Logg inn | Opprett brukerkonto
Filmgrid
man tir ons tor fre lør søn
1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31

En shopoholikers bekjennelser

Rebecca Bloomwood er en livsglad jente som er veldig god til å shoppe - litt for god kanskje.

Hele saken (1067 ord)

Yatzy

Yatzy er en norsk ungdomsfilm om å være 15 år og tåle alt - unntatt seg selv.

Hele saken (437 ord)

Che - Argentineren

Første filmen av to frittstående deler om Che Guevara. Premieredato: 20.03.09

Hele saken (159 ord)

Sannhetsjegeren - Historien om Tore Sandberg og Fritz Moen (2009)

Dokumentar om av justismordet av Fritz Moen og medias forhåndsdømming av saken.

Hele saken (2134 ord)

Role Models

Hva gjør man ikke for å unngå å havne i fengsel? Role Models har premiere 20.03.09.

Hele saken (895 ord)

Jakten på hukommelsen

Publisert 2009-02-06

Forestill deg at du våkner opp, all hukommelse fra fødsel til gårsdagen er plutselig slettet. Forestill deg å leve uten historie, erfaringer eller en eneste relasjon til andre mennesker. Forestill deg at du skal møte verden for aller første gang - og at dette skjer mens du er helt alene på et tog i Kina. Premieredato: 20.02.09.

"Jakten på hukommelsen" er fortellingen og dokumentaren om Øyvind Aamot (35), som fri og frank 27-åring, som en av 15 i verden fikk amnesia retrograd, en helt spesiell form for hukommelsesetap.

I seks måneder hadde Øyvind vært på jordomseiling med sin gode kamerat og regissør Thomas Lien. Da de ankom Kina bestemte Øyvind seg for å hoppe av og reise opp i fjellene, han skulle finne de såkalte Heste-nomadene. Øyvind var på dette tidspunktet journalist, og hadde studert kinesisk og sosialantropologi. Han sendte en e-post til sine venner i Norge og fortalte han var på vei opp i fjellene.

Fire uker senere opplever han sitt første minne. Han omringes av fjes som titter ned på ham, de snakker alle kinesisk og han svarer dem på deres eget språk. Det viser seg at Øyvind er på et tog, men han vet ikke hva et tog er. Han vet heller ikke hvor han er på vei eller hvem han er.

Regissør Thomas Lien og produsent Petter Vennerød står bak kinodokumentaren om Øyvind Aamot, som våknet opp på et tog i Kina uten å vite hvem han var eller hvor han skulle. Han var 27 år og hukommelsen var slettet.

Uten minner, skyldfølelse, anger eller fordommer føler Øyvind seg som verdens frieste mann. Hver dag bringer nye opplevelser, kunnskap og erfaring. Nå har Øyvind bestemt seg for å finne ut hva som skjedde og hvorfor han mistet hukommelsen. Øyvind er modig, han vet ikke hva han vil finne fra sitt gamle liv. Turen går til den andre siden av jorden, der hans første minner er.

-En sjelden historie - Dette er en veldig spennende og sjelden historie, og gjennom Øivinds reise tilbake til hukommelsen får vi også et ferskt blikk på vår egen kultur. Dette kan bli en dokumentar til å forundres over og kjenne seg igjen i, og ikke minst får den oss til å reflektere over store eksistensielle spørsmål, sier langfilmkonsulent Vera Micaelsen i Norsk filmfond.

Thomas Lien er ansvarlig for både regi og manus på Jakten på hukommelsen og har tidligere laget filmen Dypets ensomhet som vant både Amanda, Nordisk Panorama og Unge Løve i Venezia. I 2005 regisserte Thomas Lien dokumentarfilmen Tikopia for Nrk og Merkur Film med Petter Vennerød som produsent. Filmen er til nå sett av 1,2 millioner.

Kilde: SF Norge

Intervju med regissør Thomas Lien og Øyvind Aamot fra førpremieren på Gimle Kino (4:15).

Trailer til Jakten på hukommelsen (2008)

Annabeth Gish
Annabeth Gish
William H. Macy
William H. Macy
Dana Delany
Dana Delany
André Téchiné
André Téchiné
Lloyd Nosler
Lloyd Nosler
Michael Walker
Michael Walker
Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid