Logg inn | Opprett brukerkonto

New York i et nøtteskall


Publisert: 2009-01-26

Produsent: Anthony Bregman
Regi: Charlie Kaufman
Manus: Charlie Kaufman
Sjanger: komedie, drama
Nasjonalitet: USA
Spilletid: 2 timer, 4 minutter

Kritikk

Aftenposten: Terningkast 4
Dagsavisen: Terningkast 4
Dagbladet: Terningkast 5
VG: Terningkast 6

Rollebesetning

Philip Seymour Hoffman
Caden Cotard
Samantha Morton
Hazal
Michelle Williams
Claire Keen
Catherine Keener
Adele Lack
Emily Watson
Tammy
Dianne Wiest
Ellen Bascomb/Millicent Weems
Jennifer Jason Leigh
Maria
Hope Davis
Madeleine Gravis
Tom Noonan
Sammy Barnathan
Sadie Goldstein
Olive (age 4)
Robin Weigert
Olive (adult)

Regi-debuten til den særdeles kreative manusforfatteren bak Being John Malcovich, Adaptation og Evig solskinn i et plettfritt sinn, Charlie Kaufman. Premieredato: 06.02.09.

Teater-regissør Caden Cotard (Philip Seymour Hoffman) er i gang med et nytt stykke. Hans liv som leverandør av dramatikk til forstadsfruene på lokalteateret i New York-bydelen Scenectady er mer grått enn glamorøst. Hans kone Adele har forlatt ham og tatt med datteren til Berlin. Hans psykolog er mer opptatt av boklansering enn sin egen klient. Selv det siste forholdet til en ny kvinne, Hazel, tok slutt for fort. En mystisk tilstand er i ferd med å slukke Cadens menneskelige funksjoner, en etter en.

Med bekymringen over hvor livet skal ende bestemmer han seg. På innsiden av en lagerbygning i New York samler regissøren sine skuespillere. Håpet er å skape et brutalt ærlig mesterverk, bygget på omstendighetene rundt hans eget liv. Skuespillerne instrueres til å leve ut sine konstruerte karakterer, som en modell på livet utenfor husveggene.

Skillene mellom hva som er virkelig og hva som er teater brytes ned. Så hvordan kunne det skje? At Calden flere år senere fortsatt står midt i sitt eget stykke, med 12 millioner skuespillere på settet - samme antallet som det bor mennesker i New York...

Charlie Kaufman, som enkelte kritikere mener er en moderne Woody Allen lar filmene snakke for seg og skyr publisitet. Kaufman skrev manus til flere TV-serier før det store gjennombruddet med "Being John Malkovich" (1999), regissert av Spike Jonze. Sammen sto de også bak metafilmen "Adaptation" (2002), som ble belønnet med Oscar-pris for beste mannlige birolle, og som var nominert i ytterligere tre kategorier. Kaufmans "Human Nature" (2001) var hans første manus for Michel Gondry. Kaufman er også kjent for thrilleren "Confessions of a Dangerous Mind" (2002), George Clooneys regidebut.

Les mer på filmens Offisielle nettside.

Kilde: SF Norge

Intervju med Charlie Kaufman som forteller om sin regidebut og om forskjellen mellom å skrive en historie for lerretet og teater. (3:23).

Trailer til New York i et nøtteskall (2008)

Copyright © Filmgrid 2007, 2008, 2009 - Om Filmgrid - Utviklingsversjon