Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

You Don't Mess with the Zohan [Trailer]

Adam Sandler spiller Zohan, en israelsk kommandosoldat som bløffer sin egen død for å oppfylle sin største drøm: Å bli hårstylist i New York

Hele saken (76 ord)

Bangkok Dangerous [Trailer]

Livet til en anonym leiemorder tar en uventet vending når han reiser til Thailand.

Hele saken (415 ord)

The day the earth stood still (1951) - et tilbakeblikk

Vi ser på orginalen som det kommer snart en nyinspilling av.

Hele saken (650 ord)

Step Brothers [Trailer]

Will Ferrells Step Brothers går rett på DVD.

Hele saken (178 ord)

The Mutant Chronicles

En B-film i god Ron Perlman stil.

Hele saken (557 ord)

The day the earth stood still (1951) - et tilbakeblikk

Publisert 2008-08-05

Det er ikke alle som har fått med seg denne svart/hvit klassikeren så det kan være greit med et lite tilbakeblikk. Filmen kom ut i 1951 i en periode hvor amerikanerne var i ferd med å få den kalde krigen over seg. Folk var krigstrøtte og en politikerforakt var i ferd med å spre seg.

Kanskje det er derfor Robert Wise sitt science fiction-drama gikk rett hjem hos publikum. Filmen har et antikrigsbudskap som var svært sjeldent kost i de dager. Innledningen er filmet som en dokumentar og hadde utvilsomt en sterk påvirking på datidens publikum.

Nyhetsstasjoner over hele verden melder om et ukjent objekt som flyr i enorm hastighet. Til slutt lander en sølvskinnende UFO på en baseballbane midt i Washington DC. Ombord er budbringeren Klaatu. Når Klaatu stiger ut av romskipet blir han møtt med masse nysjerrige folk og soldater med tanks og våpen. En nervøs soldat avfyrer et skudd ved et uhell og Klaatu blir såret. Fra UFO-en kommer det en over 2 meter høy robot og panikken sprer seg. Med en laserstråle får han alle våpnene og tanksene til å forsvinne uten å skade noen. Klaatu blir fraktet i all hast til et sykehus og tilbake står roboten, Gort. En taus og usårbar følgesvenn med enorme krefter. Bare ved å si ordene "Gort, Klaatu barada nikto" vil man sørge for at Gort ikke går til angrep.

Ved sykehuset forteller Klaatu at han er her for å møte verdenslederne på vår planet for å overrekke et budskap. Når han innser at han ikke blir tatt seriøst velger han å rømme fra sykehuset. Ute blant folk møter han Helen og sønnen hennes. Som en "vanlig" person får han stadig mer innblikk og kunnskap om menneskene som bor her. Samtidig pågår det en heksejakt for å finne Klaatu. Man er ikke sikker på om dette romvesenet er fiendtlig eller ikke, og for å være på den sikre siden vil de militære pågripe han. Enten død eller levende. For å komme frem med sitt fredsbudskap, kommer Klaatu opp med en plan for å sørger for at han får all oppmerksomhet fra alle over hele verden.

Rollen som Klaatu var opprinnelig tiltenkt Claude Rains, men kollisjoner med andre oppdrag førte til at Michael Rennie fikk rollen. Med et fysisk uteseende som besto av markerte ansiktstrekk og et rolig vesen passet han godt inn i rollen som Klaatu. En annen som fikk bruk for sin fysikk var Lock Martin. Han var den (u)heldige billettøren ved Graumanns Chinese Theather i Los Amgeles, som fikk på seg robot drakten for å spille Gort. Hans eneste skikkelige rolle. Kostymet var blytungt og i en scene hvor han løfter Helen trengte han hjelp av wirer som kan skimtes. Ordene "Gort, Klaatu barada nikto" har forresten senere blitt et ikon og har vært brukt som en sci-fi referanse i filmer, tegneserier, teaterstykker og bøker. Selv om det aldri kom en direkte forklaring på hva ordene betød i filmen, har frasen blitt udødeliggjort av sci-fi fans gjennom generasjoner.

En av tingen som bidro til å løfte troverdigheten til denne filmen var de små scenene med spesialeffekter. Her hadde regissør Robert Wise et team som klarte å få til triksene på et imponrende vis. Selv i svart/hvit er romskipet imponerende og måten en usynlig dør plutselig blir synlig, åpner seg og forsvinner igjen, uten å skifte bilde, er løst på en spennende måte. Roboten Gort blir litt for stiv men alt i alt er hele filmen en spennende blanding. Her er ikke action i fokus og historien drives fremover av gode skuespillere. Man sitter å lurer på om dette kan være en av yndlingsfilmen til regissører som Night . Måten å bygge opp historien på og ha en spennende uventet slutt har vi sett flere ganger i hans filmer.

Den 12. desember er det premiere på nyinspillingen med Keanu Reeves i rollen som Klaatu. Hva skal et romvesen gjøre for å få oss til å slutte å tenke på krig?

- Montecristo

Trailer til Ultimatum til jorden (1951)

Andrzej Panufnik
Andrzej Panufnik
Jim Henson
Jim Henson
Juha Nevalainen
Juha Nevalainen
Julia Faye
Julia Faye
Kevin Sorbo
Kevin Sorbo
Kim Haugen
Kim Haugen