Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

Iron Maiden: Flight 666

Filmen om Iron Maidens verdensturné i 2008 skal vises én kveld på kinoer over hele verden

Hele saken (292 ord)

På TV i kveld: Terminator 3: Rise of the Machines (2003)

Vi avrunder påsken med litt god gammeldags Arnold.

Hele saken (68 ord)

På TV i kveld: Babel (2006)

Cate Blanchett og Brad Pitt har hovedrollene i det storslåtte dramaet Babel fra 2006.

Hele saken (53 ord)

På TV i kveld: Dark Water (2005)

Med Oscar-vinneren Jennifer Connelly i hovedrollen.

Hele saken (63 ord)

På TV i kveld: Babel (2006)

Publisert 2009-04-12

Cate Blanchett og Brad Pitt i Oscarvinnende drama Cate Blanchett og Brad Pitt har hovedrollene i det storslåtte dramaet Babel fra 2006. Mangel på kommunikasjon – og de følgene dette kan få – er hovedtema i filmen.

Sendes i kveld 23:10 på TV4. Alle filmene som sendes de nærmeste dagene ligger under TV-oversikt

Spilt inn i løpet av et helt år over tre kontinenter og med et flerspråklig ensemble anført av Brad Pitt, Cate Blanchett, Gael Garcia Bernal og Koji Yakusho i tillegg til en stor andel amatørskuespillere fra Marokko, Mexico og Japan, kom dette til å bli en film som har betydd svært mye for alle involverte. Det ble en fysisk og psykisk reise liknende den som gjennomføres av karakterene i filmen. Den forteller historiene til mennesker som mangler fotfeste på grunn av kulturelle og idiomatiske frontlinjer, og både regissøren og crewet gjennomgikk de samme utfordringene måneder før innspillingen startet.

Gonzalez Inarritu, en selvutnevnt "regissør i eksil", har uttalt at først og fremst er ideen om Babel et resultat av å ha forlatt hjemlandet sitt og både fysisk og mentalt være på farten til enhver tid. - Babel svarte ikke lenger på spørsmålet "Hvor er jeg fra?", men snarere "Hvor er jeg på vei?", sier han.

Sentralt i Babel er emnet som er selve kjernen i livet vi fører i det 21ste århundre: Mangel på kommunikasjon. - På et konvensjonelt plan kan man si at Babel handler om feilkommunikasjon, men for meg er filmen til syvende og sist om hvor sårbare og skjøre vi er som mennesker. Og når et bånd brytes, er det ikke båndet som er råttent, men selve tauet, sier Gonzalez Inarritu.

Regissøren fikk ideen om å lage en film med en kakofoni av menneskelige stemmer før han begynte å spille inn 21 Grams, og henvendte seg for tredje gang til manusforfatteren Guillermo Arriaga for å fullføre trilogien som startet med Amores Perros i 2000. - Arriagas talent er utrolig, sier han. - Han har vært en fantastisk samarbeidspartner som har skåret ut fire fortellinger som foregår i tre forskjellige deler av verden.

Den ene historien følger et gift amerikansk ektepar med store problemer som plutselig må slåss for livet i det som er eller ikke er en terrorhandling mens de er på ferie i det muslimske Marokko der det lokale språket og kulturen er en konstant gåte. Paradokset implisert i forholdet mellom karakterene spilt av Cate Blanchett og Brad Pitt er et eksempel på en mer intim definisjon på feilkommunikasjon: Utenfra ser de ut som et par som har gått seg vill i ørkenen, mens de i virkeligheten er et fortapt par som finner frem til hverandre i sin ensomhet.

I et tilsvarende tilfelle er historien om de to barna som er involvert i ulykken ikke så mye om utfallet, men om den "moralske kollapsen i en muslimsk familie som i stor grad er ledet av spirituelle prinsipper", som ser disse prinsippene falle til bakken når ting utvikler seg.

En annen fortelling tar oss til en meksikansk barnepike som jobber blant velstående amerikanere i California, en annen igjen til en enkemann og far som forsøker å knytte bånd til sin døve datter i Tokyo.

Gonzalez Inarritu mener at filmspråket er effektivt i å bryte ned grenser og feilkommunikasjon mellom mennesker verden rundt. - Jeg mener at språk kan være som en luftspeiling som fører oss på villspor og forvirrer oss. Språk kan gjøre oss mer mistenksomme overfor mennesker vi betrakter som annerledes. Men jeg mener også at det er få verktøy som er mer perfekt til å bryte vekk språklige barrierer enn levende bilder og musikk. Bilder trenger ingen oversettelse fordi de trigger universelle menneskelige følelser. Film er så nær Esperanto som man kommer... Kilde: Nordisk Film

Trailer til Babel (2006)

Chris Farley
Chris Farley
Emma Thompson
Emma Thompson
Emma Watson
Emma Watson
John Baragrey
John Baragrey
Jorunn Groth
Jorunn Groth
Josiane Balasko
Josiane Balasko
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid