Logg inn | Opprett brukerkonto

Neste filmer på TV i dag

Blodrød sol (1993)
01:25 - TV3

TV-program for de nærmeste dagene

Bursdager 15. januar

Lloyd Bridges
Regina King
Reine Brynolfsson
Chad Lowe
Ane Hoel
Joseph Henabery
Ken Lynch
Marcel Vallée

Forum

De 5 nyeste trådene (se alle)

Til Huttetuenes land
Film generelt
Av: Montecristo, 14. januar 06:48

Casanegra
Film generelt
Av: Montecristo, 11. januar 08:17

Up in the Air
Film generelt
Av: Montecristo, 6. januar 23:33

Menn som stirrer på geiter
Film generelt
Av: Montecristo, 5. januar 22:54

Tomme tønner
Film generelt
Av: Montecristo, 5. januar 10:11

Stone of Destiny


Publisert: 2009-02-24

I 700 år voktet engelskmennene nidkjært over The Stone of Destiny for å beholde kontrollen over Skottland, men i 1950 hadde en ung mann en drøm om skotsk selvstendighet. Premieredato: 06.03.09.

1950. Skotsk nasjonalisme er nærmest på nullpunktet og skottene underkaster seg motvillig britisk styre. Landet står i fare for å miste sin identitet til institusjoner som lenge har vært under Englands kontroll.

Universitetsstudenten Ian Hamilton er redd for at fedrelandet aldri mer vil gjenvinne sin stolthet. Men ennå fins det noen få som roper på skotsk selvstendighet, blant dem den glødende nasjonalisten og rektoren ved Glasgow universitet, John Maccormick, som kjemper for selvstyre.

Ian og bestevennen Bill Craig lar seg rive med av MacCormicks flammende taler. Parlamentet i London avviser MacCormicks krav om en selvstyrepakt, og Ian mener at tiden er inne for storslått og dramatisk handling: Et spark bak som hele landet trenger for å vekke til live den nasjonale stoltheten. Han vil befri "The Stone of Destiny", som skottene anser som et mektig symbol på skotsk nasjonalisme. Steinen befinner seg under den engelske kroningstronen i Westminster Abbey, og han vil hente den hjem til Skottland.

Bill er i tvil om planen til Ian. I tillegg til alt annet risikerer de en fengselsstraff på 20 år nå like før avgangseksamen og inntreden i de voksnes verden. Til tross for at han er uhyre betenkt, bestemmer Bill seg for å stå last og brast med kompisen og begynner å hjelpe Ian med planene hans. Ian drar til Westminster Abbey for å sjekke lokalitetene og sikkerhetsopplegget. Vel hjemme igjen oppsøker Ian John MacCormick, som ikke offentlig kan involvere seg i en så dristig plan, men som gladelig bidrar med litt økonomisk støtte. Bill begynner igjen å få betenkeligheter, og selv om han ikke vil skuffe kameraten, er frykten for å bli tatt større enn lojaliteten til Ian, så han trekker seg fra hele planen.

Ian finner snart en likesinnet sjel i Kay, en vakker, ung studine fra The Highlands som MacCormick presenterer ham for. Hun er fascinert av Ians arroganse og nasjonalfølelse, og går umiddelbart med på å hjelpe ham med å hente steinen hjem.

30. november 1996, på St. Andrew's Day, sto 10 000 jublende skotter langs Edinburghs Royal Mile for å se soldater og rangspersoner eskortere en trist og grå, firkantet sandsteinsblokk fra Holyrood Palace til Edinburgh Castle. Inne i slottet ble steinen høytidelig plassert på et røft eikebord foran den imponerende peisen i storsalen fra 1500-tallet. Utenfor, under en klar vintersol og skyfri, blå himmel, smalt det en 21-skudds salutt fra HMS Newcastle som lå oppankret på Leith havn.

Skjebnesteinen (Stone of Destiny), den legendariske kroningssteinen til skotske konger og dronninger, var endelig trygt hjemme igjen, 700 år etter at den engelske kong Edward I hadde tatt den med til England. Steinen er et symbol på skotsk uavhengighet og den har en gåtefull kraft som vekker nasjonalfølelsen til skotter verden over.

Manus og regi er ved Charles Martin Smith (Air Bud, The Snow Walker). Stone of Destiny gir oss historien om Ian Hamilton, en ivrig nasjonalist som vekket nytt liv i den skotske nasjonalfølelsen på 1950-tallet med sitt dristige raid mot selve hjertet av England for å hente Stone of Scone hjem til Skottland. Filmen bygger på Ian Hamiltons bok "The Taking Of The Stone Of Destiny".

Charlie Cox (Casanova, Stardust) har hovedrollen som Ian Hamilton. Sammen med Cox i den fremragende rollebesetningen finner vi Kate Mara (Shooter, Brokeback Mountain), Billy Boyd (Ringenes Herre, Master and Commander), Robert Carlyle (Trainspotting, I blanke messingen, 28 Weeks Later), Peter Mullan (My Name is Joe, Menneskenes barn) og Oscar-vinneren Brenda Fricker (My Left Foot).

Kilde: Orofilm

Trailer til Stone of Destiny (2008)

Kommentarer


Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon