Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

Dragejegerne

Et lovende fransk, tysk og luxemburgsk animasjonsprosjekt.

Hele saken (343 ord)

Patrik 1,5

Mange utfordringer møter et homofilt par som plutselig får omsorgen for en foreldreløs og kriminelt belastet tenåring.

Hele saken (120 ord)

Menn som hater kvinner

Den danske regissøren Niels Arden Oplev har regi på den første filmen av Stieg Larssons suksess trilogo , Menn som hater kvinner.

Hele saken (282 ord)

The Reader

Hvor langt vil du gå for å bevare en hemmelighet?

Hele saken (629 ord)

The Unborn

Overnaturlig thriller med Odette Yustman og Gary Oldman, Premieredato: 13.03.09

Hele saken (847 ord)

The Reader

Publisert 2009-03-03

Den tyske tenåringen Michael innleder på 50-tallet et heftig forhold til den voksne kvinnen Hanna. Forholdet avsluttes like brått som det begynte. Noen år senere blir jusstudenten konfrontert med Hannas belastende fortid, noe som vil prege ham for livet. Premieredato: 06.03.09.

En dag han får et illebefinnende blir tenåringen Michael tatt hånd om av trikkekonduktøren Hanna, en enslig kvinne som gjør et sterkt erotisk inntrykk på den uerfarne gutten. Hanna gjengjelder lidenskapen, og snart har de innledet et forhold preget av erotikk og litteratur. Bokinteresserte Michael leser høyt fra klassikerne for en fascinert Hanna, som verdsetter litteraturen like høyt som eskapadene i sengen. Så en dag avbrytes forholdet like brått og heftig som det begynte.

Noen år senere er jusstudenten Michael observatør i en rettssak der de tiltaltes roller i Nazi-Tyskland pensles ut i forstyrrende detalj. En av de tiltalte er Hanna. Det viser seg at Michael har opplysninger som kan ha betydning for straffeutmålingen. Han kvier seg imidlertid for å avsløre sitt forhold til kvinnen som ikke lenger er synonymt med begjær, men skyld og skam. Sannheten er ikke lenger en akademisk øvelse, men noe personlig som vil prege Michael for livet.

The Reader ble i januar nominert til fem Oscar-priser: Beste film, Beste regi, Beste kvinnelige hovedrolle, Beste foto og Beste tilrettelagte manuskript.

The Reader er basert på den tyske jusprofessoren og dommeren Bernhard Schlinks roman Der Vorleser (1995). Den omhandler etterkrigsgenerasjoners evne til å fatte Holocaust, ikke minst om grusomhetenes opprinnelse og omfang kan forstås bare gjennom tekst og bilder. Boken har vunnet flere priser både i Tyskland og internasjonalt, og den er oversatt til 37 språk.

Stephen Daldry (regi) har ikke mange spillefilmer på merittlisten, men de har gjort desto mer inntrykk på publikum og kritikere. Inkludert The Reader har Daldry tre Oscar-nominasjoner for beste regi. De to første var for den danseglade Billy Elliot (2000) og for det litterære portrettet The Hours (2002). Disse to fikk også Amanda-priser i Norge for Årets utenlandske film.

Ralph Fiennes (Michael Berg, voksen) er Oscar-nominert for henholdsvis beste mannlige birolle og hovedrolle: Han ga en grøssende tolkning av en nazioffiser i Steven Spielbergs Schindlers liste (1993). I Anthony Minghellas Den engelske pasienten (1996), som vant ni Oscar-priser, spilte Fiennes grev Almásy, en forulykket mann med en tragisk forhistorie. Fiennes er også kjent fra blant annet Robert Redfords Quiz Show (1994), Neil Jordans Slutten på et forhold (1999), Brett Ratners Red Dragon (2002) og The Constant Gardener (2005), basert på John le Carrés roman. I senere år er han blitt sminket til det ugjenkjennelige som Harry Potters erkefiende, fyrst Voldemort. Fiennes er også aktuell med ?The Duchess? (2008), om hertuginnen av Devonshire i 1700-tallets England og hennes prøvelser i privatliv, sosietet og politikk.

David Kross (Michael Berg, tenåring) er en ung tysk skuespiller som med ?The Reader? spiller i sin første engelskspråklige film. Han var bare 17 år da innspillingen startet, og han måtte lære engelsk for å takle rollen. Innsatsen er blitt svært godt mottatt, og han er blitt nominert til flere priser. Under filmfestivalen i Berlin vinteren 2009 ble han kåret til Tysklands Shooting Star, en utmerkelse for særlig lovende unge skuespillere.

Kate Winslet (Hanna Schmitz er fem ganger tidligere nominert til Oscar-pris: for Litte Children (2006, beste kvinnelige hovedrolle), for Evig solskinn i et plettfritt sinn (2004, beste kvinnelige hovedrolle), for Iris (2001, beste kvinnelige birolle), for tidenes mest innbringende film, Titanic (1997, beste kvinnelige hovedrolle), og for beste kvinnelige birolle i Fornuft og følelser (1995). Winslet fikk først internasjonal oppmerksomhet med en av hovedrollene i Peter Jackson Heavenly Creatures (1994). Siden har hun fått en merittliste preget av modige valg. Blant hennes andre roller finner vi Ophelia i Kenneth Branaghs Hamlet (1996), den hjernevaskede gurutilhengeren i Holy Smoke (1999) og Marquise de Sades medsammensvorne i Quills (2000).

Les mer på filmens Offisielle nettside.

Kilde: SMN

Intervju Ralph Fiennes som forklarer litt om sin rollefigur. Den voksne Michael Berg.

Trailer til The Reader (2008)

Rob Reiner
Rob Reiner
Andrzej Wajda
Andrzej Wajda
Joanna Miles
Joanna Miles
Kenneth Peach
Kenneth Peach
Kiri Te Kanawa
Kiri Te Kanawa
Lewis Gilbert
Lewis Gilbert
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid