Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30

The Boat That Rocked

Piratradioen spilte rock og pop fra havet 24 timer i døgnet, og 25 millioner lyttet til piratene hver eneste dag.

Hele saken (1321 ord)

På TV i kveld: Dark Horse (2005)

Off-beat komedie om døgenikten Daniel.

Hele saken (226 ord)

På TV i kveld: Confessions Of A Dangerous Mind

TV-produsent om dagen, snikmorder for CIA om natten!

Hele saken (927 ord)

På TV i kveld: Troja (2004)

En sivilisasjon skal gå til grunne for kjærlighet. Sendes i kveld 21:45 på SVT1.

Hele saken (746 ord)

Pride and Glory

Edward Norton og Colin Farrell spiller hovedrollene i "Pride and Glory". Premieredato: 17.04.09

Hele saken (151 ord)

På TV i kveld: Troja (2004)

Publisert 2009-04-03

Til alle tider har menn gått til krig. Noen for makt, noen for ære - og noen for kjærlighet. I det gamle Hellas er kidnapping, kjærlighet, sjalusi og tapt ære opptakten til en krig som vil ødelegge en sivilisasjon. Midt i striden står menn som skal bli legender.

Sendes i kveld 21:45 på SVT1. Alle filmene som sendes i helgen ligger under TV-oversikt

Lidenskapen i en av tidenes store kjærlighetshistorier har sprengkraft i seg til å starte en krig der tusener av soldater vil kjempe for land og ære. Når lyden av sverd opphører, er en stolt sivilisasjon redusert til ruiner. Paris, prins av Troja, bortfører den skjønne Helene, hustruen til kong Menelaos av Sparta. Dette er en fornærmelse så stor at kong Menelaos' bror, kong Agamemnon av Mykene, mobiliserer mektige masser av krigere for å ta Helene tilbake fra Troja i forsvar for sin brors ære. Agamemnons higen etter ære overstyres av grådighet.

Han trenger Troja for å sikre enevelde i sitt allerede enorme imperium. Ingen har noen gang klart å bryte gjennom forsvarsverkene som omgir Troja, en by regjert av kong Prium og forsvart av prins Hektor. Mange tror at én mann vil skille nederlag fra seier i kampen om Troja - Akilles, angivelig den største nålevende kriger. Akilles er arrogant, rebelsk og tilsynelatende uovervinnelig. Han er bare tro mot sin egen ære. Akilles går til angrep for å vinne en plass i historien, men det er kjærligheten som vil besegle hans skjebne.

Udødelig diktverk "Troja" får i all sin velde liv på lerretet ved hjelp av statister i tusentall og moderne, digitale virkemidler. Men historien øser av en eldgammel kilde, diktverket "Iliaden", som skal være skrevet av den blinde dikteren Homer 800 år f.Kr., 300-400 år etter at Troja skal ha falt. "Iliaden" er det eldste av de to homeriske heltediktene som innleder hele vår europeiske litteratur. Det mektige eposet skildrer 51 dager i det tiende året av Trojas beleiring. Noen mener at Homer ikke var en person, og derfor heller ikke er opphavsmannen til "Iliaden" og "Odysseen".

Disse fortellingene skal isteden ha oppstått gjennom muntlige overleveringer i den greske verden, helt til de ble nedskrevet omkring 750 f.Kr. Navnet Homer har blitt hengende ved dem. Det samme har forestillingen om at Homer skal ha vært blind. Uansett opphav, "Iliaden" er et sentralt diktverk i vestlig diktning, og temaene er udødelige. Mens "Iliaden" tar for seg krigen i Troja, er "Odysseen" en etterkrigshistorie om grekeren Odyssevs' reise tilbake til hjemstedet på øya Ithaka, vest for Peloponnes, og alle de farene han utsettes for på veien.

Wolfgang Petersen (regi, produksjon) Tyske Wolfgang Petersen har levert actionfylte kassasuksesser i Hollywood det siste tiåret. Han begynte som filmmaker på slutten av 60-tallet, og ble et internasjonalt navn med "Das Boot" i 1981. Filmen regnes av mange kritikere som tidenes beste krigsfilm. Den fikk seks Oscar-nominasjoner og ble den mest innbringende tyske filmen på amerikanske kinoer til da.

Oscar-oppmerksomhet fikk også thrilleren "I skuddlinjen" (1993), med Clint Eastwood, John Malkovich og Rene Russo. Sistnevnte var også med da Petersen med "Outbreak - i faresonen" (1995) fikk Dustin Hoffman til å bekjempe en virusepidemi. Også "Air Force One" (1997) med Harrison Ford som hardtslående president lagde kø ved billettlukene. I 2000 rettet Petersen blikket mot sjøen igjen, med værharde prøvelser i "Den perfekte stormen".

Brad Pitt (Akilles) har maktet å vise at han har langt mer å tilby enn et fordelaktig utseende. Han er en av de mest anerkjente skuespillerne i sin generasjon etter prestasjoner i filmer som "Fight Club" (1999), "Syv år i Tibet" (1997), "Se7en" (1995), "Twelve Monkeys" (1995, Oscar-nominert) og "Lidenskapens pris" (1994). Pitt ble først kjent som den forførende haikeren i Ridley Scotts omstridte "Thelma & Louise" (1991).

Han var deretter den karismatiske, men fortapte Paul Maclean i Robert Redfords "Der elven renner" (1992) og blodsugende Louis i Neil Jordans "En vampyrs bekjennelser" (1994). Pitts opptreden i Guy Ritchies "Snatch" (2000) høstet mye ros. Han har også delt lerret med Julia Roberts og James Gandolfini i "Meksikaneren" (2001). Samme året var Pitt en av Danny Oceans menn i Steven Soderberghs "Ocean's Eleven".

Eric Bana (Hektor) Australske Eric Bana slo gjennom som den grønne, illsinte og spaltede personligheten "Hulken" (2003) etter en mindre rolle i krigsfilmen "Black Hawk Down" (2001).

Orlando Bloom (Paris) Orlando Bloom er mest kjent som alven Legolas i den massive "Ringenes Herre"-trilogien. Som Eric Bana har også Bloom vært amerikansk soldat i "Black Hawk Down". Han er også kjent fra sjørøverfilmene "Pirates of the Caribbean".

Les mer på filmens Offisielle nettside

Kilde: SMN

Trailer til Troja (2004)

Lori Heuring
Lori Heuring
Michael Rooker
Michael Rooker
Zach Braff
Zach Braff
André Previn
André Previn
John Ratzenberger
John Ratzenberger
Joi Lansing
Joi Lansing
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid