Billie Frechette (Cotillard) til den Amerikanske befolkningen som ikke hadde noen sympati med bankene som var årsaken til at landet var inne i den dype depresjonen.

Mens eventyrene til Dillingers gjeng - en gjeng som senere også inkluderte sosiopaten Baby Face Nelson (Stephen Graham) og Alvin Karpis (Giovanni Ribisi) - forførte mange, planla Hoover (Billy Crudup) å utnytte fengslingen av disse lovløse bandittene til å fremme sitt eget Bureau of Investigation til den nasjonale politienheten som senere ble FBI. Han gjorde Dillinger til historiens første Public Enemy nummer 1 og sendte inn FBI's Clark Gable, den staselige Purvis, i kampen.

Imidlertid klarer Dillinger og gjengen hans å overliste og overmanne Purvis mannskap i elleville forfølgelser og skyteepisoder. Kun etter at Purvis og FBI rekrutterer og gjør en samling av lovens menn fra den tidligere ville vesten, til agenter og iscenesetter episke svik - fra den legendariske Lady in Red til Chicagos mafia boss Frank Nitti - klarer de å nærme seg Dillinger.

Om skuespillerne

Johnny Depp (John Dillinger) fikk nylig sin tredje Oscar-nominasjon for Sweeney Todd: The Demon Barber of Fleet Street. For samme film fikk han også en Golden Globe. Depp spilte for tredje gang rollen som Captain Jack Sparrow i filmen Pirates of the Caribbean: At World's End. Dette var oppfølgeren til Pirates of the Caribbean: Dead Man's Chest som tjente mer enn 1 milliard dollar, noe som er den tredje beste brutto inntjeningen noensinne. Han fikk sin første Oscar-nominasjon i tillegg til nominasjoner til en Golden Globe, British Academy of Film and Television (BAFTA) og en Screen Actors Guild Award for sin tolkning av Sparrow i Pirates of the Caribbean: The Curse of the Black Pearl.

Depp har både fått anerkjennelse fra kritikere i tillegg til publikum for sine unike tolkninger av minneverdige roller i en rekke spillefilmer. I 2005 samarbeidet han med Burton i filmen Charlie and the Chocolate Factory. For denne filmen fikk han en Golden Globe nominasjon for beste skuespiller i en komedie eller musikal. Han samarbeidet også med Tim Burton i 2006 med filmen Corpse Bride og fikk en Oscar-nominasjon for Best animerte film. Depp mottok sin andre Oscar-nominasjon i tillegg til nominasjoner til Golden Globe, Screen Actors Guild og BAFTA for sin rolle som J.M. Barrie i Marc Forster's film Finding Neverland.

Andre filmer som Depp har spilt i er blant annet Secret Window, Once Upon a Time in Mexico, From Hell, Ted Demmes Blow, Chocolat, Before Night Falls, Sally Potters The Man Who Cried, Sleepy Hollow, The Ninth Gate og Fear and Loathing in Las Vegas.

For sin rolle i Donnie Brasco ble han utropt til den beste skuespilleren i sin generasjon. Depp spilte også hovedrollen i Dead Man og i Don Juan DeMarco. I sistnevnte film spilte han en person som var overbevist om at han var verdens beste elsker.

Det var i hovedrollen i Tim Burtons Edward Scissorhands at han etablerte seg som en av de mest ettertraktede unge talentene i Hollywood og rollen gav ham en Golden Globe nominasjon for beste skuespiller. Depp jobbet igjen med Burton i den kritikerroste filmen Ed Wood, en film som gav ham nok en nominasjon til en Golden Globe for Beste skuespiller. Andre filmer han har spilt i er blant annet What's Eating Gilbert Grape, Arizona Dream og Nick of Time.

Depp startet sin karriere som musiker i rockebandet Kids, som til slutt tok ham med til Los Angeles. Da bandet brøt opp startet han med skuespill og fikk sin første store rolle i A Nightmare on Elm Street. Han klarte videre å få roller i flere filmer, blant annet Platoon. Den neste rollen Depp klarte å få, skulle vise seg å være hans store gjennombrudd. Han fikk rollen som politimannen Tom Hanson i den populære tv-serien fra Fox, 21 Jump Street. Han spilte hovedrollen i denne serien i fire sesonger før han begav seg over på spillefilmen Cry-Baby, en film av John Waters.

Depp spilte hovedrollen samt hadde sin debut som regissør mot Marlon Brando i The Brave. Denne filmen var basert på en roman av Gregory McDonald. Depp skrev filmmanuset sammen med sin bror D.P. Depp. Den neste filmen vi vil se Depp i er The Imaginarium of Doctor Parnassus, Alice in Wonderland og The rum Diary, en film basert på Hunter S. Thompsons første roman. Han har også hatt stemmen i Gore Verbinskis Rango.

Oscar-vinner Marion Cotillard (Billie Frechette) er anerkjent for sitt ustoppelige engasjement for kunsten, hun utfordrer seg selv i hver eneste nye rolle.

I november 2009 vil Cotillard spille en av hovedrollene i filmen til Rob Marshall, Nine. Cotillard har nettopp blitt ferdig med produksjonen av The Last Voyage of Lancaster, en film som er basert på romanen The Last Flight of the Lancaster og er satt til 1930-tallet.

Hun skal snart begynne på produksjonen av Inception, en moderne sci-fi action-thriller som foregår inne i arkitekturen i hjernen. Nylig ble Cotillard den andre franske skuespillerinnen til å vinne en Oscar, og den første som fikk en pris for en opptreden på fransk. Disse utmerkelsene kom etter at hun hadde tolket rollen som den legendariske franske nattklubbsangerinnen Edith Piaf i filmen La Vie en Rose.

I 2005 fikk Cotillard en César for sin birolle i A Very Long Engagement. Cotillard har også hatt roller i den suksessfulle franske filmserien Taxi og Ridley Scotts A Good Year, hvor hun spilte mot Russel Crowe. I Tim Burtons Big Fish spilte hun mot Ewan McGregor og i Love Me If You Dare hadde hun hovedrollen mot Guillaume Canet. Hun var også med i den franske filmen Innocence. Cotillard er født og oppvokst i Paris, men studerte drama på Conservatorie National Supérieur d'Art Dramatique in Orléans.

Micheal Mann (Regissør, medskribent og produsent) har mottatt flere utmerkelser som regissør, manusforfatter og produsent. Han har blant annet fått fire Oscar-nominasjoner for The Insider og for produksjonen av The Aviator. Mann kommer opprinnelig fra Chicago og er kjent for sine banebrytende og fengslende spillefilmer, inkludert Thief, Manhunter, The Last of the Mohicans, Heat, The Insider, Ali, Collateral og Miami Vice.

På midten av 70-tallet startet Mann sin karriere som manusforfatter for TV og jobbet på Police Story, de første episodene av Starsky and Hutch samt serien Vega$. Sistnevnte serie var en serie han laget.

I 1981 hadde Mann sin filmdebut med Thief, og ble nominert til en Palme d'Or på Cannes Film Festival for denne filmen. I 1983 kom han med oppfølgeren, The Keep. I 1986 regisserte han Manhunter, en film som er basert på den første romanen til Thomas Harris om Hannibal Lecter kalt Red Dragon.

Gjennom hele 80-tallet fortsatte Mann å jobbe med den TV-serien Miami Vice og det anerkjente dramaet Crime Story. I tillegg produserte han den Emmy-vinnende miniserien Drug Wars: The Camarena Story i 1990 og den Emmy-nominerte oppfølgeren Drug Wars: The Cocaine Cartel i 1992.

I 1992 var Mann en av manusforfatterne samt produsent og regissør på The Last of the Mohicans. Den neste filmen han regisserte var filmen Heat i 1995, en film han også hadde skrev originalmanuset til.

I 1999 fikk Mann en Oscar-nominasjon som manusforfatter samt regissør og produsent på filmen The Insider. Filmen er basert på en artikkel av Marie Brenner i Vanity Fair. Artikkelen forteller en sann historie om en av sjefene i tobakksindustrien, Jeffrey Wigand, som avslørte tobakksindustrien samt historien om 60 Minutes produsenten Lowell Bergmans konflikt med CBS. I 2001 tok Mann publikum med inn i hjertet og kampene til Muhammad Ali i Ali hvor Will Smith og Jon Voight spilte hovedrollene. Begge fikk en Oscar-nominasjon for deres opptredener.

I 2004 regisserte Mann Collateral og fikk en rekke priser og nominasjoner for denne filmen. I 2004 produserte Mann også filmen The Aviator. Denne filmen ledet an i kampen om en Oscar-statuett i 2005 med hele 11 nominasjoner, inkludert Beste film.

Noe av det siste Mann har gjort er å skrive, produsere og regissere filmversjonen av Miami Vice. Han produserte også The Kingdom. I 2008 produserte Mann Hancock.

Kilde: UIP

Trailer til Public Enemies (2009)

Kommentarer


Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon