Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Defiance - Den ukjente kampen

Defiance er en episk fortelling om familie, ære, motstand, hevn og frelse under den andre verdenskrig

Hele saken (315 ord)

Blekkhjerte

Blekkhjerte er en eventyr- og fantasyfilm basert på den bestselgende boka av Cornelia Funke.

Hele saken (144 ord)

Taken

Liam Neeson spiller en tidligere agent som gjør alt for å finne den kidnappede datteren sin.

Hele saken (203 ord)

Gran Torino

Clint Eastwood ordner opp – igjen. Premieredato: 27.03.09

Hele saken (405 ord)

Hunger

En rekke IRA-fanger sultestreiker i protest mot den britiske regjeringen og de innsattes forhold.

Hele saken (447 ord)

Hunger

Publisert 2009-03-16

Maze-fengselet, Belfast 1981: En rekke IRA-fanger sultestreiker i protest mot den britiske regjeringen og de innsattes forhold. Aksjonen ledes av Bobby Sands, som faktisk blir valgt til parlamentsmedlem under streiken, han var da den yngste representanten i underhuset. Sands slutter å ta til seg næring 1. mars 1981, og 5. mai - etter 66 dager - dør han 27 år gammel. Han er den første av ti fanger som sultet i hjel. Meldingen om Sands død utløste opptøyer og begravelsen hans ble fulgt av mer enn 100.000 mennesker. Premieredato: 27.03.09.

Storbritannia var lenge herjet av en langvarig politisk konflikt, og på 70- og 80-tallet befant Nord-Irland seg i en fastlåst krigsliknende tilstand. Denne filmen går rett inn i et av konfliktens høydepunkter, men her er ingen hjemmelagde bomber eller by-gerilja. HUNGER skildrer livet - og døden - som krigsfange i HM Prison Maze utenfor Belfast, der Bobby Sands og ni andre fanger sultet seg til døde i 1981.

'The Troubles' i Nord-Irland var ikke bare bankran og bombeattentater i gatene, det foregikk også en intens kamp på andre arenaer. En av de mest opprivende episodene var streikene i Maze-fengselet utenfor Belfast, hvor britene samlet fangene fra IRA-konflikten. 1. mars 1976 ble de innsatte fratatt statusen som politiske fanger, og skulle deretter behandles som alminnelige kriminelle, hvilket innebar langt dårligere soningsforhold.

De politiske fangene nektet å bære fangeuniform, hvilket medførte at de måtte gå uten klær, og uten klær fikk ingen fanger tømme dobøttene sine... Idet filmen starter har de innsatte alt lenge gått kledd bare i tepper, i celler der veggene er dekorert med ekskrementer.

Vi møter flere skjebner her, både blant fengselsvokterne og de innsatte. Filmen sirkler etter hvert inn på Bobby Sands, parlamentsmedlemmet som startet sultestreiken. Filmens siste del viser den rå og ubarmhjertige sultedøden, av noen sett på som en terrorhandling, av andre et martyrium.

HUNGER er en meget sterk og kritikerrost film som har vunnet flere priser, blant annet Cannes-festivalens Caméra d'or i 2008. Prisen deles ut til beste debutarbeid, og sjelden ser vi en mer verdig prisvinner en Steve McQueen.

HUNGER viser gjennom hardtslående, men nøkterne bilder de ekstreme hendelsene som fant sted i fengselet våren og sommeren 1981. Regissør Steve McQueen forteller historien i et nøkternt og nakent filmspråk. Nedtonet dialog og musikk fremhever de usentimentale og sterke bildene.

McQueen er fra før av en anerkjent kunstner, mest kjent for sine videoinstallasjoner. Det er en filmskaper med sterk bakgrunn og sikker formsans som nå har tatt steget over til spillefilmen. Ikke et sekund av filmen er overflødig, hvert eneste bilde er ladet med innhold. HUNGER er en sjelden opplevelse.

Kilde: Euforia

  • Skriv filmomtaler og vi linker tilbake til blogg . Ta kontakt

Trailer til Hunger (2008)

Keira Knightley
Keira Knightley
Lena Olin
Lena Olin
M. Emmet Walsh
M. Emmet Walsh
Marcel Marceau
Marcel Marceau
Matthew Modine
Matthew Modine
William Shatner
William Shatner
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid